Fecaltest/Calprotectin på 318. Koloskopi nødvendig? Diagnose?

Innsendt spørsmål

­Vår datter på 19 år har problemer med magen. Alt startet etter at hun hadde et lengre opphold på Cuba for halvannet år siden. På Cuba fikk hun to ganger matforgiftning og fikk medisiner mot dette på et lokalt sykehus. Da hun kom hjem, begynte hun å få mye luft i magen, magesmerter og noe diare. Etter et års tid viste det seg at hun hadde fått lactose intoleranse. Hun har tidligere alltid tålt melk, så jeg regner med at dette er en sekundær intoleranse pga den irriterte tarmen.

Vi har vært hos fastlegen. Han har sendt inn avføringsprøver et par ganger, men det er ikke funnet noen unormale bakterier. Hun har også fått lavt B12 lager, og tar sprøyter hver 3 måned for dette. I tillegg har hun fått uforklarlige panikkanfall uten at hun, som hun sier selv, har noen som helst grunn til å ha panikk. Hun har aldri tidligere slitt med panikkanfall

I det siste har hun fått slim og litt blod i avføringen. Fastlege sendte da inn en Fecaltest, og svaret på den var calprotectin på 318 som er ganske høyt. Hun har også i det siste slitt veldig med kramper/trykk i blæra. Man har også dyrket urinprøve. Den viste ingen tegn til bakterie, men økte hvite blodceller. Og jeg vil jo tro at den betennelsen hun har i tarmen kan påvirke blæren på et eller annet vis??

Hun skal nå ta koloskopi av tarmen og ultralyd av urinveier.

Jeg skjønner det slik, at dette kan være tegn på Chrons eller Ulcerøs kolitt.

Men, det er noe som jeg ikke får helt til å stemme. Datteren vår har i alle år hatt en meget velfungerende mage. Inge problem på noen områder. Hun har heller ikke hatt problemer med lactoseintoleranse. Det hele startet med Cuba turen og matforgiftningene!! Magefølelsen min har hele tiden vært at det er noe vi har oversett.

Så jeg lurer på om det allikevel kan være bakterier, ubalanse i bakterieflora etter cuba turen som kan være årsak til dette? Kan du hjelpe oss å tenke og eventuelt finnes det noen spesialister i Norge eller utland på nettopp dette med bakterier/bakterieflora? Eller hvordan, hvor ofte og hva slags avføringsprøver er det fastlegen bør ta?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 15. august 2017, klokken 12:45

Det er de mikrobiologiske avdelingene på et hvilket som helst sykehus som er gode på dette. Jeg tenker ikke hun har blitt rammet av noen eksotisk variant av bakterie vi ikke ville klare å diagnostisere her hjemme, men at hun faktisk kan ha inflammatorisk tarmsykdom som du så intelligent beskriver. Jeg ville styrt unna institusjoner som opererer uten refusjon fra folketrygden da disse stort sett har forklaringer der ingen andre har forklaringer som lar seg bevise/dokumentere ved studier og nesten alltid også har behandlingsforslag, som at noe er galt med bakterieflora, man har soppovervekst eller må kutte ut egg, mel eller melk, typisk. Det er flere tilstander som vil ha effekt av disse tiltakene, og dette er tiltak som en lege også vil anbefale, men det er altså ikke løsningen på problemet av den grunn. Vi snakker her mer i gaten av irritabel tarmproblematikk. Imidlertid synes jeg dette ligger så i gaten for inflammatorisk tarmsykdom at hun uansett må til en koloskopi. Jeg tenker spørsmålet ditt kommer mer til sin rett dersom koloskopien kommer ut som normal. Da må man få lov å tenke bredere, men diagnosen som da heftes ved er nok irritabel tarm, og løsningen på dens problematikk har man bare såvidt begynt å løse flokene til.


Utover dette regner jeg med de har testet for bakterien Clostridium difficile som kan etablere seg etter en antibiotikakur. i Norge har vi svært høy terskel for å behandle matforgiftninger med antibiotika, men det er helt klart andre praksiser på dette flere andre steder i verden.


LES: Fecaltest og Clostridium


Denne type tarminfeksjon kan oppstå flere måneder etter antibiotikabehandlingen eller så tidlig som et par uker etterpå. Som regel er det nok å avslutte behandlingen med antibiotika, så blir det bra, men ikke i alle tilfeller.


Selve fecaltestverdien "beviser" ikke at hun må ha inflammatorisk tarmsykom, men den ligger midt i området for inflammatorisk tarmsykdom av moderat alvorlighetsgrad. Imidlertid ligger den også midt i gjennomsnittet for fecalverdiene ved f eks Clostridiuminfeksjon, så infeksjoner kan og gi slike verdier. Hun er litt ung for å få forstoppelsesforårsaket betennelse (diverticulitt) synes jeg. Og andre årsaker til disse moderat forhøyede verdiene, som polypper og kreft er nok også svært lite sannsynlig. Nærmest usannsynlig.


LES:Verdiene og symptomene i seg selv er ikke tilstrekkelig til å stille diagnose. Hun må til koloskopi. Både verdi og symptomer tilsier dette. Det står mellom bakteriell infeksjon og inflammatorisk tarmsykdom synes jeg, eventuelt divertikulitt, men det har jeg ikke nok informasjon til å spekulere i. Laktoseintoleransen er nok sekundær. Dere kan benytte Laktase gentest for å avklare dette. Håper svaret var noe til hjelp!

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon