Dilemma vedrørende egen sikkerhet/coronasårbarhet og deltagelse i nasjonaldugnad

Innsendt spørsmål

­Dilemma vedrørende egen sikkerhet / coronasårbarhet og deltagelse i nasjonaldugnaden.

Jeg har jobbet med utviklingshemmede i 15år og trives godt i jobben. Nå har jeg kommet i et dilemma. Etter påtrykk fra venner og familie og støtte fra legen, har jeg valgt å ikke gå på jobb så lenge coronasitusjonen er uavklart.
Psoriasis Artritt, medisinert med infliximab. Sårbar for tilbakevendende depresjoner, medisiner med Lithionit. Medisinert med en stødig kone og 2 nydeliga barn (10 og 13år)

Jeg mottar immunsupprimerende behandling, og anser meg som mer sårbar for et sykdomsforløp med corona. Dermed holder jeg med hjemme.

Nå har jeg fått påtrykk fra arbeidsgiver som mangler folk i vaktplan, og jeg opplever ikke noen forståelse for mitt valg derfra.

Samtidig er det ikke alle fagmiljøer som regner min gruppe som noen risikogruppe. Og jeg blir veldig i tvil om jeg har valgt riktig ved å bli borte fra jobb."Alle må trø til i denne nasjonaldugnaden"

Har du noen støttende etter konfronterende perspektiver til mitt dilemma?

Doktor Alina Colonelu

Svar fra legen (Alina Colonelu)

Sist endret 18. mars 2020, klokken 23:52

Hei.Corona virus gir ikke alvorlig forløp hos pasienter som har revmatiske sykdommer (psorias artritt i ditt tilfelle), MEN forårsaker alvorlige symptommer hos pasienter med sveket immunforsvar. Denne kategorien med svekket immunforsvar inkluderer pasienter som bruker immunosupressive medikamenter (Infliximab i ditt tilfelle). Dette vil si at du er i risikogruppen for å utvikle en virusinfeksjon som kan ha en alvorlig forløp.

Erfaring viser at hos noen pasienter som behandles med infliximab er eget forsvar mot infeksjoner nedsatt under behandling. Bruk av infliximab forårsaker hemming av TNF-alfa (TNF-alfa er et signalprotein (cytokin) som er involvert i en tidlig fase av inflammasjon - proteinet inngår i det som kalles akutt fase reaksjonen og har som primære oppgaven reguleringen av immuncellene), noe som kan maskere symptomer på infeksjon som f.eks. feber. Det vil si at du utvikler ikke "vanlige" tegn på infeksjon, noe som kan forsinke veldig riktig diagnose og riktig behandling.

Pasientene som bruker infliximab bør unngå potensielle risikofaktorer for infeksjon siden de er mer mottagelige for alvorlige infeksjoner.

Lungefibrose kan også oppstå pga. infliximab, noe som igjen øker risikoen for komplikasjoner i tilfelle at du blir smittet av coronavirus. 

Jeg anbefaler at du deltar i nasjonaldugnaden med å holde deg unna alle mulige smittekilder og holde deg frisk.

Håper du fikk svar til spørsmålet ditt.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon