Dårlig ånde - halitose

Innsendt spørsmål

­Jeg er en mann på 45 år som sliter med dårlig ånde,
jeg er exstremt nøye med munnhygiene men det hjelper ikke . Det er kun rett etter inntak av et måltid jeg ikke har dårlig ånde
Har/sliter med "sår/betennelse" nederst i spiserøret og tar en Somac 40 mg pr dag, på blå resept.
(Har brukt Somac i 1 år for så å være uten i sommer men da kom problemet med spiserøret tilbake og måtte begynne med Somac igjen).
Mitt problem har jeg hatt i flere år (ca 10 år) det hemmer meg sosialt og gjør at jeg ikke tar kontakt med mennesker siden jeg ikke stoler på ånden/pusten min :(
Det må da være noe som kan gjøres?? Bruker B12, div typer munnvann , prøvd zink sugetabletter men ingen ting hjelper:
Hjelp jeg trenger sårt å få hjelp med dette .
Synes det er flaut å ta dette opp med fastlegen min.
Annet: ­Betennelse i spiserøret (spessialisten på munn/svelg som undersøkte meg (slange ned til magesekken) mente at det var som han sa" steget før operasjon")
Bruker også pinex forte og ibux 400 mg ( Sliter med smerter etter en ulykke (påkjørsel).

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 06. april 2013, klokken 21:38

Istock 000012221243xsmall


Utredning av dårlig ånde


Slik kan en utredning for dårlig ånde foregå:  1. Samtale og undersøkelse hos fastlegen.

  2. Blodprøver: nyre, lever, sukkersyke etc.

  3. Henvisninger: CT bihuler, røntgen lunger, gastroskopi, evt til spesialist i øre-nese-halssykdommer.


1. Samtale og undersøkelse hos fastlegen som foretas ved utredning av dårlig ånde


Samtalen kan gi en pekepinn om årsaken til halitosen


Samtalen med legen kan avdekke uskyldige årsaker som dårlig ånde etter inntak av melkeprodukter (gjelder enkelte), alkohol eller hvitløk etc. Sulting/slanking kan føre til økt nedbryting av fett som kan gi lukt av aceton.

Munnpusting tørker ut munnen. Uten spytt øker bakterietallet og derfor luktene. Munnpusting er vanlig ved angst eller tett nese av forskjellige årsaker. Snorking gir også tørr munn, men bare på natt/morgen.Fastlegens undersøkelser


Da de aller fleste årsakene til dårlig ånde finnes i munnhulen inngår en inspeksjon av denne i utredningen.


Munnhulen


Tannkjøttsykdom eller tannråte (hull i tennene) kan være en årsak. Dette behandles og følges opp av tannlege. Rødt og hovent tannkjøtt som blør lett gir mistanke om tannkjøttsykdom.

Mandlene kan være svære hos enkelte. Dette medfører store ansamlinger av døde celler som samles i naturlige furer og groper på mandlene. Disse ansamlingene kan begynne å lukte. Det kan smake vondt når det løsner flak eller klumper fra slike mandler. Ansamlingene kan ses som hvitlig belegg på mandlene.

Noen har kronisk betennelse på mandlene. Da synes det verk på mandlene. Dette ses som gulgrønne belegg for undersøkeren. Antibiotikabehandling eller fjerning av mandlene kan være aktuelt. Laserbehandling av furene kan være et aktuelt alternativ.


Belegg på tungen: Tungeskrape kan hjelpe. Drikk mye vann. Munnskyllevann kan hjelpe. Har du benyttet klorheksidin lenge uten effekt kan det være lurt å ta en pause fra dette og heller forsøke en type skyllevann som inneholder Triklosan. Tanntråd og tannpuss må bestrebes. Spesialtannkremer med Zink er verdt et forsøk, men ser du har vært innom Zink sugetabletter.Spiserør og magesekk


Dårlig lukkemuskel mellom spiserør og magesekk, såkalt spiserørsbrokk. Dette tar du allerede medisin for, men du kan gjøre mer. Det vikigste er at du bygger opp sengen din for natten ved å legge en 15 cm høy gjenstand under sengebena i hodeenden (bøker, planker). På denne måten blir spiserøret liggende i motbakke over natten så magesyren ikke renner opp i dette og munnen. Det er ikke nok å legge puter under hodet. Dette løfter bare hodet og ikke spiserøret.

Medisinen du benytter reduserer utskillelsen av magesyre i magesekken din, men forhindrer ikke at den reduserte mengden som skilles ut renner opp i spiserør og munn om natten. Oppbygging av sengen hjelper ikke bare mot dårlig ånde, men lar også betennelser i spiserøret få tid til å tilheles. Det hjelper ikke like godt å ta tablett på dagen når effekten ødelegges over natten.

Du unngå kost som får lukkemuskelen mellom spiserøret og magesekken til å bli enda slappere; alkohol, tobakk, sterkt krydret mat, ost etc. Spis heller lite og regelmessig enn sjelden og mye. Mat hemmer som du har lagt merke til den dårlige ånden for et par-tre timer.


DÅRLIG LUKKEMUSKELFUNKSJON: Mellomgulvet bidrar som lukkemuskel mellom spiserør og magesekken. Er muskelen for svak vil magesyre og mageinnhold trenge seg forbi og dampen fra innholdet blander seg med utpusten fra lungene. Dette er en veldig vanlig årsak til dårlig ånde. Men det finnes hjelp.
Les også: Sure oppstøt og halsbrann. Hvorfor hjelper ikke tablettene?

Spørsmål fra andre om spiserørsbrokk og sure oppstøt


 


Lukter det fisk (evt søppel eller avføring) av urin og hud (svette) i tillegg til av ånden må det undersøkes om du kan lide av det som kalles fiskeodørsyndromet. Det sendes i så fall inn en prøve av urinen. Tilstanden er som regel arvelig og lukten er svært markant.


Forsøksbehandling med Metronidazol, en antibiotika mot magesårsbakterien, kan være aktuelt. Dette avgjør fastlegen din. Det er fortsatt ikke enighet om magesårsbakterien kan gi dårlig ånde eller ikke. Noe som kalles trippelkur som er en behandling med to typer antibiotika pluss en syrehemmende tablett, kan også være aktuelt (7-14 dagers kur).


2. Blodprøver som tas ved utredning av dårlig ånde


Blodprøver for å undersøke funksjonene til lever og nyre, samt diabetes- og giktprøver kan være aktuelt. Innsending av urinprøve til mikrobiologisk laboratorium (fiskeodørsyndromet) kan også være aktuelt.


Dersom du har symptomer som gir fastlegen din mistanke om en giktform som kalles Sjøgrens syndrom tas det blodprøver for dette. Ved Sjøgrens syndrom har man blant annet nedsatt produksjon av spytt. Spytt dreper bakterier i munnhulen (noe som også bidrar til å motvirke hull i tennene). Det dannes gasser når bakterier bryter ned komponenter i maten. Disse gassene er årsaken til dårlig ånde. Uten spytt florerer altså bakteriene og det dannes mer gass og dermed lukt. Sjøgrens er ingen vanlig sykdom, men plages du i tillegg av leddsmerter, svært tørre øyne og tretthet bør du be fastlegen din ta blodprøve også for dette.


Enkelte sykdommer gir en karakteristisk lukt: I sjeldne tilfeller kan diabetes, leversykdom eller nyresykdom gi dårlig ånde. Ånden ved slike tilstander er nokså karakteristisk, slik som acetonlukt ved diabetes, fiskelukt ved nyresykdom (fiskeodørsyndromet) og ammoniakklukt ved leversykdom.


3. Henvisninger i forbindelse med utredning av dårlig ånde


Henvisning til lungerøntgen? Evt henvisning til røntgen av lungene dersom du har hatt mange lungebetennelser opp gjennom årene. Dette kan føre til utvidelser i lungegrener (bronkiektasi) som kan samle på puss og slaggstoffer som så kan gi lukt. Dette er uvanlig og man har nokså tydelige plager i tillegg, slik som betydelig spyttproduksjon, blodig oppspytt og kronisk hoste.


Øre-nese-halslegen: Denne legen vil kikke i halsen din, sannsynligvis gjennom et lite rør via nesen. Du vil oppleve et irritabelt nysebehov idet røret beveges forbi et bestemt område, men deretter er det ikke mye ubehag. Bare nys under undersøkelsen om du føler for det.


HOS ØRE-NESE-HALSLEGEN: Øre-nese-halslegen er første instans i utredningen av dårlig ånde problematikk etter at fastlegen har gjort det han kan uten å komme til bunns i saken.
CT-bilde: Legen (fastlegen eller øre-nese-halslegen) kan bestille et CT-bilde av bihulene dine dersom det mistenkes kronisk bihulebetennelse. Puss fra bihulene kan gi dårlig ånde og dette kan behandles. Symptomer på kronisk bihulebetennelse er at det gjør vondt i bihulene og du kan oppleve kronisk nesetetthet og rennende nese. Årsaken kan være skjev neseskillevegg, store nesemuslinger eller for lite "luftehull" inn til bihulene. Alle tre tilstandene fører til dårlig drenasje fra bihulene og derfor oppvekst av bakterier i slimet som ikke slipper ut.


BIHULEBETENNELSE: CT-bilde av en person med bihulebetennelse. De svarte områdene er luft. Ene sinusen er nesten klar/åpen, mens den andre er tett av slim. Blir dette liggende kan det begynne å lukte. Dette bildet er nok tatt av en pasient med akutt bihulebetennelse, men selv ved kronisk bihulebetennelse, hvor det er mindre slim demmet opp vil det oppstå en saus av døde celler og bakterier som vil avgi lukt.
I sjeldne tilfeller finner man kreft i svelget, men i så lang tid som du har hatt symptomer er dette svært tvilsomt. En øre-nese-halslege eller et CT-bilde vil kunne påvise dette.


Konklusjon:

Du må til fastlegen din. Det må inspiseres, tas en samtale, blodprøver og evt røntgen, CT og/eller henvises til spesialist i øre-nese-halssykdommer. Ingen av utredningene medfører smerte, mens undersøkelsen hos øre-nese-halslegen kanskje kan være irritabel og gi tåreflod. Sengen kan du bygge opp umiddelbart. Er du flink blir du kvitt magetrøbbelet på denne måten og operasjon blir uaktuelt (skal uansett en del til før man opererer magebrokk).  Kosten kan du vurdere umiddelbart. Skyllevann med Triklosan kan du kjøpe ved første anledning.


Håper inderlig dere finner ut av dette. Jeg synes du har gått veldig lenge med dette besværet.


LES OGSÅ: Hva er årsaken til dårlig ånde?

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon