Er det farlig å ta for mye Imodium?

Innsendt spørsmål

Jeg har siden begynnelsen av 20-årene slitt med vondt i magen, diare og oppblåst mage. Da jeg var rundt 30 år fikk jeg gjennomført endoskopi, gastroskopi og røntgen. Slo ikke ut på noen allergitester.
Konklusjon var irritabel tarm.¬ Jeg er nå 44, og går til vanlig på do alt fra 2-6 ganger daglig, med mye vondt og luftplager i magen. Etter mat må jeg som regel nesten alltid rett på toalettet. Er aldri forstoppet.

Ellers har jeg det generelt bra, har mye energi, godt humør, holder meg i god form og har ingen mentale plager.

Jeg har testet alle slags dietter, kuttet ut mel, sukker, melk, kaffe, testet Fodmap osv. Ingenting har gjort at jeg har blitt normal igjen.

Det eneste som hjelper er at jeg tar Immodium. I bruksanvisningen sto det tidligere at man ikke skulle bruke det til kroniske plager, kun akutt. Jeg har gjort det hvis jeg skulle fly, på tur, eller lignende bare for å slippe plagene ved å ha vondt i magen og være i nærheten av et toalett.

Nå så jeg på bruksanvisningen ved en tilfeldighet sist jeg kjøpte en pakke, og da sto det at det også kunne brukes ved irritabel tarm. På sist ferie tok jeg derfor en tablett Immodium morgen og kveld.Alt roet seg ned og magen var helt fin. Jeg gikk på do en gang til dagen og hadde ingen plager. Det er den beste uken jeg har hatt på lenge! Kan dere gi meg noen råd rundt dette, er det farlig å bruke Immodium på denne måten hver dag?
­

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 03. juli 2016, klokken 23:09

Derfor feiler ofte FODMAP-prosjektet


Jeg ville nok ikke lagt fra meg troen på at FODMAP skal kunne hjelpe deg i større eller mindre grad, men her må man være konsekvent, og være så i mange, mange uker. Man blir ikke helbredet av det og kanskje heller ikke komplett symptomfri, men det burde hjelpe. De vanligste feilene er at man enten ikke kutter ut alle FODMAP-matvarene lenge nok, eller at man reintroduserer noe man ikke tåler. Det er jo slik at man kan, om man savner matvaren nok, reintrodusere en og en av de matvarene man savner mest. Og det kan gå bra, dersom det ikke er så mye av den, men reintroduserer man to eller flere av de man tåler litt av så kan begeret flyte over og da kan man miste tråden litt, for man tålte jo faktisk matvaren lenge, i reintroduksjonsfasen, og man reintroduserer jo bare en og en matvare om gangen. Men så, når man begynner å innta flere av de man tåler litt av, altså begynner å kombinere dem, så kan symptomene forsterkes igjen. Da er det lett å falle av. Man må da i mange tilfeller begynne helt på nytt.


Imodium og irritabel tarm


Du kan bruke Imodium til kroniske plager. Det er til og med et eget doseringsopplegg for kroniske plager:


Kronisk diaré: Behandlingen innledes med 4 mg (2 tabletter/20 ml mikstur). Doseringen tilpasses individuelt innenfor området 2-16 mg (1-8 tabletter/10-80 ml mikstur) pr. døgn. Det bør etterstrebes lavest mulig vedlikeholdsdose. Det vil ofte være tilstrekkelig med 2-4 mg (1-2 tabletter/10-20 ml mikstur) pr. døgn, men inntil 16 mg per døgn har vist seg å ikke føre til såkalt toleranseutvikling (, dvs at man venner seg til dosen og må ha stadig mer for at det skal gi effekt).

Forsøksvis ved irritabel tarmrelatert diaré: Behandlingen innledes med 2 mg (1 tablett/10 ml mikstur) på kveldstid. Doseringen kan senere tilpasses individuelt.


Dette betyr altså at du kan benytte Imodium kontinuerlig, men forsøk å finne den laveste virksomme dosen. Vær også oppmerksom på at du som alle andre kan få en infeksjonsdiaré. Du skal ikke da øke dosen brutalt for til enhver pris stanse diaréen, men la infeksjonen komme seg ut. Kun øke dosen når du må på buss, eller sitte i et møte etc, dvs når det er strengt nødvendig.


Denne artikkelen på Relis.no kan være interessant og forsikrende for deg: Imodium og misbrukspotensiale


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon