Anafylaktisk sjokk - alvorlig allergisk reaksjon med besvimelse

Innsendt spørsmål

­Hei. jeg har det siste året hatt to allergisjokk, anafylaktisksjokk ble det sagt.Ble lagt inn på sykehus,pga. besvimelse,alt sviktet og fikk store vabler over hele kroppen.Det var en veldig nifs opplevelse.Har tatt prikktest, ingen ting vistes der som jeg kunne reagere på.
Men idag og i går er jeg veldig tett i nese og hals, øynene svir. Jeg tar en allergitab. hver morgen.Har aldri hatt noen form for allergi før disse allergisjokkene.Jeg har fått EPI-PEN,har den alltid på meg.
Jeg er veldig redd og frustrert nå.Hvorfor skjer dette uten at det vises på noen tester? jeg har hatt et slitsomt liv med mye vanskligheter og sykdom.Kan angst og stress utløse slike anfall? Kan pollenallergi utløse
det også?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 10. juli 2011, klokken 18:22

Anafylaktisk sjokk - alvorlig allergisk reaksjon med besvimelse


Vi kaller det anafylaktisk sjokk når den alvorlige allergiske reaksjonen også fører til besvimelse. Det er en potensielt alvorlig allergisk reaksjon, men bare i 5 % av tilfellene er reaksjonen så alvorlig at vedkommende dør. De fleste alvorlige reaksjoner skjer på sykehus, oftest fordi en som ikke tåler penicillin (den mest brukte antibiotikatypen) får det allikevel. Det er jo slettes ikke alltid vedkommende selv visste han var allergisk.


Hva er symptomene på anafylaktisk reaksjon?


Da man kan svelle opp i svelget oppstår hvesende pustelyder og den rammede er tydelig preget av tung og anstrengt pust. Det er vanskelig å trekke luften gjennom det svellede området i halsen. De mindre luftrørene trekker seg også sammen hvilket øker tungpusten. Blodårer utvider seg hvilket fører til et blodtryksfall. Blodet klarer da ikke å komme opp til hjernen og vedkommende kan besvime. Man kan oppleve varmefølelse og kløe i kroppen (svelg, hodebunn, fotsåler, håndflater) og vabler (elveblest) i huden. Kvalme, oppkast, magesmerter og diaré er også vanlig. Epipennen (adrenalinpennen) du har fått inneholder adrenalin og skal motvirke at blodårene dine utvider seg.


Jeg leser at de ikke har klart å påvise årsaken til hvorfor akkurat du har fått disse alvorlige reaksjonene. La oss gå gjennom årsakene for deg:


Årsaker til alvorlige allergiske reaksjoner


Å være atopisk betyr at man har en familiær tendens til å utvikle høysnue (pollenallergi), astma, elveblest eller hudeksem, men atopi gjør deg ikke disponert til å få anafylaktisk reaksjon. Det er med andre ord ikke bare atopikere som får anafylaksi (anafylaktisk reaksjon). Derimot er det spesielt atopikere som reagerer på allergener (stoffene som forårsaker den allergiske reaksjonen) i matvarer og i lateksgummi. Ut i fra hva jeg leser er ikke du en atopiker (har ikke arvelig anlegg for allergi), men du kan allikevel altså få anafylaktisk reaksjon. Men sannsynligvis, basert på en del studier som er gjort, så finnes sannsynligvis ikke allergenet du har reagert på i matvarer eller i lateksgummi siden det først og fremst er atopikere som reagerer med anafylaksi mot disse.


Vanligste årsaker er injeksjoner, dvs at man får infusjon eller sprøyte med middelet man ikke tåler, men man kan få anafylaktisk reaksjon ved å spise noe man ikke tåler (allergenet) også. Enda sjeldnere er det å få anafylaksi ved å puste inn det man ikke tåler. Dosen må da være kjempestor. Pollen er usannsynlig, mens det er beskrevet tilfeller av noen som har fått anafylaksi av å puste inn store mengder med husmugg de er allergiske mot. Som oftest finner man årsaken til anafylaksien greit siden reaksjonen oppstår sekunder til minutter etter inntaket / injeksjonen / infusjonen.


Årsakene deles gjerne inn i allergiske og ikke-allergiske årsaker, men siden symptomene og behandlingen er den samme ser vi ingen grunn til å skille mellom disse.For den som skal utrede deg derimot er forskjellen stor, fordi de forskjellige årsakene gir forskjellige utslag på prøvene. Dersom det for eksempel er en betennelsesdempende medisin du har reagert på så vil hverken prikktester eller blodprøve som måler IgE-antistoffer eller tryptase (mer om dette under) kunne vise dette. IgE, tryptase og histamin øker bare når årsaken til reaksjonen er allergisk.


Årsaker til anafylaksi  • Medisiner, vaksiner, kontrastmidler, bedøvelser etc: Disse årsakene er enkle  avsløre siden de enkelt kan settes i sammenheng med en medisin eller et middel som nettopp ble gitt. Vi kan nok se bort fra at noe slikt er årsaken. Jeg regner med dere har snakket nøye om denne biten. Dersom du har kjøpt et middel på apoteket eller forsøkt f eks en ny tablett fra fastlegen og opplevd en slik reaksjon i ettertid så må tilsvarende tablett/middel aldri tas igjen. Vanlige årsaker er Penicillinantibiotika, Vancomycinantibiotika, Trimetoprim-sulfa antibiotika, Acetylsalisylsyre (Albyl-e, Globoid, Aspirin), Ibux, Voltaren, Ibuprofen og tilsvarende.For enkelte tabletter kan det faktisk ta noen timer fra man spiser de til reaksjonen oppstår. Det er dessverre derfor ikke alltid veldig enkelt å finne synderen.

  • Dyr/insekter: Veps, maur og bier. Har sjokkene skjedd utenfor sesongen for disse insektene er heller ikke disse årsaken.

  • Matprodukter: Nøtter, skalldyr, skjell, egg, melk, fisk, hvete, Soya, enkelte tilsetningsstoffer (nitrater, nitritter, natriumglutamat, tartrazinfargestoffer). Har du spist slike produkter tidligere skal du ikke unnvære de av ren frykt heretter.

  • Muggsopp i huset. Enkelte husstander kan ha så mye muggsopp at man kan komme til å puste inn svære mengder av det er man uheldig. Vanligvis får man andre og mindre dramatiske luftveisplager, slik som astma eller tungpust. Du ville vært ofte dårlig om du er allergisk mot mugg. I tillegg kan altså en som er allergisk mot mugg (kjennetegnes ved stadig dårlig pust når vedkommende er i huset, men er fin i pusten utenfor huset) få alvorlig allergisk reaksjon når han puster inn en stor dose av muggen. Er pusten din fin når du er i huset har du ikke mugg i huset eller du er ikke allergisk mot mugg. Kan du tenkes å ha vært på besøk i et hus med mugg i forkant av de to allergiske reaksjonene?

  • Pollenallergi: Det samme kan skje her som ved mugg. Alvorlig allergisk reaksjon kan oppstå om bare dosen av det du er allergisk mot blir stor nok i luften du puster inn, men det skal noe til. Det er vanligere at man får alvorlig reaksjon på en matvare som kryssreagerer med det pollenet man er allergisk for. Enkelte matvarer likner på det pollenet man er allergisk for (når bare maten er tygget og svelget), slik at man i pollensesongen også vil reagere på matvaren og ikke "bare" pollenet. Det er lettere å få i seg store doser av matvaren enn pollenet. For eksempel er bjørkepollen kjent for å kryssreagere med eple, hasselnøtt, gulrot, pære, potet, selleri og kirsebær. Andre pollen kryssreagerer med andre matvarer. Dersom de ikke har klart å påvise pollenallergi hos deg blir dette mindre aktuelt å utrede videre.

  • Latex (gummi)

  • Kraftig fysisk anstrengelse. Du nevner angst og stress spesielt. Er dette fordi du setter reaksjonene i sammenheng med episoder hvor du har vært kraftig påvirket av angst eller stress? I etterkant av kraftige (!) fysiske anstrengelser er det beskrevet at noen har fått allergiliknende reaksjoner lik den du beskriver. Symptomene og behandlingen er den samme. Jeg har imidlertid aldri hørt eller lest at man kan utsette kroppen sin for en så stor fysisk belastning gjennom psykisk stress eller angst. Derimot finnes det en situasjon som kalles vasovagal reaksjon som kan likne veldig mye på allergisk reaksjon og en slik vasovagal reaksjon utløses veldig ofte av stress og/eller angst. En vasovagal reaksjon kjennetegnes ved svartning for øynene, angstfølelse, hjertebank, kanskje prikkinger i hud eller rundt lepper, og kraftløshet. Enkelte besvimer, men våkner snarlig når blodet renner til hodet når de har landet på marken. Andre igjen kan oppleve panikkanfall av angst, hvilket kan gi sterk tungpust (hyperventilering) og kan etter kort stund til vasovagal reaksjon i tillegg. Er disse reaksjonene diskutert? Selv vil jeg i høyeste grad anta det. Da de har gitt deg Epipen har de landet på at det virkelig er en allergisk reaksjon du har vært rammet av. Jeg ville vel uansett diskutert det med legen min hadde jeg vært deg. Dersom du i forkant av tungpusten og besvimelsen har kjent kløe i hodebunn, håndflater eller under fotsålene er det ganske sikkert en allergisk reaksjon du har hatt og ikke panikkanfall eller vasovagal reaksjon.


Det at du fikk vabler over hele kroppen, noe som kalles urticaria eller elveblest, styrker mistanken om at dette dreiet seg om en allergi.


Hvordan utredes anafylaksi?


Dette er krevende og bør foretas av hudpoliklinikk på sykehuset eller en spesialinstitusjon som driver kun med dette. Det tas tester som kalles histamin, tryptase, spesifikk IgE, hudtester (prikktesting) og provokasjonstester (du puster inn det mistenkte stoffet under overvåking). Mange allergener (stoffet du har reagert allergisk på) finnes det ikke spesifikke tester for.


Histamin og Tryptase - testene viser bare om du har gjennomgått en allergisk reaksjon (uspesifikke tester), mens IgE kan fortelle spesifikt hva du har reagert på. Dessverre finnes det ikke tester for alle typer allergener. Det viser seg at man altså ikke har IgE-test som klarer å påvise akkurat det du er allergisk for.


Tolkningen av prøveresultatene er vanskelige og må utføres av leger med spesialkompetanse. Dersom utredningen "kun" er gjort av fastlege, ville jeg diskutert omkring nødvendigheten av henvisning til hudpoliklinikk. Jeg tviler på at du har utviklet pollenallergi så sent i livet og at du derfor kan roe deg på at du ikke vil få alvorlig allergisk reaksjon når våren og sommeren nå står for dør. Som nevnt skal det dessuten mye til for å utløse alvorlig reaksjon av pollen alene. Det er heller kryssreaksjonen med matvarer som er årsaken til de alvorlige reaksjonene, og dette er sjeldent.


Betablokker og alvorlig allergisk reaksjon


Du oppgir å bruke Metoprolol (disse opplysningene kan ikke andre på nettstedet se), hvilket er en betablokker. Betablokkerne hemmer utskillelse av adrenalin. Adrenalin er det samme som finnes i Epi-pennen din og er et stoff som hindrer sjokkutvikling. Når du benytter betablokker har derfor allergiske reaksjoner en noe større tendens til å føre til sjokk (pga ditt kroppseget adrenalin hemmes) samtidig som at Epipennen ikke vil fungere like godt.  Jeg sier ikke at det er strengt tatt nødvendig, jeg kjenner jo ikke engang hvilken dose du benytter, men at legen din har husket å gjøre en vurdering på dette bør du forsikre deg om. Desto høyere dose du benytter, jo viktigere er det at legen din har gjort en vurdering på dette.


Du forteller at du akkurat i disse dager svir i øyne og er tett i hals og nese. Dersom det ikke klør er ikke dette snakk om allergi.


Bare angsten for at noe slikt kan skje igjen kan jo gi en viss grad av tungpust, men tenker du tilbake kanskje du husker kløen og varmefølelsen i tillegg til tungpusten?


Sammendrag


Du har fått Epipen og antihistamin (Cetirizin) og de har forsåvidt bestemt seg for ikke å ta noen sjanser, men de har ikke klart å finne ut hva det er du i så fall er allergisk mot. Dette er en situasjon som må være vanskelig for deg å leve med. Jeg synes for det første at de må vurdere å skifte ut betablokkeren Metoprolol med et annet middel om de først har bestemt seg for å gi deg Epipen. Metoprololen vil ellers motvirke effekten av Epipennen. For det andre må du gjennom en utredning styrt av spesialist i allergiutredning (dette er ikke det samme som en spesialist i indremedisin på sykehus). Mener de virkelig at du har hatt anafylaktisk reaksjon burde de dessuten gitt deg kortisontabletter i tillegg til Cetirizin. Allergipennen virker der og da, men i kort tid. Cetirizinen virker noe lenger, og kortisonet enda litt lenger, men ingen av tablettene er så virksomme som adrenalinet i Epipennen. Om du skal utenfor allfarvei trenger du to, kanskje tre Epipenner siden virkningen kan gå ut før du kommer deg til sivilisasjonen eller hjelpen ankommer.


Konklusjon:


Du bør henvises til hudpoliklinikk, få kortisontabletter i beredskap i tillegg og sannsynligvis skifte ut Metoprolol til noe annet. Den tette nesen og halsen, og svien i øynene du beskriver, høres ikke ut som begynnelsen på noe alvorlig, men selvsagt skal du ta kontakt med lege om noe utvikler seg.


Personer med angst og stress kan utvikle vasovagale reaksjoner eller få panikkartede angstanfall som kan være vanskelig å skille fra anafylaktisk reaksjon, men nå har altså sykehuset kalt dette anafylaktisk sjokk og gitt deg Epipen etc., og da må de enten følge tråden helt ut eller betrygge deg på at det ikke er anafylaksi du har hatt. Akkurat nå, slik det virker for meg etter å ha lest oppplysningene dine, har de lagt seg et sted midt i mellom. Det kan du ikke leve med. Kanskje har de gitt deg Epipennen for sikkerhets skyld og de egentlig ikke tror det er anafylaktisk reaksjon du har hatt, men da burde de heller ikke benyttet disse ordene. Derfor må de nå enten fullføre utredning og medisinjustering, eller betrygge deg om en annen diagnose.


 


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon