Diare og magevondt i flere år. Matvareintoleranse eller irritabel tarm?

Innsendt spørsmål

­Mageproblemer.
Hallo er en jente på 41 år,har i mange år hatt problem med magen, mye vondt i magen og diare. Bruker ganske mye smertestillende. Har kutta ut melk, lakris, feit mat og dette hjalp en del. Har tatt mange blodprøver og avføringsprøver uten å finne ut mer.

Har den siste tiden blitt verre, har ofte diare og av og til oppkast. Har også mye halsbrann ofte så ille at jeg kaster opp. Jeg har brukt litt medisin mot dette (gaviscon), men opplever at jeg får diare av dette. Har gått litt ned i vekt, men ikke mye.

Er i jobb, men har vært en del dager borte på grunn av dette så går jo utover jobben også. Hvordan syns du veien videre bør være angående undersøkelser? Bør jeg finne ut om det er matallergi eller burde man evt. ha mer inngående undersøkelser av mage/tarm.? Er lei av og aldri kunne planlegge noe på grunn av at jeg plutselig får diare. Er ikke hver dag, men når jeg får det går det ofte bort en hel dag/kveld. Og jeg tar til og bli sliten fordi jeg har dårlig samvittighet i forhold til jobb og lite overskudd til min datter..

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 11. april 2012, klokken 23:19

Du kan nokså sikkert se bort fra kreft siden tilstanden ikke har utviklet seg over så lang tid og fordi du ikke har gått ned i vekt. Du er dessuten ung, og du har vel heller ikke sett blod i avføringen. Dessuten har dere sikkert utelukket at det er blod i avføringen ved å teste den på dette (Hemofec, eller FOB). Betennelse i tarmen kan også kontrolleres ved å teste avføringen (fekaltest).


Blod og/eller slim ses også ved betennelsestilstander i tarmen. Dette ville dere nok kunne fanget opp på avføringsprøvene, men noen ganger er det nødvendig med kikkertundersøkelse av tarmen, noe som kalles koloskopi. Da fører man en tynn slange med kamera og lys inn fra endetarmsåpningen så hele tykktarmen kan beskues. Mistenker man at det er matvarer eller melk man ikke tåler (f eks laktoseintoleranse eller cøliaki) så kan man ta laktosebelastning (drikke laktose og vente og se om man får magesmerter) eller gastroskopi (slangeundersøkelse gjennom munn og spiserør ned til magen og øverste del av tynntarmen). Den enkleste måten å teste seg for matvareintoleranse på er imidlertid å utsette seg for matvaren man mistenker og se om man får ubehag. Deretter forsøker man en periode uten matvaren for å se om man blir bedre. Deretter dobbeltsjekker man og ser om man blir verre igjen når man starter opp med matvaren enda en gang. Blir du det så tolererer du ikke denne matvaren.


Det er vanlig i en slik utredning å ta en del blodprøver, slik som av lever, bukspyttkjertel og stoffskifte etc siden det er mange ting som kan føre til slike symptomer. Hvor mange prøver som tas utover dette avhenger av symptomsammensetningen din.


Noen ganger er ikke mistanken større enn at man anser det som forsvarlig å ta seg tid til å prøve laktosefattig kost og deretter glutenfri (mtp cøliaki) kost, eller motsatt, men ikke samtidig. Lindres man av dette så er man på sporet av noe. Dersom man ikke finner noe på prøvene og det ikke hjelper å endre kostholdet og man fortsatt er betydelig plaget er det neste man gjør ofte å ta gastroskopi og/ eller koloskopi. I sjeldnere tilfeller kan man anse det som nødvendig å sjekke hele tynntarmen. I så fall svelger man et knøttlite fotoapparat som senere gjenfinnes i avføringen og sendes til fremkalling. Høres snodig ut, men dette er mulig. Til orientering så dreier det seg om et engangskamera.


Statistisk sett så skyldes slike symptomer du her nevner oftest noe som kalles irritabel tarm, dvs en form for nervøs tarm. For å stille diagnosen irritabel tarm kreves det derimot at alt annet er utelukket, og for å utelukke alt annet må det gjøres gastro- og koloskopi.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon