Fluer og lysglimt - Kan det være netthinneløsning?

Innsendt spørsmål

­­Hei!

Jeg har ett spørmsål angående netthinneavløsning eller glasslegemeavløsning.

Jeg har i noen mnd nå sett mørke flekker blinke i periferien i høyre øye, (ser dette også i venstre øye, men legger ikke så mye merke til det). Dette kommer mest når jeg ser på klar himmel eller hvit bakgrunn (noe jeg er helt klar over at er normalt) saken er at disse blinkene dukker opp når jeg sitter og ser på pc skjermen og de dukker opp i ytterkanten av skjermen selv om det er litt dmepet belysning (har hvit vegg i bakgrunnen). de er ørsmå så jeg har ikke tenkt mye over det siden jeg regner med det er "floaters" som dukker opp nå og da. har også til tider hatt "fluer", dvs sorte prikker som flyr rundt, dette skjer på ett kjapt blunkt og er sjeldent.
Jeg er langsynt +6, ingen familiehistorie med øyesykdom, har ikke diabetes og har aldri hatt skader på øyet. bruker briller, og har god allmenntilstand. Er forkjølet for tiden og vært under stort stress de siste måndene,
Jeg var til øyelegen på rutinekontroll i desember der han så gjennom ett sånt mikroskop der han bruker lys, også holdt han en linse opp foran, så vidt jeg vet brukes denne linsen til å sjekke nethinnen, jeg hadde på den tiden da fått disse mørke blinkene.
Noen ganger kjenner jeg det rykker litt i linsen og ser raskt en tja.. kan vel kalle det brytning (slik amn kans e for seg at det blir hvis man holder en gjennomsiktig gele opp og blyer den litt). Denne kommer på ett blunk og er borte igjen vet ikke om dette er normalt eller ikke. føler også en litt varmefølelse og tynge i øyeeple til tider men dette er ikke konstant. En skjelden gang når det er helt mørkt i rommet føler jeg at rommet "blinker", dvs at det merkes som om det skilles mellom grått og sort (ikke såpass ekstremt selvsagt men i den retningen, og dette er sjeldent som sagt).
Har ikke lysglimt eller noe andre symptomer.
Skal til optiker for å få nye briller om en stund men bør jeg bestille ny time til øyelegen pga dette, eller er jeg bare overfølsom?
Hvis jeg har avløsning av enten glasslegemet eller netthinne, hadde øyelegen oppdaga det på kontrollen eller kan det dukke opp innen 3 mnd?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 17. mars 2012, klokken 20:21


Du har rett i at netthinneløsning (retinaløsning/amotio retinae) kan begynne på den måten du beskriver, med lysglimt og flytende, mørke flekker i periferien av synsfeltet, men det pleier å utvikle seg atskillig mer akutt og man mister synet der hvor netthinnen løsner. Man får heller ikke netthinneløsning slik ut en videre. Det betinger en høy alder, eller en tidligere skade, operasjon, tidligere netthinneløsning, arv, medfødt misdannelse, kreft (malignt melanom, bindevevssykdom (Marfans syndrom), ubehandlet diabetes eller betennelse, samt at det er vanligere hos nærsynte (du er langsynt), hvilket i sin tur har ført til hull på netthinnen. Løsningen brer seg så videre innover fra dette utgangspunktet omtrent som flass løsner fra solbrent hud. Glasseplet (glasslegemet, corpus vitreus) ligger foran og utøver et trykk mot netthinnen og bidrar til løsningen om det får plass i hullet. Derfor går dette relativt raskt når det først har satt i gang. De som rammes av dette forklarer det som om et sceneteppe trekkes foran scenen eller at en gardin trekkes ned, avhengig av hvor løsningen starter. Men oftest skjer det fra utkanten av synsfeltet og innover mot sentrum.


Det kan virke som begge øynene dine er plaget av det samme, men i forskjellig grad. Dette reduserer også sannsynligheten for at dette skulle dreie seg om en netthinneløsning.


Glasshinneløsning forekommer hos eldre personer og er svært uvanlig hos mennesker under 40 år. Ikke er det vanlig at det fører til rifter på netthinnen med deretter netthinneløsning heller.


Det er mange andre tilstander som kan gi tilsvarende symptomer skal tas med i vurderingen når man først har kommet til det punktet at man har besluttet å utrede. Dette kan være diabetes, blodtrykk, MS, makuladegenerasjon, synsnervebetennelse, blodpropper i øyets blodårer, betennelse i blodårer i tinningen (temporalisarteritt) og til og med hjerneslag, men da du ikke har smerter, sentralsynet er bevart og de ikke så noen forandringer på netthinnen så er alt dette faktisk utelukket. Siden de ikke har funnet noen diagnose blir det dermed vanskelig å forklare nøyaktig hva som er årsaken, men det viktigste er jo selvsagt at sykdom er utelukket. Fysiologien til den kompliserte menneskekroppen kan spille oss noen puss og noen ganger er vi i modus for å legge bedre merke til slike forandringer enn andre ganger. Dette kan forsterke symptomene, og også forlenge varigheten av dem. Andre ganger er det, som i ditt tilfelle kanskje, et resultat av overbelastninger. Øyet er sirkulert og har en rekke muskler som påvirkes av overbelastning som sirkulasjonen og musklene andre steder i kroppen. Linsen kontrolleres av muskler. Dette kan forstyrre brytningen. Netthinnen er godt sirkulert. Litt forstyrrelse av sirkulasjonen som ledd i stress kan forstyrre blodsirkulasjonen. Dette er ikke farlig.


Som en sikkerhetsforanstaltning kan vi opplyse om at man skal kontakte lege raskt i tilfelle hurtig økning av floaters eller lysglimt. Jeg ser imidlertid ikke at du kommer til å måtte ta i bruk dette rådet. Øyelegen hadde oppdaget det om det var en løsning under undersøkelsen. Du behøver ingen ny time hos øyelegen, men revurdér dette dersom det oppstår en hurtig økning av lysglimt/floaters, eller selvsagt om du opplever gardin/sceneteppesymptomet. Men som nevnt kommer nok dette aldri til å skje.


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon