Er lavkarbodiett farlig? Hvem kan ikke benytte lavkarbodiett?

Innsendt spørsmål

­Hei! Jeg er ei jente på 20 år, som akkurat har startet startet å leve på lavkarbo, i håp om å gå ned de 10 kiloene jeg har for mye. Pluss at jeg ønsker å få det energioverskuddet det snakkes om. Får å få energi bytter jeg ut karbo med fett og proteiner. Det er en jo en høyfett livsstil, og det fikk meg til å tenke på at jeg har leiden mutasjon, protein c resistens. Vil du da fraråde meg denne livsstilen?
Jeg har hørt at fett legger seg på innsiden av blodårene, og for meg som har lettere for å få blodpropp, vil det være lite gunstig. (har aldri hatt blodpropp selv, men min far har hatt) Håper virkelig jeg kan fortsette på lavkarbo/høyfett, for hittil virker det som noe som passer meg bra, men er ikke villig til å ta noe sjanser hvis det er farlig for meg.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 17. mars 2015, klokken 09:58

Hva er Leidenmutasjon - aktivert protein C resistens?


Vi skader blodårer og blør i kroppen kontinuerlig, men levringssystemet sørger for å proppe igjen de blødende blodårene. Når proppen har sittet lenge nok til at blodåren er reparert eller blodet har etablert nye veier å renne (ellers lite brukte blodårer kan ta større del av sirkulasjonen), skal blodproppen brytes ned. Systemet som sørger for dette kalles trombolysystemet og protein C er en del av dette systemet.


Når protein C aktiveres ("aktivert protein C") får det Leidenfaktoren (også kalt faktor V) til å slutte å virke. Leidenfaktoren er en levringsfaktor og er altså et annet av medlemmene i levringssystemet som bidrar til at blodet levrer seg. Du har mutasjon i genet eller genene som produserer Leidenfaktorene. Dette fører til at du lager defekte Leidenfaktorer og aktivert protein C klarer derfor ikke å hindre at de fortsetter å virke. Vanligvis vil aktivert protein C stanse effekten av Leiden når proppen har sittet lenge nok, men hos deg vil Leiden bare fortsette å virke og dette gir deg en økt risiko for å danne blodpropper (levringssystemet lager blodpropper). Risikoen for blodpropp øker 5-10 ganger om du har mutasjon i ett av genene (tilstanden kalles da heterozygot) og opptil 100 ganger om begge genene dine er mutert (da kalles tilstanden homozygot). Leiden mutasjon (faktor V mutasjon) kalles også aktivert protein C resistens (APC resistens). Jeg regner med du har diskutert med legen din om eller når du skal ha blodfortynnende behandling og om bruk av p-piller, sengeleie, operasjoner, svangerskap og fødsel? Dette, og enkelte sykdomstilstander, samt ved alle operasjoner skal det gis forebyggende behandling med blodfortynnende. Den som  hatt en blodpropp skal sannsynligvis ha blodfortynnende kontinuerlig (tablettbehandling) og ikke bare ved operasjon etc. Jeg vet dette ikke har med spørsmålet ditt å gjøre, men jeg nevner dette siden du ikke oppgir å bruke noen medisiner fast.Hva skjer når vi spiser lavkarbo?


Lavkarbo står for lavt karbohydratinnhold. Karbohydrater finnes i frukt, brødvarer, ris, pasta og søtsaker for å nevne noe. Når vi spiser karbohydrater, enten det er i form av frukt eller søtsaker eller noen av de andre produktene så frigjøres det insulin til blodet (fra bukspyttkjertelen) som  sørger for at sukkeret kommer seg inn i de cellene som trenger dette som energikilde. Insulin har også minst én annen oppgave: Å hemme fettforbrenningen. Så lenge insulin finnes ute i blodomløpet hemmes altså fettforbrenningen slik at kroppen skal tvinges til å bruke karbohydratene i stedet. Dette er en mekanisme som henger igjen fra urtiden hvor det var viktig å ikke tære på fettet dersom en hadde annen energi å ta av. Slik sørget kroppen for at fettet kunne lagres til sulteperiodene som kom med sikkerhet. Det var smart dengang, men idag, hvor vi har kjøleskap og butikker er det ikke samme behovet for å lagre overskuddsenergien som fett og det lagrede fettet er for mange til besvær vektmessig, utseendemessig eller helsemessig.


Derfor fører lavkarbo til økt fettforbrenning


Kort fortalt: Spiser du karbohydrater frigjøres insulin som hemmer fettforbrenningen. Unngår du karbohydrater unngår du å slippe løs insulinet og fettet brennes unna raskt. Dette kalles ketolyse. Ketolyse benyttes som behandlingsform ved visse former for epilepsi, men kan også være komplikasjon hos (type 1) diabetikere som ikke tar insulinet sitt (de har jo ikke eget insulin, slik at når de ikke tar insulin har de ikke noe insulin i omløp. Da brennes det vel mye fett (triglyserider) på en gang og kroppen blir sur, fordi fett (= triglyserider) består av glyserol (en type alkohol) og fettsyre). Det kan være et problem når unge jenter med insulinavhengig diabetes (type 1 diabetes) finner ut at de blir slanke om de ikke tar insulinet sitt. Det har altså vært kjent lenge at fravær av insulin øker fettforbrenningen. Det kan imidlertid være en tøff diett siden hjernen aller helst vil ha karbohydrater som energikilde, selv om den kan benytte andre kilder. Dette kan føre til at hjernen de første dagene trekker i spaker som styrer deg mot kjøleskapet eller godtedisken, men etter noen få dager (omkring tredje dagen og utover) kan man begynne å føle seg vel og mett siden ketonene fra fettforbrenningen reduserer sulten (fravær av insulin reduserer ogsån sult) samtidig som de fører til velvære gjennom påvirkning av forskjellige sentre i hjernen. Det ideélle med lavkarbodietten er at manbrenner fett, men ogs fordi man får i seg proteiner slik at muskelmassen forblir urørt. Muskler forbrenner mye energi selv i hvile, slik at muskelmasse er godt å ha for den som vil ned i vekt. Proteinholdig kost fører også til en metthet som varer lenger.


Under ketolyse (lavkarbodiett) opprettholdes blodsukkernivået ved at glyserolet omdannes til blodsukker, mens fettsyrene omdannes til ketoner (ketonlegemer).


SPISEGILDE: Husk! Man kan ikke spise så mye man vil bare fordi man spiser lavkarbo. Man må fortsatt telle på kaloriene og sørge for at man ikke får i seg mer energi enn man forbruker. Men hvorfor skulle man da ha større effekt av lavkarbo enn noe annet så lenge det er kaloriregnskapet som avgjør til syvende og sist uansett? Vel, det er nettopp dette mange eksperter mener; at det ikke er det lave karbohydratinnholdet som er suksessen ved lavkarbo, men det høye proteininnholdet. Proteiner holder deg nemlig lengre mett.
Når er det ikke anbefalt med lavkarbo?


Det er ikke noe forskning som tilsier at man trygt kan benytte ketolyse ved Leidenmutasjon. Ved blodsykdommer er det derfor anbefalt å ikke kjøre den strengeste kuren på max 30-50 g karbohydrater per dag, men øke inntaket såpass at du ikke kan måle ketoner i urinen (du kan kjøpe "urinstix" på apoteket til dette formålet). Du vil allikevel oppnå god effekt selv om du ikke reduserer på karbohydratene så mye at ketolyse oppstår (ses ved at du måler ketoner i urinen på urinstixen). Dessverre kan jeg ikke begrunne hvorfor du ikke kan benytte kuren. For å forklare hvorfor trenger forskningen frivillige til å la seg teste ut hvordan ketolyse påvirker levringen til blodet, men da testen går ut på å finne ut om det er farlig eller ufarlig er det et tvilsomt og kanskje uetisk eller ulovlig prosjekt avhengig av hvordan de følges opp.


Tilstander hvor man ikke kan benytte seg av ekstrem lavkarbodiett som fører til ketolyse:  • Voksefasen i livet. Da trenger man alle mineraler, vitaminer og alle de tre hovednæringskildene (karbohydrater, fett og proteiner) for veksten.

  • Graviditet og amming: I begge tilfeller kan de sure fettsyrene overføres til barnet. Dersom kroppen til barnet blir surt vil kanskje ikke enzymene (proteiner som får alle reaksjoner i kroppen til å gå raskt nok; katalysatorer med andre ord) virke som de skal.

  • Hjertefeil: Enkelte hjerterytmeforstyrrelser samt ferske hjerteinfarkter eller hjertekrampe (angina) som oppstår selv under hvile. Hjertesvikt.

  • Drypp eller hjerneslag.

  • Enhver (potensielt) alvorlig sykdom, spesielt nyresvikt, leversvikt, blodsykdommer og kreft.

  • Spiseforstyrrelser

  • Diabetes type 1 (insulinavhengig diabetes) er omdiskutert. Jeg har hatt pasienter på min fastlegeliste den gang jeg var fastlege, som benyttet lavkarbo med svært godt resultat, men ikke ekstremdiett (ikke ketolyse). Men i litteraturen har de ikke villet si det er greit at disse får gå på lavkarbo. Det er jo alltid en risiko for at de fortsetter å ta like stor dose med insulin selv om de ikke spiser sukker (karbohydrater) i like stor grad og det kan være livsfarlig. Type 2 diabetikere som benytter tabletter anbefales i enkelte litteraturer kuren, men enkelte av tablettene de tar virker nesten som insulin slik at anbefalingene og frarådingene kanskje ikke synes helt logiske.


Enkelte leger anbefaler lavkarbo, men ikke ketolyse til pasienter med Leidenmutasjon dersom det foreligger så stor overvekt at risikoen for tidlig død som følge av overvekten antas som så stor at den overstiger risikoen for komplikasjoner som følge av Leidenmutasjonen. Dersom du er heterozygot (du har bare ett gen som har mutasjonen) har du fortsatt en del Leidenfaktorer som lar seg hemme av aktivert protein C og har da en blodpropprisiko som er 5-10 ganger økt. Er begge genene rammet blir alle Leidenfaktorene du har mutert slik at aktivert protein C ikke klarer å stanse virkningen av noe Leiden. Alle Leidenfaktorene vil fortsette å virke uavbrutt. Dette øker proppfaren så mye at du må ta en rekke forholdsregler som nevnt øverst. Dersom du er svært overvektig og har bare mutasjon av ett av genene (heterozygot) og du kjører kun lavkarbo i den grad at du ikke får ketolyse og samtidig holder deg til mer grønnsaker og proteiner enn fett og i en begrenset periode av gangen ville jeg spurt fastlegen min om dette er greit. Siden jeg ikke kjenner alt om din helse må du ha altså med deg fastlegen din på denne avgjørelsen.


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Relaterte spørsmål

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon