Hva er symptomene på kreft i hjernen?

Innsendt spørsmål

­Hei, jeg har de siste ukene slitt med svimmelhet. Jeg blir akutt svimmel i 5-6 sekunder og føler at alt i hodet får en kortslutning på en måte. Dette skjer 2-3 ganger daglig i forskjellige situasjoner. Igår da jeg lå på sofaen og idag da jeg gikk til jobb b.l.a. Jeg har vært svimmel før men dette føler jeg er noe annet, det er ikke sånn snurre fort rundt svimmel, det føles annerledes. Både før og litt etter er jeg helt "normal", bare litt ør i hode i etterkant.

Hva kan dette skyldes? Jeg er stiv i nakke og rygg, og har gått til kiropraktor i en måneds tid. Er bekymret for at disse svimmelhestanfallene skyldes hjernesvulst, MS eller noe annet alvorlig...Har ingen andre symptomer annet enn svimmelhet og vondt i hodet. Men den svimmelhets/ørhetsfølelsen er helt jævlig. Blir fort sliten i øynene om dagen også.

Kiropraktoren har tatt nevrologiske tester på meg for å sjekke følighet og refleks osv, alt var bra der. Skal det ikke mer til for å utelukke nevrologiske/hjerneskader?

Jeg har slitt med panikkangst en periode og hjertebank/ekstraslag men dette er godt utredet og jeg har ikke merket så mange ekstraslag den siste tiden.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 15. desember 2014, klokken 22:43

Symptomer på hjernesvulst  • Epilepsi: De fleste med hjernesvulst har på ett eller annet tidspunkt i prosessen et epileptisk anfall siden svulsten trykker på og aktiverer hjernefunksjoner.

  • Symptomer som minner om hjerneslag: Dette vil en nevrologisk undersøkelse kunne avdekke. Svulsten vil hemme funksjonen til det området som avklemmes. Dette vil kunne føre til kraftsvikt, tap av følesans i et område, problemer med å bruke gjenstander, skrive, man kan få blinde felter i synsfeltet eller man kan endre personlighet, bli veldig trett, "dummere" eller lett irritabel ("hissig", kanskje vulgær).

  • Økt trykk i hodet: Hodeskallen er rigid som du vet. En voksende svulst og den inflammasjonen som oppstår omkring den vil derfor føre til økt trykk inne i hodet. De første symptomene er hodepine og eventuelt kvalme. Spesielt morgenhodepine kan være besværlig, og hodepinen øker på dersom du utlikner (blåser ut gjennom lukket munn og nese som når vi svømer under vann eller flyr) eller om du senker hodet mellom bena. Dette er ikke noe bevis for at man har svukst, men dersom det ikke skjer er sannsynligheten mindre. Bihulebetennelse gir også økt hodepine ved utlikning og når man senker hodet til nivå lavere enn hjertet.

    Den minste motstanden mot dette økende trykket er nedover mot ryggmargen derhvor sentralnervesystemet passerer ut av skallen. Her ligger hjernestammen. Det økte trykket som forplanter seg ned fra oven vil føre til at hjernestammefunksjoner forstyrres. I praksis gir dette utslag som lav puls, høyt blodtrykk, pustevansker, lammelse av visse øyebevegelser og kramper.

  • Blodprøver: Dersom svulsten sitter hypofysen vil måling av hormonene som utskilles herfra kunne påvises i blodprøve. Veksthormon, ACTH og prolaktin er vanlige å måle dersom man mistenker dette.


Hvordan stilles diagnosen hjernesvulst?


Dersom sykehistorien/undersøkelsen (hodepine, kraftsvikt, synsfeltutfall, kvalme, puls, blodtrykk...) eller blodprøve vekker mistanke om hjernesvulst så er MR den beste metoden til å oppdage dette. Hjernebølgemåling (EEG) inngår som regel også. Blodårøver kan være nyttig, samt man må ta vevsprøve av selve svulsten dersom det er aktuelt å behandle.


Slik det høres ut for meg kan det være aktuelt med henvisning til en øre-nese-halslege for å bekrefte/avkrefte virus på balansenerven eller krystallsyke, men jeg vil jo anta kiropraktoren ville avslørt dette rimelig greit, spesielt krystallsyke. Dette er en tilstand kiropraktorer ofte behandler selv.


Når det kommer til MS er det litt vanskeligere å stille diagnosen. Det du opplyser er ikke noe typisk for MS. Å beskrive MS er en omstendig oppgave. Se først om du kjenner deg igjen i følgende artikkel og ta deretter kontakt dersom du fortsatt har mistanke, og utdyp dette nøyaktig:


LES: Hva er MS (multippel sklerose)?


Ms symptomer

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon