Er det forstoppelse, tarmkreft eller irritabel tarm?

Innsendt spørsmål

­Hei, sliter med mage tarm-system og dveler litt over hva jeg skal gjøre. Problemer med mage over en lengre periode (3 år) med nye symptomer og plager det siste året. Gastroskopi er tatt, og svak lukkemuskel i spiserør ble konstantert, høyt syrenivå på 24 timers PH måling. (Tester utført i 2012). Perioder med lite matlyst, syre og kvalme / plager. Varierende fra dag til dag. 2010-2012 på nexium 40mg 1x daglig, men sluttet med disse. Uten relativ stor forandring.

Julen 2012 utvidet plagene seg, endring i avførings-mønsteret, kan gå 3 - dager uten avføring med småplager fra mage / tarm regionen. (Mer irriterende enn vondt). 4 dagen kan det komme litt, og gjerne litt løst 5-6dagen, for at det så begynner på igjen. Føles ikke ut som om jeg får tømt meg, men det er håpløst å få ut noe. Når jeg må på do, kommer det gjerne etter mat plutselig, og må da forte meg på do. Sjeldent mer enn en gang daglig. Når det er løst er det ikke typisk diare, men løsere enn behagelig.

Mye forskjellig varianse i farge og konsistens, men ikke helt svart / hvitt. Sjeldent mye, men små porsjoner om gangen.

Har følelsen av at "det må fylles opp til riktig trykk" for at det skal presses ut, som om det sitter noe der som blokkerer. Er jo da nervøs for tarmkreft, men føler ikke at fastlege tenker det samme.

Var sist innom i Juni og fikk beskjed om å drikke mer vann,spise bedre og en resept på movicol. Med mistanke om IBS. Føler jeg spiser godt, og fiber / vann ikke har noe innvirkning.

Blodprøver / Prøve for blod i avføring er normale og fine. Har også noe som minner om blåmerker, 3 stykker opp etter ryggraden nederst. Som har vert der i 4-5 måneder nå. Skal bestille en time, for å sjekke dette, men hva synes du jeg bør gjøre med plagene mine?

Skal jeg slå med til ro med at dette er IBS? Eller bør jeg mase for mer oppfølging? Hva synes du det høres ut som?

Synes selv symptomene er skumle, og er vel mer ute etter en 2-hånds vurdering av plagene.

Litt rot i teksten, men en oppsummering av symptomer blir da :
- Varierende avføringsvaner (3 dager uten / 2 der jeg får ut noen klumper / 2 litt løst er en typisk uke)
- Mageplager i takt med avføringen, løse dager gir mer plager.
- Noe luft plager, kan være litt vanskelig å få luft ut. (varierer)
- Noe kløe, og litt irriterende smerter venstreside mage.
- Diffuse smerter nederst i rygg (typisk når jeg har gått noen dager uten avføring)
- Tap av matlyst, spesielt om morgenene. (Inntak av mat gjør magen irritert, mest om morgen)
- Plager avtar gjerne etter avføring.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 20. oktober 2013, klokken 21:29

Hvordan arter magen seg ved forstoppelse?


TykktarmenTykktarmen er logisk nok den tykkeste delen av tarmen du ser på bildet. Til høyre på bildet er til venstre hos deg, der hvor du har noen av plagene dine. Det er den venstre utforbakken (høyre del av tykkktarmen på bildet sett herfra) avføringen står i kø ved forstoppelse. Naturlig nok vil trykket øke på her og det vil gjære og dannes gass. Gassen slipper imidlertid ikke ut så lett, pga all avføringen som stenger under. Trykket fra den økende avførings- og gassansamingen forplanter seg derfor utover til sidene og oppover/bakover i systemet, hvilket gjør at vi kan føle oss kvalme, miste matlysten og rape. Det er ikke uvanlig at det stråler litt bakover til ryggen heller.


Når man har avføring vil symptomene lindres for en stund av opplagte årsaker.

Det virker ikke som du er veldig forstoppet. Du har ikke sjeldne avføringer og avføringen oppgis heller ikke å være sten hard, hvilket den blir ved forstoppelse siden alt vannet da blir sugd opp fra avføringen og bevart av kroppen. Men bildet er dessverre ikke så enkelt. Noen ganger kan det lure seg løs avføring forbi en hard kjegle med forstoppelse. Da kan man misforstå det som en diaré, faktisk. Når det kommer vekslende løs avføring og tidvis hardere knoller kan hovedproblemet være en skikkelig forstoppelse.


Det høres uten tvil ut som irritabel tarm (utarter seg som veksling med diaré/løs avføring og forstoppelse). Problemet ved irritabel tarm er at det ikke er noe forutsigbart system for vekslingen mellom forstoppelse og diaré/rask tarmpassasje. Det du må gjøre er ihvertfall for noen dager å sørge for å spise knallsunt, sove, trene og organisere livet så det blir minst mulig belastende for deg. Dersom dette gir god effekt blir du sannsynligvis mindre bekymret og kanskje også tent på å fortsatt ha det slik, og kontinuere den sunne og grensesettende livsstilen. Sørg spesielt for ikke å spise fet mat (sauser, fløte etc) da dette gjør avføringen ekstra seig, klissete og treg å få ut. Dersom slik omlegging alene helbredet deg var årsaken altså dårlig kost etc.


Hvis det er forstoppelse, hva kan jeg gjøre?


En mulig fremgangsmåte for dere kan jo være å ta et røntgen av tykktarmen for virkelig å se om det står en lang kø av avføring der. I så fall kan du jo forsøke å tømme tarmen skikkelig med klyster, men husk at forstoppelse er et signal om at det er noe feil med livsstilen/kosten så du kan ikke basere deg på å bruke klyster regelmessig. Du må finne ut hva du kan rette på.


I forkant kan du benytte laktulose 2-3 ganger daglig, inkludert kveld for å mykgjøre avføringen skikkelig.


Det at det er mykt det som kommer ut behøver ikke å bety at det ikke står noe hardt der oppe. Spesielt ikke hvis det nesten er rennende det som kommer ut, for dette er avføring som ville renne på sidene og komme seg ut selv om det var en hard søyle med avføring langs oppetter tarmen. Så viser røntgen tykktarm at du er kraftig forstoppet ville jeg gjort et slikt stunt, samtidig som livsstilsendringene som er nevnt.


Det er ingen hemmelighet at mange med irritabel tarm syndrom må gjennom en koloskopi før de roer seg på at dette ikke er kreft.


Hvis det er irritabel tarm, hva kan jeg gjøre?


For å kunne sette diagnosen irritabel tarm må man først utelukke andre årsaker til tilsvarende besvær, inkludert tarmkreft, selv om sjansen for dette er mot null hos deg. Du har jo tatt tester også som gjør sannsynligheten enda mindre. Men uansett, det hører med (spesielt for de over 40 år eller arvelig disposisjon), så blodprøver for lever, galle og evt koloskopi må vurderes. Det samme må blodprøver for matvareintoleranser, Hb og galleveissykdom etc. og avføringsprøver for blod (Hemofec/FOB) og betennelse (Fekaltest/Calprotectin).


Noe av det viktigste ved behandlingen er å utelukke annen sykdom siden uro og bekymringer er ment å være årsaken til symptomene ved denne lidelsen.


Utover dette er det tiltak som fastlegen din har nevnt, slik som tiltak mot både forstoppelse (fiber, vann, mosjon evt avføringsmidler) og diaré (livsstilsmestring/mestringskurs, tro på at IBS er diagnosen etc, evt diaréstoppende innimellom). Probiotika for å stabilisere tarmfloraen, dvs sørge for at det er overvekt av ikke-sykdomsfremkallende bakterier i tarmen er fordelaktig. Peppermynteolje og visse kinesiske urter skal du heller ikke kvie deg for å prøve, men ikke vær helt ukritisk. Noen av urtene og kosttilskuddene kan være uheldige, spesielt ved kombinasjon med legemidler.


Forsøk å ikke lete etter noen kvikk fiks mot IBS. Det viktigste er å tro på at diagnosen ikke er farlig og et sunt kosthold med anbefalte mengder med mosjon og søvn og en oversiktelig livsstil hvor man forsøker å gjøre seg selv tilfreds først, deretter de andre (grovt talt).

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon