Fortykkelse i tarmen og forhøyet Calprotectin (Fekaltest). Tiltak?

Innsendt spørsmål

­Ønsker litt forklaring på dette svaret på CT kolografi.
Multiplle divertikler I colon sigmoideum og descenens. Sammenlignet med u/s fra 2010 ses litt bedre luftinsufflasjon I colon sigmoideum. Fortsatt en moderat veggfortykkelse som strekker seg på ca 7 cm I lengde, avstand 30-37 cm fra anus. Små stripeformete fortetninger ekstraluminalt og noen små lymfeknuter I mesocolon største på 6 mm, omtrent uendret. Veggfortykkelse er mest sannsynlig inflammatoriskt betinget.Upåfallende forhold ved andre segmenter.
På dette tidspunktet hadde jeg en Fecal på 800, som for 1 år siden var nede på 60.
Nå har jeg fått E-coli, EPEC,og vært dårlig I 6 uker. Fecal nå er 1073. Ikke blod I avføringen på noen tidspunkt.
Må den delen I colon som vært betent tas bort ved operasjon?
Blir en ny koloskopi like vondt som forrige når jeg hadde betennelsen? Smertestillende hjalp ingenting.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 04. oktober 2016, klokken 21:03

Divertiklene er utposninger som følge av langvarig forstoppelse. Dette er antakelig et tilfeldig funn ("bifunn").
ttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttBILDET: Forstoppelsen skaper økt trykk i tarmen slik at den poser seg ut i svake områder, spesielt siste delen av tarmen, partiet før endetarmen (colon sigmoideum og descendens). Der er trykket høyest. Divertiklene kan bli betente og gi forhøyet fekaltest (Calprotectin), men de beskrev ikke noe om betente divertikler i radiologisvaret, så ved undersøkelsestidspunktet var det ihvertfall ingen betente divertikler (divertikulitt).
Du tok en undersøkelse i 2010 også. Også den gangen var det disse betennelsesforandringene. De fikk blåst opp (utspilt) tarmen bedre denne gangen. Da får de noe bedre oversikt. Utseendemessig minner veggfortykkelsen om en inflammasjon, altså betennelse. Siden du har samtidig FeCaltest (Calprotectin) på 800 må man mistenke inflammatorisk tarmsykdom, en kronisk betennelsestilstand i tarmen som gir magesmerter og blodig diaré. Ved verdier over 500 mg/kg er sannsynligheten for slik inflammatorisk tarmsykdom høy. De inflammatoriske tarmsykdommene heter Ulcerøs Kolitt og Morbus Crohn (Crohns sykdom). De er såkalte autoimmune sykdommer, dvs ditt eget immunsystem angriper deg og behandlingen består derfor i immundempende meisiner av forkjellige slag. Det er også en lymfeknutereaksjon i området, men det er å forvente. Kan også skyldes tarminfeksjonen du har i tillegg.


Divertikkelbetennelse, polypper og kreft gir ikke så høye Fekalverdier.


LES OGSÅ: Calprotectin (FeCaltest)


Den økte Fecalverdien skyldes nok tarminfeksjonen du har vært så uheldig å få i tillegg.


Operasjon er ikke på langt nær et første alternativ. Det man må gjøre nå er å sikre diagnosen ved en vevsprøve (biopsi). Alternativt å behandle betennelsen en del først og deretter koloskopere (reduserer smerte og faren for at koloskopet lager hull i tarmen). Behandlingen består i immundempende medisin. Da får du dempet betennelsen. Dere skal da måle Fecaltest for å følge graden av inflammasjon for å se at verdien blir lavere.


Kommunisér med koloskopøren. Opplys om smerten ved forrige undersøkelse. Det er bare et spørsmål om doser og kombinasjon av beroligende og smertestillende for å gjøre deg smertefri og rolig. Men du må da ha med deg en person for å kjøre deg hjem og for å ta imot eventuelle beskjeder, samt du må bestille oppfølgningstime hos fastlegen din for gjennomgang av koloskopisvaret og videre plan.
 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon