Hva er symptomene på akutt glaukom (grønn stær)?

Innsendt spørsmål

­Hei!

Jeg skrev inn for noen dager siden angående sorte flekker i synsfeltet.

slik jeg forstod det så var dette mest sannsnynlig ikke netthinneløsning siden det skjer mer akutt.
Det har nå gått noen dager og jeg har fremdeles ikke fått noen andre symtomer på selve synsbildet.
Det jeg nå har begynt å merke er at jeg har en viss "varmefølelse" når jeg lukker øyelokket på venstre side, samt at det gjør ubehagelig (mer enn hva det skal gjøre) hvis jeg trykker eller stryker lett på toppen av øyet. Skal til synskontroll på onsdag, men jeg lurer litt på om dette kan være noe ala Glaukom, eller om jeg bare har overbelasta musklaturen her. Det kjennes litt ut som det kommer lunkent vann på en måte inn på selve linsen. har ikke smerter i den forstand men kontant med toppen av øyet er ubehagelig som sagt og spsielt da litt på skrå mot nesekammen. Kan det være et for høyt trykk eller skjer dette også betraktelig mer akutt? jeg har hatt dette siden jeg la meg i går som sagt.
har hatt dette ubehaget tidligere med tanke på musklaturen eller noe i øvvre del av øyet, men har aldri hatt denne "varme" følelsen før.
Pupillen fungerer normalt når jeg ser i speilet og lager skygger over øyet, ser heller ikke noe forandringer i selve øyet. Bør jeg bare gi det litt tid og se om det går over? dvs kan jeg trygt vente til onsdag med disse diffuse symtomene? forstår at det ikke er mulig å gi noe diagnose over nett og at det høres veldig difust ut dette her men trenger bare en beroligelse over at det ikke er snakk om noe allvorlig som akutt glaucom eller no. Er som sagt diffust ubehag og varmefølelse, ikke smerter.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 19. mars 2012, klokken 22:29

Akutt glaukom (plutselig innsettende grønn stær) er det ikke. Akutt glaukom utvikler seg akutt som det ligger i navnet, øyet blir rødt, tårene renner, det er vondt, synet blir redusert eller man får tåkesyn, man ser regnbuefarger når man ser mot vanlig hvitt lys og når man tar på selve øyet og sammenlikner dette med det andre øyet så føles øyet steinhardt å ta på. Når det gjelder andre alvorlige tilstander det eventuelt kunne ha vært så burde det være smerter også da, i tillegg til at du burde hatt rødhet på det hvite av øyet, eventuelt ujevn pupille.


Forverringer ved akutt glaukom skjer typisk i situasjoner hvor pupillen må utvide seg. Når pupillen utvider seg så reduseres drenasjoen av væsken som finnes i det som kalles forkammeret. Mørke rom, eller medisiner som utvider pupillen vil øke eller provosere frem symptomene listet opp over.


Dermed mener jeg du kan ta det med ro med tanke på disse symptomene frem til onsdag. Kanskje er det en lett betennelse dette du kjenner. Noe som kanskje skal ha litt øyesalve noen dager, men det finner dere ut av på onsdag om du fortsatt er plaget.


Takk for spørsmålet!

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon