Brennende eller prikkende ubehag under foten - Mortons nevrom (metatarsalgi)

Innsendt spørsmål

­Hei ! I begynnelsen av juli sparket jeg kraftig borti noe (husker ikke hva) med 4. tå på venstre fot. Tåen var øm og vond, men jeg gikk ikke til lege.
Synes den ble bedre etter hvert, men i midten av august slo jeg den "opp igjen" på Yoga trening. Jeg sto på tærne og det kjentes som om en strikk(sene?) røk av. Tåa ble etterhvert veldig vond, og i slutten av august ble det tatt både MR og røntgen. Konklusjonen var at det ikke var et brudd, men et Mortons nevrom på 8x4mm mellom 3 og 4 metatars. Det ble satt en kortsionsspøryte og jeg fikk spesialsåler. Fikk vite at jeg er tverrplattfot. Jeg kjenner nevromet fortsatt godt, men klarer å gå på den nå. Imidlertid har tåa blitt veldig stor og pølseformet, og jeg er øm også ved roten av tåa.Jeg synes det er merkelig at den er så hoven enda, mye mer enn i sommer, og det stinger av og til i den. Kan det være at nervene som ligger i klem pga Mortons skaper så mye smerte og hevelse i selve tåa også? Hva kan det ellers være?

Pussig nok kjennes det som jeg nå er i ferd med å få en Mortons i høyre fot også. Men det er lenger ut mot lilletåa, men forøvrig i samme avstand fra tåa som på den andre foten. Leser på nettet at det mest vanlige er mellom 3.og 4. metatars, så jeg lurer på om du tror dette også kan være en Mortons. Også her er tåa nå rødlig og hoven, men ikke så ille som den andre.

Takker for svar.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 14. oktober 2011, klokken 21:24

Hva er Mortons nevrom - Mortons metatarsalgi?


Morton er navnet på personen som trodde han var den første til å beskrive denne lidelsen korrekt, men han tok feil. Han bommet på årsaken. Det var en mann med navn Durlacher som i 1845 oppdaget at denne tilstanden skyldes at polstringen til en nerve mellom tærne i foten danner en kul som igjen klemmer på nerven innenfor. Dette skaper smerter i foten som kan føles brennende eller prikkende.


Metatarsalgi betyr smerter i foten. Nevrom betyr godartet svulst i en nerve, men det er altså ikke selve nerven som danner en godartet svulst (kul), men selve polstringen (bekledningen) dens. Derfor er ikke dette et ekte nevrom, men et falskt nevrom, såkalt pseudonevrom. Kanskje burde tilstanden heller vært kalt Durlachers pseudonevrom?


Hva er årsaken til Mortons nevrom?


Det er trangere mellom 2. og 3. og mellom 3.og 4. tå. Dette betyr at nervene og "rørene"/bekledningen rundt (akkurat som strømwiren løper i en gummibekledning) lettere blir klemt her enn mellom 1. og 2. eller mellom 4. og 5. tå. Har du symptomer i sistnevnte områder bør derfor legen vurdere andre årsaker til plagene enn Mortons.


Kvinner kan hende går i høyhælte sko og/eller sko som er smale i tuppen. Begge disse faktorene gjør det enda trangere mellom tærne og øker sannsynligheten for å danne pseudonevromer. Blant annet derfor er tilstanden vanligere blant kvinner enn blant menn.


En annen faktor som er minst like viktig er tverrplattfot. Vi har to fotbuer. Den ene midt under foten som de fleste kjenner til, men også på tvers under tåballen. Sett forfra skal det også her gå en bue. Mangler man denne buen så klemmes nervene som ellers ligger godt gjemt inne i dypet av foten frem. Nervene kommer da i kontakt med hodene på skjelettknoklene og prosessen, gnissingen, kan begynne. Polstringen rundt nerven beskytter seg mot at det gnisses hull. Første prioritet er å beskytte nerven. Dermed dannes det en kul på nervebekledningen. Dette gir enda dårligere plass og enda mer gnissing og når tilstanden først har kommet hit er veien til Mortons nevrom kort. Det er enkelt å innse at situasjonen blir enda verre dersom tærne samtidig klemmes sammen, som når man går i smale sko, og enda verre om man øker trykket i tåballen ved å gå i høyhælte sko.


TVERRPLATTFOT: Pes planus transversus. Foten skal ha to buer; en langsgående og en tversgående. Dersom den tversgående under forfoten ikke buer oppover er du tverrplattfot. Nervene mellom de lange rørknoklene presses da ut av posisjon nedover og havner mellom hodene på rørknoklene hvor de blir utsatt for slitasje (gnissing). Nervebekledningen beskytter seg ved å øke polstringen her for å beskytte nerven der inni. Det dannes til slutt en kul. Et fibrom egentlig, men det gamle navnet nevrom har blitt hengende en liten stund (fra 1845).
Hvordan stilles diagnosen Mortons nevrom? 


 


 


MORTONS NEVROM: En godartet svulst som utgår fra polstringen til følenervene som går ut til huden. Se hvordan de lange rørknoklene som er gjemt inne i selve foten ender i små hoder som danner ledd med tærne. Disse hodene gjør det ekstra trangt i området og er bidragsfaktor til nevromdannelsen. Noen har større slike metatarshoder enn andre og er derfor mer disponert til å utvikle nevrom.
Smertemønsteret er nokså typisk med brenning eller prikking under tåballen og eventuelt utstråling av ubehaget ut til tærne. Dersom tilstanden ikke behandles vil smerter etter hvert kunne stråle oppover i leggen. Klemmer man på foten fra sidene så klemmes nevromet og det oppstår smerter. Legen kan også forsøke å klemme på nevromet fra over- eller undersiden av foten. Treffer han vil også dette utløse smerter. Tøyes foten bakover (som ved vanlig uttøyning) utløses også smertene. For å bekrefte kan legen sette bedøvelse i nevromområdet og gjøre testene på nytt etter noen minutter. Utløses ikke smertene etter bedøvelse så er diagnosen bekreftet.


Diagnosen burde være klar etter disse undersøkelsene, men et MR kan tas dersom det blir snakk om operasjon. Man sier diagnosen er sikker dersom nevromet er minst 5 mm stort.


 


Hvordan behandles Mortons nevrom?


Dersom den utløsende årsaken kan unngås er selvsagt dette det beste. Høyhælte sko eller sko som er for trange i tuppen må unngås. Den som er tverrplattfot må til en ortopedi-ingeniør for å ta mål av foten og få såler eller spesialfottøy. Neste trinn er kortison. Hjelper ikke dette gjenstår operasjon, men operasjon har god effekt. Det finnes en nervebevarende operasjon og en operasjonstype som kapper av nerven. Kapper man av nerven med nevromet så mister man følelsen mellom tærne i dette området. Noen få kan få et smertefullt amputasjonsnevrom etter et nervekutt. Der hvor kuttet ble gjort vokser det altså ut en kul av selve nerven og denne vil selvsagt gjøre vondt da den ikke er polstret. Men dette er en sjelden komplikasjon.


Konklusjon


Hevelse og rødme kan skyldes at nevromet opptar plass og klemmer på blod- og/eller lymfeårer i foten. Dreneringen kan altså hindres noe. Når årene klemmes slik så vil det demme seg opp blod/lymfe i årene og trykket vil øke inne i de. Dette gjør at vannet i lymfen/blodet klemmes ut av sirkulasjonen og gir en hevelse (et ødem). Dette kan være årsaken til hevelsen. En annen årsak er at nevromet i seg selv skaper en inflammasjon/betennelse. En betennelsesprosess skaper som vi vet en hevelse. Betennelser fører nemlig til at blodårer utvider seg for å slippe ut reparasjonsceller fra blodbanen og ut til det inflammerte området. Samtidig med dette utslippet lekker det også ut en del vann. Du bør derfor forsøke betennelsesdempende. Hjelper ikke betennelsesdempende så kan det altså være at nevromet klemmer på årer og at massasje har bedre effekt. Når hevelse først har oppstått så vil jo denne hevelsen også bidra til ytterligere avklemning (ond sirkel). En massasje (evt lymfedrenasje) vil derfor kunne ha effekt utover bare der og da. Når det gjelder foten med det bekreftede nevromet kan du også ha behov for betennelsesdempende (du kan evt bare smøre på Orudis gel kun over området du har ubehaget). Utløsende årsak unngås. Neste alternativ er i så fall operasjon.


Det er sjelden å ha to nevromer, og mellom 4. og 5. tå er diagnosen nevrom svært usannsynlig. Dersom sammenklemning av foten, uttøyning eller trykk fra over-/underside ikke utløser samme ubehag her så er dette helt sikkert ikke diagnosen.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon