Bør jeg trappe ned på cipralex?

Innsendt spørsmål

­Hei. Har brukt Cipralex siden 1.februar 2020. Startet med 5 mg i 14.dg. Økte (i samråd med lege) til 10 mg. Hadde ca 1 mnd med opptrappingsbivirkninger. Har hatt bedring og har siden fungert godt på 10 mg. Den siste uka har jeg kjent på noe av det samme symptomer som i oppstarten; indre uro, hetetokter, indre stress.
Første gang jeg brukte Cipralex var for 12 år siden. Da hadde jeg en moderat depresjon og hadde nytte av medisinen. Jeg har avslutta to perioder i løpet av disse 12 årene, men etter ca 1/2 - 1 år kommer "depresjons-symptomene" tilbake; søvnvansker, indre uro, vekttap.og jeg starter opp på medisinen igjen.
I en lang periode gikk jeg på en vedlikeholdsdose på 5 mg., noe jeg synest fungerte svært bra.
Nå lurer jeg på om jeg bør trappe ned til 5 mg igjen?
Mvh yrkesaktiv kvinne 58 år.

Doktor Alina Colonelu

Svar fra legen (Alina Colonelu)

Sist endret 02. mai 2020, klokken 10:55

Hei.Vanligvis er 2-4 ukers behandling nødvendig for å oppnå ønsket effekt av behandlingen med antidepressiva. Etter bedring av symptomene bør behandlingen fortsette i minst 6 måneder for å vedlikeholde effekten. Siden du har brukt 10 mg cipralex i ca. 2 mnd., blir det litt for tidlig å tenke å trappe ned til 5 mg.

Bivirkninger er assosiert med oppstart ( i 1. eller 2. behandlingsuke) og avtar i intensitet og frekvens ved fortsatt behandling. Noen ganger kan det være at pasienten opplever bivirkninger også underveis, men disse bør være mindre plagsome og gir seg etter kort tid. Siden du, i samråd med legen har økt til 10 mg, anbefaler jeg at du fortsetter ei stund med 10 mg (gjerne i et halvt år) før du kan trappe ned til 5 mg.

Hvis disse symptomer som du kjenner på nå (indre uro, heteokter indre stress) vedvarer/blir verre, da er det lurt å ta kontakt med legen slik at behandlingen kan vurderes på nytt.

Håper du fikk svar til spørsmålene dine.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon