Hjelper Probiotika? Hva er bivirkningene?

Innsendt spørsmål

­Hei jeg har hatt ulcerøs colitt i ca 20 år, siste colonskopi januar 2012 viser at det er ok, men at tarmen er funksjonell irritert, fecal test ok, vevsprøver ok.
Det er noe irriterrte slimhinner v side og nederst.
I november 2011 ble jeg dårlig, mye smerter i tarm og løser avføring, i desember 2011 ble jeg lagt inn pga diare og væsketap, facal ok, crp ok.
Har siden jul hvert mye plaget av smerter i tarmen, og jeg har mye vondt på vesnstre side , smertene der er fra ribbenslutt og ned mot hoftekamme og kan og bre seg fremover og bak mot rygg
Jeg er engstelig, selv om jeg har hatt denne sykdommen i over 20år er det vondt.
Nå som smertene er blitt på venstre side noe som jeg ikke har hatt før og da er jeg redd for at tarmen kan snurre seg, bli syk mm
Spørsmål
1.Kan tarmen spile seg ut, slå krøll eller bli skikkelig dårlig?
2.Jeg startet med Probi mage, har fått veldig lys avføring, er dette farlig?
3.til sp.mål 1 så er de smertene mest i venstre side, det er noe takvise, knip smerter og vondt.
4. jeg har lest at Probi mage ikke skal brukes ved bukspyttkjertel betennelse men det tror jeg ikke at jeg har.
5.Er det normalt og få lys avføring v probiotika kur?
6.Jeg vil jo ikke gjøre noe galt og ville Prøve Probi Mage for og bli bedre men l\jeg er veldig engstelig for denne lyse avføringen?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 15. april 2012, klokken 21:17

 


Hva betyr tarmflora?


Det er normalt å ha bakterier i tarmen. Mange bakterier! Bakteriene er fredelige og kan ikke gjøre oss syke. De opptar plassen så ikke sykdomsfremkallende bakterier skal kunne etablere seg der, og de kan dessuten lage nyttige vitaminer som opptas i kroppen.


Alle forhold som forstyrrer balansen i tarmsystemet kan endre bakteriefloraens sammensetning til en mer uheldig type. Eksempler på slike forhold er diaréepisoder (magekatarr), antibiotikakurer, matforgiftning og kanskje også stress eller lite fiber i kosten. Når tarmfloraen på grunn av noe slikt endres kan det oppstå magesmerter, diaré, luftplager eller forstoppelse. Balansen er forstyrret.


Hva er probiotika?


Probiotika kan tas som tabletter eller som mat (surmelk, youghurt) og består av levende, men fredelige tarmbakterier som tilhører artene Lactobacillus, Bifidobacterium, Enterococcus, Escherichia, Streptococcus eller Saccharomyces. De klarer ikke selv å trenge inn i kroppen til den som tar dem. De klarer heller ikke å skape lokal sykdom, irritasjon eller kreft. Et unntak er svært syke mennesker (sykehusinnlagte) som kan ha så svekket immunsystem at selv disse vanligvis fredelige bakteriene kan klare å lage sykdom.


Dosen er størst i tabletter, men man vet så langt ikke om effekten er større desto høyere dosen er. Eksempler på mat med probiotika er Biola (melk eller youghurt), Cultura, Actimel og Activia. Man vet ikke helt hva som er riktig dose, men i fremtiden håper man at man skal kunne komme med klarere anbefalinger for hvilken type probiotika som skal brukes for hvilken lidelse og i hvilken dose. Probiotika er altså noe som har kommet for å bli. Siden legevitenskapen ikke fornekter dets effekt og ikke samtidig vet hva det hjelper mest mot eller minst mot så er dette produkter som selges for å lindre det meste idag, men er man frisk så behøver man ikke å ta dette som et tilskudd for sikkerhets skyld. Det kan man si med sikkerhet, med mindre man vil ta det forebyggende før situasjoner som øker sannsynligheten for å få diaré (mer nedenfor).


Hvordan virker probiotika?


Probiotika, altså de utenfra tilførte fredelige og stabiliserende tarmbakteriene, produserer stoffer som dreper sykdomsfremkallende bakterier. Sike stoffer er melkesyre, eddiksyre, hydrogenperoksid, veksthemmende stoffer og stoffer som lager hull i bakteriene. Videre så får probiotika tarmveggen til å lage mer slim, og slimet binder og fanger sykdomsfremkallende bakterier så de ikke får formert seg eller skadet tarmveggen. Probiotika styrker også tarmens immunsystem.


Når kan man vurdere å bruke probiotika?


Det er vanlig å bruke probiotika mot soppinfeksjoner som oppstår i underlivet etter antibiotikakurer. Det er imidlertid usikkert om dette har noen effekt. Det som derimot virker nokså sikkert er at det kan forebygge diaréer som måtte oppstå i kjølvannet av en antibiotikakur og det kan også benyttes forebyggende, altså i forkant av sydenturer for å hindre turistdiaré. Det er også nokså sikkert at probiotika lindrer tarmbetennelser ved å styrke lokalforsvaret og tarmslimhinnen og gjenerobre plassen for ikke-sykdomsfremkallende balterietyper (normalisering og stabilisering av tarmfloraen).


Når det gjelder akkurat Ulcerøs colitt, som er en såkalt inflammatorisk tarmsykdom så har probiotika vist effekt, i motsetning til Crohns sykdom, en annen type inflammatorisk tarmsykdom. Probio Mage som du benytter inneholder Lactobacillus Plantarum, mens den probiotikaen som har vist seg gunstig ved Ulcerøs kolitt er Lactobacillus salvarius (demper betennelsen og reduserer sjansen for utvikling til tarmkreft) og Escherichia coli (gjør at de som har kommet i rolig fase holder seg i rolig fase). Det behøver ikke å bety at L. plantarum ikke har effekt. Har du erfaring med at de virker skal du bare fortsette med denne typen. Det er mye vi ikke vet om denne typen behandling ennå. Det man har funnet ut om den typen probiotika som du benytter (L. plantarum) er at den er effektiv mot irritabel tarm (gir reduserte plager og færre toalettbesøk).


Sammen med antibiotika kan probiotika også være effektiv i bekjempelsen av magesårsbakterien.


Hva er bivirkningene til probiotika?


Så sant du ikke er svært syk og dermed har et svekket immunsystem skal ikke probiotika kunne gjøre deg syk. For pasienter som har alvorlig akutt bukspyttkjertelbetennelse kan det tenkes risikoen for dødsfall er større. Gitt til barn under 6 måneders alder for å hindre allergi kan det vise seg at effekten er stikk motsatt; at sannsynligheten for å utvikle allergi heller økes.


Jeg tror ikke ProbiMage har forårsaket at avføringen din har blitt lysere. Den vanligste forklaringen på at avføringen har blitt lysere er at det ikke er nok galle blandet i avføringen. Dette ser man ved for eksempel gallesteinssykdom. Når gallesteinen stenger for den brune gallen så kommer ikke denne frem til tarmen og avføringen blir derfor lysere desto mer gallesteinen stenger, desto mindre galle kommer det inn i tarmen og desto lysere blir avføringen.Er du sikker på at av føringen har blitt lysere? Altså i betydningen hvitere? Eller har den "bare" blitt gulere eller grønnere? I tilfelle den har blitt gulere eller grønnere så skyldes dette at avføringen har passert raskere enn vanlig gjennom tarmen og derfor ikke rukket å bli helt brunfarget. 


Ulcerøs kolitt


Når det gjelder din ulcerøse kolitt er det ikke uvanlig å ha besværene i den delen av tarmen du viser til. Derimot er det visse signaler man som ulcerøs kolittpasient bør kjenne til. Dette er tegn som bør føre til legebesøk for innleggelsesvurdering: • Masse blod i avføringen

 • Bortimot ti toalettbesøk daglig (vannlating regnes ikke med)

 • Høy puls

 • Feber

 • Symptomer også på natten (høy puls, toalettbesøk, feber, magesmerter)


Når du kommer til legen så vil denne kjenne på magen din. Dersom du reagerer sterkt når en annen person tar på magen din, eller når personen slipper raskt opp etter å ha klemt på magen din, eller du beskytter deg med magemusklene for å unngå at noen i det hele tatt klarer å klemme ned magen din så kan dette være symptomer på at bukhinnen din er påvirket av betennelse og du skal legges inn. Mistanken styrkes dersom du har de andre symptomene listet opp over og legen måler høy senkning, høye hvite og lav blodprosent. Ved slik fulminant (alvorlig) kolitt som det kalles så kan tarmen utvide seg og sprekke. Derimot er ikke tarmslyng noe man frykter ved ulcerøs kolitt.


 


Konklusjon 1. Tarmen skal ikke kunne slå krøll på seg, men kan bli skikkelig dårlig ved såkalt fulminant kolitt. Symptomene som skal gi mistanke om dette er listet over. Man må søke umiddelbar legekontakt i slike tilfeller.

 2. Lys avføring er ikke farlig i seg selv, men kan være signal om at av føringen passerer raskere enn normalt. Dersom du har takvise smerter oppe til høyre i mellomgulvet og kanskje også øvre del av ryggen kan det dreie seg om et gallestensanfall. Avføringen kan da få  hvite toner, alt avhengig av hvor mye gallestenen stenger. Dette er fryktelig vondt. Ved bukspyttkjertelbetennelse, noe som også er fryktelig vondt, blir avføringen veldig fettete og illeluktende. Dersom årsaken til bukspyttkjertelbetennelsen er gallestein så blir avføringen i tillegg lysere/hvitere/gråaktig.

 3. Se pkt. 1.

 4. Det stemmer (begge deler)

 5. Det tror jeg ikke er vanlig, men det er litt vanskelig å si siden flere tilstander hvor man blir bedt om å bruke probiotika er tilstander hvor avføringen passerer raskere enn vanlig gjennom tarmen og derfor blir lysere (gul/grønn) av den årsaken. På den annen side endrer probiotika bakteriesammensetningen og bakteriene er også litt med på å farge avføringen. Derfor vil jeg også legge til at det kan være tilfelle at det er probiotikaen din som har gjort avføringen lysere dersom den ble lysere rett etter oppstarten av dette. I så fall er ikke det farlig.

 6. Det jeg ikke kan hjelpe deg med å avklare her er om du har gallesten. Dersom gallesten er utelukket så er det nok rask tarmpassasje, eventuelt med bidrag fra probiotikaen som gjør avføringen lysere, og dette er ikke farlig. Du kan i så fall bare fortsette med probiotikaen. Men, som nevnt så er det ikke akkurat den typen probiotika som du bruker som har vist størst effekt ved ulcerøs kolitt. 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon