Hva betyr allergisvaret? Betyr en høy verdi at jeg kommer til å reagere kraftig?

Innsendt spørsmål

­Hei!

Som liten (9 år) fikk jeg kanin. Den ble avlivet da jeg var 12 år gammel fordi jeg hadde blitt allergisk mot den, dessverre.

Senere i livet har jeg hatt diverse allergisymptomer, særlig i pollensesongen. Da jeg var 25 tok jeg derfor en allergitest, som viste noe utslag på pollen (det sto ikke hvilke, men jeg reagerer på gress og bjørk, så jeg antar at det er dem) og utslagene var 1-2 kU (beklager, husker ikke hvilket stoff og hva denne benevnelsen betyr) synes jeg å huske, men når pollensesongen er som verst må jeg bruke både Aerius og øyedråper. Det ble også tatt test mot katt som var i grenseland mot allergi, jeg husker ikke tallet men jeg blir ikke dårlig av katter, heller ikke hest eller hund. Det som var litt urovekkende var at reaksjonen mot kanin var på 20 kU og jeg fikk beskjed av legen min om å aldri nærme meg en kanin igjen noen gang.

Jeg får astmalignende symptomer bare av å være i et rom hvor det har vært en kanin for lenge siden, og jeg har ikke astma. Føler at luftveiene snører seg sammen og halsen blir full av slim. Hvis jeg befant meg i rom ved siden av smågnagere (ikke kanin tror jeg) fikk jeg lignende symptomer, og en slags følelse av å være full. Jeg synes å huske at antihistaminer hjalp.

Om tre uker skal jeg besøke familie som dessverre har skaffet seg en minihamster. Jeg lurer på om det er trygt å dra dit, om man har kryssallergi mot hamster hvis man har kaninallergi, hvor allergisk jeg egentlig er mot kanin (hvor mye er 20 kU, dette tallet sier meg ingenting), og om det vil hjelpe med antihistaminer, eller om min allergi er så alvorlig at jeg ikke kan reise dit.

Nå er det uansett 5 år siden disse testene, skal jeg spørre fastlegen om han kan ta nye tester?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 11. april 2012, klokken 21:33


Hva er allergi?


Allergi betyr at immunsystemet ditt lager antistoffer mot små proteiner som finnes i pollen, mat, husstøvsmidd, plast, metall eller dyr (dyrehår/flass). De små proteinene kalles allergener siden de forårsaker allergi. Dersom man har anlegg for å utvikle allergi kalles man atopiker. En atopiker kan gjenkjennes i barndommen allerede ved at vedkommende rammes av for eksempel eksem i hodebunnen eller bleieutslett. En atopiker, dvs personen med anlegg for å utvikle allergi aktiverer ikke allergien før han utsettes for en viss mengde av allergenet. En del andre faktorer spiller også inn.


Det er først når man har blitt sensibilisert at man begynner å få allergiske symptomer


Når allergien har blitt aktivert sier man at vedkommende har blitt sensibilisert. Den som har blitt sensibilisert har begynt å lage antistoffer mot det man har blitt aktivert/allergisk overfor og dessuten aktivert en type celler i huden som kalles mastceller. Man kan se om en atopiker har blitt sensibilisert ved å enten ta en prikktest (tester mastcellene) eller en blodprøve (tester mengden av antistoffer).


Hos fastlegen er det vanligste å ta en blodprøve for å sjekke om man er allergisk. Blodprøven sjekker om det er antistoffer mot bestemte allergener i blodet. Man tapper blodet fra pasienten og sender det til et laboratorium. Der testes det om det reagerer mot forskjellige typer allergener. Utslaget på testen sier ikke noe om hvor alvorlig allergien er. Den sier bare hvor sensibilisert pasienten er. Desto høyere verdi, jo mer sensibilisert er pasienten. En verdi på 20 kU/L betyr at pasienten veldig sikkert har blitt sensibilisert, dvs fått aktivert allergien sin, men det sier ikke noen ting om hvor sterkt allergien slår ut for pasienten (hvor sterke symptomer han får). Et blodprøvesvar på 5 kU/L kan med andre ord forårsake en mye sterkere allergisk reaksjon hos pasienten enn et svar på f eks 15 kU/L. Det at legen din den gangen fortalte deg at du må holde deg langt unna kaniner var kanskje basert på at du har fortalt ham hvordan du har reagert når du har vært i kontakt med dem, eller at legen din ikke kjenner til dette at styrken på blodprøvesvaret ikke sier noe om hvor sterk den allergiske reaksjonen eventuelt kommer til å bli.


Det er symptomene som avgjør om man er allergisk eller ikke


Neste oppgave er å finne ut hva man er allergisk for. Det er bare når man er usikker på dette at det er nødvendig å ta blodprlver eller prikktest. Det er også nødvendig å ta testene dersom man har reagert svært alvorlig på noe slik at man kan få hjelp til å finne ut hva annet man også eventuelt kan reagere mot. Slik at man kan finne allergenet før det finner deg. Det er viktigst å unngå allergenet dersom man har reagert alvorlig. Dessuten må man ha adrenalinpenn med seg overalt og dessuten vurdere allergivaksinasjon.


For eksempel antyder du å være allergisk på bjørk og gress. Dette har du oppdaget ved å få symptomer når du har kommet i kontalt med dette, og blittbedre når du ikke har kommet i kontakt med dette. Det er nettopp slik det skal gjøres (med mindre det har vært snakk om alvorlige reaksjoner; da får blodprøver, prikktester eller andre tester finne det ut for en, samtidig som man er på sykehus med mulighet for akuttbehandling). Lurer man på om man er allergisk mot noe så noterer man seg når man får reaksjonen. Man tenker så, hva har jeg nå vært i kontakt med? Kanskje finner man ut at det eneste er at man har klippet gresset, og gresset blir da det skyldige allergenet. Deretter kan man søke vekk fra gresset for å se om man blir bedre, og til slutt kan man dobbeltsjekke og utsette seg for gress igjen, og kommer symptomene tilbake nok en gang så har man diagnosen. Da er det i grunnen ikke nødvendig med blodprøver eller andre tester.


Kryssallergi skjer mellom pollen og mat. Ved bjørkeallergi kan man i tillegg reagere mot eple, pære, gulrot, potet og steinfrukt, så lenge noe av det ikke er kokt. Ved gressallergi kan man reagere mot kornprodukter og belgfrukter (bønner, erter, linser). Noen får allergi mot kryssallergenet hele året, mens andre bare får det når de har pollenallergien sin i aksjon. Kryssallergien (matvaren) gir litt andre symptomer enn pollenallergien, dvs man kan i stedet for høysnue heller få kløe i munn og svelg eller elveblest i huden, løs mage, hevelser, eksem eller i sjeldne tilfeller allergisk sjokk. Allergimedisinene hjelper ikke mot kryssallergien.


Konklusjon:


Du kan ringe fastlegen din å høre om det ble testet for hamster. Dersom den var negativ (normal) så er du trygg på ikke å reagere mot det. Dersom den ga utslag, enten utslaget var 0.5 kU/L eller 20 kU/L vet du ikke om du kommer til å reagere alvorlig eller ikke. Verdiene forteller sm nevnt bare hvor sannsynlig det er at du har aktivert allergien mot hamster, altså hvor sannsynlig det er for at du kan ha blitt sensibilisert. Du kan ikke bruke erfaringene eller blodprøvesvaret for kanin for å finne ut hvordan du vil kunne reagere mot hamster. De kryssreagerer ikke, så du må ta egen test for dette og legen må melde fra på skjemaet at det ønskes å teste for hamster også. Dersom legen din gjorde testen den gangen så kan dere bruke det svaret. Dersom ikke kan du jo ta en ny prøve, men "kun" fordi du har reagert kraftig på kanin så behøver du ikke å reagere kraftig på hamster. Til og med om blodprven eventuelt vil komme til å vise f eks 50 kU/L så vet du ikke om du vil komme til å reagere sterkt eller svakt, men en verdi på 50 betyr at du helt sikkert har blitt sensibilisert og at du sannsynligvis vil få allergiske symptomer av en eller annen grad ved kontakt med hamster.


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon