Hva er FeCaltest (fekaltest) og Calprotectin og kan den utelukke kreft i tarmen?

Innsendt spørsmål

­Hei.
Jeg fikk for 3 år siden konstatert Utposninger i tarmen med en CT U/kontrast på sykehuset, smerten ga seg etter antibiotika. jeg har ikke tatt Koloskopi etter dette. så for 1 år siden så oppdaget jeg blod i avføringen, gikk til fastlegen og der tok han mange prøver blod og avføring + han foretok en rektoskopi. på rektoskopiene fant han en Fissur, jeg fikk utslag på Fecaltest på 560, legen regnet med at jeg har UC eller MC. han ville ha meg til Koloskopi. jeg tok aldri koloskopi pga angsten. han ville sende meg igjen i sommer 2012 + han tok ny rektoskopi denne gang var han nøye, han fant ingenting, kun en Fissur + han kunne se utposningene. jeg gikk til Koloskopør i August der han kjente på magen + tok ultralyd, han konkluderte med at siden jeg hadde sånn angst for koloskopi så så han ingen grunn for å ta denne. jeg fikk smerter i magen nederst til venstre i oktober (helt likt da jeg hadde divertikulitt) men denne gang var det svakere + jeg hadde ikke feber. dette har jeg slitt med litt nå, smertene kommer igjen med en mnd mellom, de varer i ca 3-5 dager så går de vekk og magen er da helt fin. tok også en ny fecaltest, den var da på 400. en annen lege mente at det var en kombinasjon av utposninger og irritert tarm som feilte meg, dette kunne slå ut på fecaltest, stemmer det? jeg har nå nylig oppdaget litt blod utenpå avføringen (Rødt) og er blitt litt urolig igjen, kan jeg slå meg til ro med at jeg har divertikkelsykdom med symptom + Fissur + en rest av en Hemoride utenpå analåpning som blør. Jeg har hatt løs avføring i mange år, har allt fra 1 til 7 avføringer til dagen i mange år. jeg har veldig angst for kreft, men kan det være det når fecaltest ble testet for et år siden? Er ellers i fin form. Takk for svar.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 04. februar 2013, klokken 22:02

FeCaltesten er spesielt nyttig for å skille mellom inflammatorisk tarmsykdom og irritabel tarm syndrom. I tillegg er den nyttig for å unngå stadige koloskopier i en allerede diagnostisert inflammatorisk tarmsykdom. Ved hjelp av å følge verdiene kan man sjekke om behandlingen har effekt, eller om sykdommen er i ferd med å blusse opp igjen.


Hva er FeCaltest (Calprotectin)?


Calprotectin er et eggehvitestoff som finnes i en type hvite blodlegemer (forsvarsceller) som kalles granulocytter. Granulocytter tiltrekkes av betennelse. Oppstår det en betennelse i tarmen så tar det ikke lang tid før granulocyttene er på plass. Ved hjelp av eggehvitestoffet (proteinet) Calprotectin kan granulocyttene stanse videre vekst av sopp og bakterier. I tillegg er det mange andre sider av granulocyttenes og de andre hvite blodlegemenes forsvarsverk som nedkjemper infeksjon.


Granulocytter som avgår med døden i striden ødelegges. Calprotectinet strømmer da ut av cellen og føres med avføringen ut av kroppen så det er mulig å måle nivået av det ved hjelp av FeCaltest (fekaltest).


Det er flere ting som kan forårsake betennelse i tarmen, men det er kun kreft og inflammatorisk tarmsykdom som øker nivået av Calprotectin nevneverdig. Det er sterkt anbefalt å gjøre den første koloskopien, blant annet for å utelukke kreft. Deretter, når kreft er utelukket og inflammatorisk tarmsykdom er bekreftet så kan man klare seg med bare å ta FeCaltest fremover for å finne ut hvor hissig sykdommen er for øyeblikket og om behandling må settes inn eller intensiveres.


Man kan få bedøvelse ved koloskopi, men i Norge må man ofte be om det pga det mange steder ikke er innarbeidet noen automatikk i å gi det. Argumentet mot å gi det har blant annet vært at pasientene ikke husker beskjedene som blir gitt, de kan ikke reise rett hjem eller kjøre selv og de klarer ikke å føle og uttrykke smerte tilstrekkelig dersom den som utfører koloskopien er i ferd med å skade tarmen (lage hull). Faren for å lage hull er uhyre liten og skulle det skje så er man på rett sted. Man kan dessuten ta med seg en bekjent som mottar opplysninger eller man kan bli enige om å ta en time hos fastlegen rett i etterkant av undersøkelsen for en forklaring. Det finnes også alternativer til koloskopi, nemlig CT kolografi hvor det føres luft (karbondioksid) inn i tarmen gjennom en liten plugg som settes i endetarmsåpningen, som spiler ut tarmen nok til at et skikkelig bilde kan tas. Resultatet er så godt som like sikkert som en koloskopi. Skulle de derimot finne en polypp eller se noe som gir mistanke om kreft så må man allikevel inn med koloskopet for å ta en prøve av dette.


Hva regnes som forhøyet FeCaltest (calprotectin)? 

  • Normal: Under 50

  • Usikkert svar: 50-150. Prøven kan gjentas om noen uker

  • Unormalt: Over 150. Dette betyr at det kan foreligge inflammatorisk tarmsykdom, dvs Ulcerøs kolitt eller Morbus Crohn. Dersom vedkommende har opplevd ufrivillig vekttap på flere kilo i løpet av et halvt år, i tillegg til blod i avføring, langvarig uforklarlig tretthet og slapphet, endret avføringsmønster og/eller magesmerter er det viktig å få gjort en CT kolografi eller en tradisjonell koloskopi for å utelukke kreft.


Koloskopi ser innsiden av tykktarmsslimhinnen, og ser man noe kan man ta vevsprøver. Noen ganger kan man knipe av hele polypper og da er man i mange tilfeller helbredet dersom det var kreft i den. KOLOSKOPI: Det er ingen hemmelighet at noen anser koloskopi (kolonoskopi/colonoskopi) som smertefullt og kan skremme enkelte fra å utføre undersøkelsen. Det kan for noen medføre forsinket diagnose og behandling. Be om bedøvelse/beroligende eller vurdér å ta CT kolografi i stedet.
Når er FeCaltesten ikke forhøyet?


Mengden med Calprotectin i avføringen øker ikke ved Cøliaki (glutenintoleranse) eller irritabel tarm. FeCaltesten er derfor negativ (normal), dvs under 50 i slike tilfeller.


Konklusjon


Sannsynligheten for at du har kreft er selvsagt liten, men merk deg de symptomene som er beskrevet og forsikre deg om at fastlegen din har alle opplysningene han/hun trenger for å utelukke at du virkelig ikke kan ha kreft. Husk at du kan be om bedøvelse eller velge CT kolografi også. De verdiene du lister opp her tyder på at du har en inflammatorisk tarmsykdom.Fissuren (sprekken i tarmslimhinnen) kan forklare deler av blodet, men ikke verdien på FeCaltesten. Blod gir ikke høy FeCaltest. Divertiklene kan gi betennelse (divertikulitt), men ikke forhøyet FeCaltest. Resultatet forklares nok ikke av en kombinasjon av irritabel tarm og divertikulitt heller.


Til sist ønsker jeg ikke egentlig å skremme deg, men Ulcerøs kolitt kan gi begynnende kreftforandringer i tarmslimhinnen etter noen år (10-15 år), spesielt om den er dårlig behandlet. Ingen kan true deg til noe som helst, men om det skulle være så ille at du ikke vil ta kolografi eller koloskopi så bør dere i det minste behandle den inflammatoriske tarmsykdommen, som dette mest sannsynlig er. Tarmveggen kan bli så betent at det rett og slett går hull på den, og du vet hva som er i tarmen og innser sikkert at dette ikke er heldig om strømmer ut i blod og bukhule.


Video av koloskopi Video av CT kolografi


Ved hjelp av røntgendiagnostikk kan man ta et 3D-bilde av tykktarmen. Et fullgodt alternativ til koloskopi. Videoen er amerikansk. Metoden er i bruk i Norge også. 


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon