Er det farlig om føflekken har blitt nummen?

Innsendt spørsmål

­Hei.

Har de siste månedene hatt ca 6-7 kvadratcentimeter på ryggen som "nummer bort". Området følest som det "sover", og det prikker en del. I det siste har dette blitt hyppigere, og i perioder går det over til stikkende smerter. Prøvde å se i speilet om jeg kunne se noe, og ser til min overraskelse at dette er området der jeg har en føflekk på ca 2 x 4 cm.
Føflekken ser ikke ut som den har endret seg, og ser heller ikke "stygg" ut, så tror ikke det dreier seg om denne. Hva annet kan det være ?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 23. mars 2012, klokken 22:48

Det er mange årsaker til nummenhetsfølelse i huden, men i et så begrenset område begrenses nok mistankene til å omfatte skade av en nerve, eller at denne føflekken burde vært tilsett. Du har rett i at ondartede føflekker kan gjenkjennes på utseendet i mange tilfeller. Spørsmålet er om du klarer å bedømme dette skikkelig når det gjelder en føflekk i en så vanskelig posisjon.


Hva er ABCDE-regelen for føflekkreft?  • A står for asymmetri: En føflekk behøver ikke å være fullstendig rund for å være normal, men den bør være nokså symmetrisk. Symmetrisk vil si at du kan finne to halvdeler av føflekken som passer oppå og dekker hverandre om du hadde brettet den i to. En stjerneformet føflekk regnes derfor som symmetrisk, for å ta et noe urealistisk eksempel. Man kan nemlig brette en slik føflekk i to og de to halvdelene vil matche hverandre. Er føflekken din tydelig asymmetrisk skal den tilses av en lege.

  • B står for Border, eller grense på norsk: Det skal være enkelt å skille føflekken fra huden rundt. Dersom du synes det er vanskelig å se overgangen mellom  føflekken og den normale huden så er grensen utydelig og føflekken skal ses på av en lege.

  • C - Color/farge: Føflekker skal være brune. Svarte, flerfargede eller rosa er eksempler på avvikende fargemønstre.

  • D - Diameter: Dersom føflekken din er over 10 millimeter i diameter bør noen se på den.

  • E - Evolution/elevation, dvs om den har utviklet/forandret seg eller begynt å "løfte" seg. En føflekk som begynner å blø, klø, bli uregelmessig, skifter farge eller vokser må sjekkes. Jeg kan ikke herfra hvor jeg sitter garantere deg at nummenheten ikke skyldes at du har en føflekk som vokser i dypet, klemmer på en nerve som kommer fra huden og dermed hemmer dennes signaloverføringer og forårsaker nummenhet.


LES OGSÅ:

Hva er symptomene på føflekkreft? Hva er forskjellen på hudkreft og føflekkreft?

Med ABCDE-regelen kan du skille mellom ondartede og godartede føflekker


MALIGNT MELANOM: Ondartet føflekkreft. Ingen symmetri. Grensen er relativt tydelig, mens fargen er avvikende, diameteren over 10 mm og den hadde utviklet seg på kort tid kunne pasienten fortelle.
Hva er årsakene til nummenhet i huden?


Som nevnt er det mange årsaker til nummenhet, men når området som er rammet er så lite så kan det hele kuttes ned til at det må ha vært en skade, slag eller langvarig trykk en eller annen gang som du ikke nødvendigvis må ha lagt merke til. Alternativet er føflekkteorien over.


Nummenhet fordelt over større områder kan ellers skyldes diabetes, nerver som har kommet i klem, lavt nivå av kalsium, MS, ryggmargsskade, sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen, migrene eller sjeldne epilepsiformer, men ikke i et så lite området. En infeksjon kan jo selvsagt også være forklaringen, i en liten smørekjertel eller hårsekk til eksempel, men dette vil vise seg etter noen dager, om det da ikke er forsvunnet allerede.


Det er ingen grunn til å utrede deg for diabetes, nerveskader, MS, epilepsi eller noe av det andre som ble nevnt. Eventuell liten og ufarlig infeksjon under utvikling kan du eventuelt se an, men heller ikke den blir det nok noe svært, vondt eller alvorlig ut av.


Konklusjon


Dersom føflekken din frikjennes er nok ikke dette noe å bry seg om. Dersom det har vært et slag eller annen påvirkning som har skadet nerven din avhenger det av typen skade, kraften og varigheten av denne om du vil få tilbake følelsen i dette området (etter dager eller måneder) eller ikke. Slik skade kan ikke opereres og i dette området er det heller ikke noe du får gjort for å få det til å skje raskere. Men jeg antar at du først og fremst ønsker å vite om det kan ha noen sammenheng med føflekken, og det kan jeg ikke utelukke. Du bør ha lav terskel for å få denne føflekken undersøkt dersom du mener symptomene stammer fra føflekken, selv om føflekken ser "snill" ut. Ser den snill ut er nok alt bra, men man skal ikke vente og se når det kommer til føflekker. De sjekker man ut med en gang. Deretter kan man tillate seg å glemme dem.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon