Hva er forskjellen på komplett og inkomplett grenblokk?

Innsendt spørsmål

Takk for et meget bra og utfyllende svar på mitt forrige spørsmål!

Limer inn den siste delen av svaret ditt:

"Du har sikkert allerede lagt merke til at 180 ms (QRS-tiden de har målt) tilsvarer et komplett blokk og ikke bare inkomplett. Jeg vet ikke hva dette skyldes, om de har satt feil "diagnose" eller om du/de har skrevet feil (med mindre det er maskinsvar), men uansett om det dreier seg om et komplett eller inkomplett høyre grenblokk spiller det ingen rolle. De er normalvarianter begge to. Også hos eldre mennesker, så lenge de ikke har symptomer på hjertesykdom så går man ikke videre med utredninger for å finne ut hvorfor det er et høyre grenblokksmønster på EKGet. Av samme årsak unnlot nok disse andre du har vært til å nevne dette i sluttrapporten (epikrisen). Det kan føre, som du ser til forvirring"

Jeg var innom Volvat igår for å høre med kardiologen, og han hadde skrevet feil QRS-tid, den var ikke 180 ms, men 112 ms. Sjekket ut den artikkelen du har her inne om EKG og kunne ikke unngå og se at normalen er 80-120 ms, og min er 112 ms, hvordan kan det da være et inkomplett grenblokk når den er innenfor normaltiden? Uansett, jeg hadde jo ingen time hos Volvat så han var veldig hyggelig og tok meg inn for å titte på det imellom pasienter, men han hadde ikke tid til å forklare meg noe spesielt mer, jeg spurte om høyre ventrikkel slo litt saktere enn den venstre i mitt tilfelle pga det inkomplette grenblokket, men han sa nei og at alt var helt normal hos meg, at jeg skulle slutte å tenke på noe annet enn at hjerte mitt er friskt.

Har dog et par spørsmål, jeg skal antageligvis inn i militæret etter endt skoleår, og har da veldig lyst til å velge befalutdanning, dette er krevende fysisk, det er ikke noe problem? Jeg har egentlig fått klarsignal til å bedrive alt jeg måtte ønske, så kanskje et dumt spørsmål, men skader ikke å få et fyldigere svar!

Det her høres sikkert patetisk ut, men jeg er også glad i å feste, regner ikke med at det er noen feil i det heller?

Også lurer jeg på om dette inkomplette grenblokket kan gi meg noen andre følger når jeg blir eldre? kortere forventet levetid osv?

Har forresten gjennomgått Holtermonitoring, ultralyd og arbeids-ekg, og hjertet er beskrevet i rapporten som friskt og velfungerende. foruten ekstraslag som tydeligvis var normalt å ha. Ekstraslag er noe jeg har daglig, men plager meg ikke veldig mye lenger, de er av typen SVES og VES.

Hjertelig takk for svar igjen :)

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 15. desember 2012, klokken 17:31

(ditt forrige spørsmål)


Hva er inkomplett grenblokk?Ved inkomplett grenblokk ser man på EKGet de såkalte hareørene i QRS-komplekset. Man ser altså at det er en splittelse på grunn av at høyre hovedkammer slår senere enn venstre, men ikke så mye senere at QRS-tiden blir forlenget over 120 ms. Det er dette som er inkomplett grenblokk; man ser grenblokksmønster på EKGet, men QRS-tiden er ikke forlenget. Dersom man både ser grenblokkmønsteret ("hareørene", dvs RSR´-mønsteret) og QRS-tiden er forlenget så er det et komplett grenblokkmønster.


Selv ved komplette grenblokk kommer ikke høyre og venstre ventrikler i utakt. Det er bare det at høyre bruker lenger tid på hvert slag. Det rekker å bli ferdig før de begge skal slå på nytt igjen. Venstre ventrikkel løper således ikke i fra høyre på noen måte. Avstanden øker ikke. De slår med den samme avstanden i tid hele veien, og det ikke noen målbar påvirkning av effektiviteten til hjertet og det gir ikke grunnlag til symptomer.


Dette betyr at du kan nyte helvetesuker og fuktige fester på byen, selv om sistnevnte bør modereres. Førstnevnte er en situasjon man ikke rår over og hvor man kanskje også, når det hele har stått på en tre-fire dager får idéer som at det kanskje ville vært bedre om man heller lå hjemme under et varmt teppe med et diskvalifisert hjerte. Spøk til side; det foreligger ingen begrensninger i levealder eller hva du kan utsette deg for av fysiske utfordringer. Alkohol påvirker ikke grenblokket.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon