Hallux valgus og hammertær

Innsendt spørsmål

­Hei!
Jeg er plaget med hevelse under tå-ballene og delvis i tærne på begge føttene. Trykker jeg under fotbladet, går det som lette støt gjennom de. Noe smerte, men mest en trykkende hevelse under tå-ballene og i tærne. Det er som tå-ballene hele tiden trykker mot underlaget.
Uansett hvilke fottøy jeg bruker, ja også strømper/sokker, kommer plagene.
Lindrende er det når jeg går barføtt hjemme, spesielt når golvet er litt kjølende. Verst om ettermiddag/kveld.
Har hatt plagene i mange år, merket det for mange år siden da jeg løp mye, siden har det tiltatt. Kvier meg nå for bare å gå tur. Men hevelsene/trykket er der selv om jeg holder meg i ro.
Hva kan dette være? Håper på svar!
Podagra tror jeg ikke det er siden stortåen ikke er spesielt påvirket.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 31. oktober 2011, klokken 21:16

Hva er hammertær og Hallux valgus?


Slik jeg oppfatter det kan dette stemme godt overens med en tilstand som kalles hammertær som igjen kan ha oppstått på grunn av skjevstilling på stårtåen/-tærne.


Skjev stilling på stortåen kalles Hallux valgus og ser slik ut:


Hallux valgus Bildet: Høyreføttene til to personer. Personen med foten til høyre på bildet har normal stilling på stortån, han til venstre har en høyre stortå som presser innover mot de andre tærne; hallux valgus.
Tilstanden behøver alldeles ikke være så synlig som på bildet for at du skal få ubehag av dette.


Legg merke til hvordan stortåen presser mot de andre tærne. For at disse skal få plass i skoen må de reise seg; krøke seg. Konsekvensen av dette blir hammertær:


 


HammertåHAMMERTÆR: Enste muligheten for at de andre tærne skal få plass i skoene når stortåen vinkles innover mot dem er at de krøker seg. Etter hvert forblir de i stillingen og tilstanden kalles da hammertær. Huden på toppen av tærne reagerer med å forsterke hornlaget.
Det oppstår et nytt trykkpunkt under tåballene som må ta all belastningen, mens det normale er at belastningen fordeles på alle tærne. En kronisk irritasjon kan føre til at nervene i hud og benhinner i området blir skadet/irritert (ikke nødvendigvis permanent) og slike irriterte nerver sender smertesignaler i stedet for berøringssignaler. Derfor oppfattes det som irritabelt eller som vondt selv ved beskjeden berøring.


Også utsiden av tåen kan få hard hud og smerter:


Hallux Bildet: Hallux valgus venstre fot. Nedre delen av stortåen peker utover og blir irritert av skotøyet. Her oppstår hard hud og smerter/ubehag.
Hva er årsaken til hallux valgus?


Tilstanden kan være medfødt, oppstå på grunn av andre feilstillinger i foten eller skyldes bruk av for trange sko.


Hvordan behandles hallux valgus?


Hallux valgus kan man velge å se an mens man lindrer symptomene ved hjelp av visse grep, eller man kan gå rett for operasjon om man er for mye plaget:


Avventende behandling av hallux valgus


Undersøkelser har vist at det beste er å operere denne tilstanden. Allikevel kan man gjerne forsøke å lindre lidelsen for å utsette operasjonen lengst mulig ved å legge polstring mellom tærne og utsiden av stortåen og ved å benytte bredere sko. I det minste unngå smale/spisse sko. Du kan også oppsøke en ortopedi-ingeniør og få støpt en protese av silikon (innlegg til skoen). Dette kan korrigere, i det minste lindre og utsette operasjon. Slike ortopedi-ingeniørforretninger har ofte spesialist i ortopedi tilknyttet. Disse kan vurdere tilstanden din uten henvisning fra fastlege, men det koster da litt mer. Får du henvisning fra fastlegen din kan du som regel selv ta med deg henvisningen til ortopedi-ingeniøren og be om å settes opp for vurdering av en av deres ortopeder (spesialister i benbygning). Dermed slipper du de lange ventelistene som du dessverre kan oppleve om du stiller deg i sykehuskøen.


Betennelsesdempende og/eller paracet tas ved behov. Avkjøling med is og uttøyning av fot og tær etter behov. Samarbeid gjerne med en fysioterapeut.


Operasjon av hallux valgus


Smerter eller ubehag etter operasjon i benvev tar ofte flere måneder før forsvinner. En stund etter operasjon av hallux valgus må du også regne med at du ikke kan gå med smale sko, mens de fleste sko for menn ikke burde by på problemer.


De kombinerer gjerne de to operasjonsmetodene som finnes:  • Avmeisling av benvevet som stikker ut på stortåen

  • Korreksjon av vinkelen på stortåen ved å lage et brudd og la det hele gro i den nye stillingen.


Hammertær


Mange har hammertær uten hallux valgus. Årsaken til dette er da at senene på undersiden av tærne trekker mer enn senene på oversiden. Dette fører til at tærne krøker seg. Resultatet blir det samme som beskrevet overfor; smerte under tåballer og hard hud på oversiden.


Tilstanden kan være forbundet med sukkersyke, nevrologiske sykdommer eller leddgikt. Det ses også hos enkelte som har kort akillessene eller hos de hvor tå nummer to er lenger enn stortåen.


Behandling av hammertær


Den avlastende behandlingen er som beskrevet over, med polstring og brede sko etc, men det er som oftest også her nødvendig med operasjon. Er hallux valgus utløsende årsak må den korrigeres i tillegg. Dersom kort akillessene er årsak må dette korrigeres først.


Ved operasjonen kan de avstive leddene eller de kan fjerne noe benvev og på den måten lage nye vinkler.


Smerter under tåballene


Kan det være noe annet?


Mortons metatarsalgi er en smertetilstand med brenning under fotsålen og hvor smerten sprer seg ut til tær og tåballer. Hos deg virker det som om besværet begrenser seg til tåballene. Mortons er en skade av nervene til tærne. Tilstanden kan opereres (fjerne nervene) eller man kan forsøke å sprøyte kortison i området. Operasjon er ofte vellykket.


Det kan også dreie seg om en rekke andre tilstander, men ut i fra hvilke opplysninger du har oppgitt passer ditt besvær best med hammertær, eventuelt med hallux valgus.


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon