Hva er grønn stær (glaukom)? Er symptomene jeg har fått siste dagene grønn stær?

Innsendt spørsmål

Hei!

Jeg er en jente på 36 år som siden midten av januar har vært veldig redd for at det er noe galt med øynene mine. Jeg er nærsynt (-5 og -5,5) og bruker endagslinser. Min mor på 62 år har nettopp fått diagnosen grønn stær på ene øyet (har sannsynligvis hatt det i flere år og har mistet mye av synet).

Det startet med at jeg fikk en synsforstyrrelse på jobb. Jeg har aldri opplevd noe slikt før og fikk derfor time hos en øyelege. Han forklarte meg at synsforstyrrelsen kom av aura-migrene (flekk med sikk-sakk-mønstret strek rundt som vokste og vokste og var borte etter 5-10 min). Han undersøkte i tillegg øynene mine, fant ingen tegn til sykdom eller skader. Men helt til slutt målte han trykket (med en håndholdt sak som "prikket" inn på øyet) og registrerte høyt trykk på begge øynene (26). Jeg fikk helt sjokk og har aldri trodd at det var noe galt med synet mitt. Jeg var innom samme øyelege to ganger til for å måle trykket, og det holdt seg stabilt på samme nivå, men uten at han kunne se noen skade på synsnerven eller sidesynet.

Ved siste besøket sa han at han anbefalte å starte behandling og at vi skulle prøve laseroperasjon først. Jeg fikk da en henvisning til Colosseumklinikken, da han ikke har dette utstyret hos seg. Hos Colosseumklinikken ønsket de å undersøke øynene mine selv, og gjorde flere og grundigere undersøkelser enn han andre. Øyelegen sa så at det ikke er noenting i veien med øynene mine og at trykket også er fint (20 og 17). Jeg ble selvsagt veldig lettet over denne beskjeden, og spurte hvordan det var mulig at den andre legen hadde målt så høyt trykk. Han sa at utstyret den andre hadde brukt (den håndholdte saken), ikke var et nøyaktig intstrument og det tok ikke høyde for min nærsynthet, hornhinnetykkelse, etc. Hos Colosseumklinikken brukte de en maskin som føltes som et hardt vindpust inn på øynene.

Jeg har fått ny time i juni for oppfølging og han syntes også at jeg skulle komme en til to ganger i året og sjekke trykket siden mamma har grønn stær.

MEN - i det siste har jeg fått svarte prikker og "tråder" som flyter rundt i øyet. Jeg ser de mest når jeg ser mot en hvit flate eller mot blå himmel. I påsken på hytta så jeg de kjempegodt mot kritthvit snø og skarpt lys. Det virker som om det er mest på det høyre øyet, men tror jeg ser noen gjennomsiktige små geleaktige prikker på det venstre. I en ukes tid slet jeg med at jeg så farger, bevegelser, mønstre og lysglimt når jeg lukket øynene for å sove. Legen på Colosseumklinikken satte en linse inn på øyet mitt for å studere netthinnen når jeg var der, og alt så fint ut. Men dette tror jeg har oppstått etter at jeg var der. I tillegg har jeg enkelte dager sett rødt der det skal være hvitt lys i sidesynet. For eksempel når jeg kikker rett frem, og det er en lampe med hvitt lys et par meter litt ut til siden, så virker lyset rødt. Er dette et symptom på noe alvorlig?

Jeg må legge til at jeg har vært utrolig redd helt siden jeg har hos den første legen, og alt dette med grønn stær og høyt trykk ga meg et skikkelig sjokk. Jeg tror rett og slett at jeg har fått angst for å bli blind og tenker på det hele tiden. Jeg er veldig sliten av angsten og gråter mye og klarer ikke å unngå å tenke på at det er noe som er alvorlig galt og at jeg kommer til å bli blind. Kan angsten min ha utløst de siste symptomene eller bør jeg gå til øyelegen igjen?

På forhånd takk for svar.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 06. april 2013, klokken 21:29


NORMAL FUNKSJON: Det produseres kontinuerlig væske som renner frem til øyets forkammer. Denne væsken dreneres kontinuerlig gjennom et lite hull (Schlemms kanal). Dette hullet kan innsnevres av forskjellige årsaker. Spesielt de som er arvelig disponert for et grunt fremre kammer, skarp kammervinkel eller en tykk øyelinse vil kunne være disponert for redusert drenasje på grunn av at dreneringshullet lukker seg. Ved akutt fortetting øker trykket så raskt at det oppstår sterke symptomer, mens ved den vanlige og kroniske formen for glaukom (glaucoma simplex) merker ikke pasienten noe før det er for sent. Dette kan derfor på mange måter anses som den alvorligste formen, så sant man ikke er kommet inn i et kontrollsystem på grunn av forelder med glaukom og en våken fastlege.
Fastlegen, optikeren eller øyelegen kan måle øyetrykket


Utstyret som den siste legen har brukt er det beste. Du skal derfor se bort fra det håndholdte apparatet den andre legen brukte (Schiøtz tonometer). Det er ikke alltid nøyaktig nok. Mange leverer det heller ikke inn til såkalt kalibrering (innstilling og sammenlikning med en "fasit"). Utstyret tåler ikke særlig hard behandling før det begynner å måle feil.


Du skal allikevel følges opp regelmessig. Ikke på grunn av målingen den første legen gjorde, men på grunn av at din mor har grønn stær. Tilstanden utvikler seg imidlertid ikke raskere enn at du behøver å undersøkes oftere enn hvert tredje år (hvert 3.-5. år).


Hva er forskjellen på akutt og kronisk grønn stær?


Vanlig (kronisk) grønn stær, også kalt glaucoma simplex skader ikke synet over natten. Det tar lang tid. Det er sant nok også noe som heter akutt grønn stær (akutt glaukom) og hvor trykket øker raskt, men da får man smerter i øyet i tillegg til kvalme og oppkast, rødt og rennede øye og magesmerter etc. og det er ved denne tilstanden man kan se regnbuens farger når man ser mot vanlig hvitt lys.


Ved vanlig grønn stær (kronisk glaukom) oppdager man ikke noe før tilstanden har utviklet seg veldig langt, fordi det ikke oppstår symptomer, og det sentrale synet (skarpsynet) bevares. Så lenge en person har det sentrale synet intakt tror han at alt er som det skal være. Det er først når sidesynet testes eller trykket måles at tilstanden oppdages.


Du skal nå gå til regelmessig kontroll fremover, slik at du vil ikke kunne overraskes av at stæren "plutselig" har fått lov til å utvikle seg for langt. Det er verre med dem som ikke er tidlig nok ute til at de rekker å starte med forebyggende undersøkelser. Selvsagt er det mest sannsynlig at du dessuten aldri kommer til å få noen plage med øyetrykket i det hele tatt.

De flekkene du har sett skyldes ikke at det plutselig har oppstått et forhøyet trykk. Et trykk som bygger seg opp så raskt fører til smerter, tåkesyn, rødt og rennende øye, kvalme, hodepine og kanskje brekninger eller kraftige magesmerter. Dette vil normalt føre enhver til legebesøk på grunn av bekymringen og på grunn av at det åpenbart er noe alvorlig galt. Imidlertid legges noen inn på kirurgen på grunn av at magesmertene kan være enda sterkere enn øyesmertene. Da går verdifull tid tapt. Det som er problemet med glaukom er derfor den kroniske varianten, den som kalles glaucoma simplex, siden denne utvikler seg så sent at man ikke merker trykkøkningen. Først rammes det ytre synsfeltet, deretter spiser det seg innover mot sentrum. Nesten ingen merker at de taper sidesynet om de ikke testes spesielt for det. Disse pasientene klarer derfor å kjøre bil, lese og se på TV helt til det siste. Derfor er det vanlig at tilstanden har utviklet seg så langt at halve synet har gått tapt når tilstanden oppdages. Du, derimot, har kommet deg inn i kontrollsystemet i tide og er trygg.


Svarte flekker og tråder i synsfeltet er vanlig. Det kan være forskjellige stoffer i glasslegemet (øyeeplet). Det er vanligvis ikke helt "rent".  Flekker som man ser når man lukker øynene er netthinneceller som gløder litt etter at øynene er lukket, akkurat som det kan lyse i forskjellige gjenstander etter at lyset har slukket (fluorescens).


Konklusjon


Så lenge du ikke har de nevnte symptomene i tillegg skal du se bort i fra at dette er akutt grønn stær. Øyelegen vil dessuten kunne se om du er disponert for akutt grønn stær siden dette er pasienter som gjerne har tykkere linse, trangere forkammer eller skarpere kammervinkel (der hvor dreneringshullet er), altså tilstander som hemmer drenasjen.


Du er satt opp til oppfølging oftere enn det som faktisk er nødvendig og kan føle deg veldig trygg på at eventuelle trykkøkninger vil oppdages i tide. Kanskje er oppfølgingen så tett i starten fordi øyelegen har skjønt at du er bekymret og vil betrygge deg ekstra. Deretter, når du lærer mer om tilstanden vil du sikkert slappe av mer, og du kan da kanskje ha sjeldnere kontroller.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon