Hva er symptomer og behandling av tett halspulsåre - carotisstenose?

Innsendt spørsmål

­­Fra tid til annen får jeg et voldsomt stikk på v side av halsen ,jeg blir engstelig og forbinder dette med hovedpulsåra, eller kan det være muskulært. virker som det kommer innen i fra, jeg får heller ikke noen annen symptomer.er ellers frisk.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 16. september 2018, klokken 10:53

Hva er symptomene på at halspulsåren er tett?


Man skulle kanskje tro at når en blodåre opp til hjernen begynner å tette seg burde det oppstå symptomer som tretthet, svimmelhet, glemskhet, treg reaksjonsevne, ubalanse eller andre varsler? Men slik er det ofte ikke (medmindre det løsner biter fra det tette området som havner i hjernen). De fleste halspulsårer som begynner å gå tett oppdages ved en tilfeldighet (rutineundersøkelser). En helsesjekk hos lege skal derfor inkludere at legen lytter på halskarene med stetoskopet sitt. Dersom halspulsåren er gått så tett at bilyder kan høres i stetoskopet kan det bety at blodåren allerede er halvveis tett (50 % tett). De første symptomene en eventuelt får av dette er drypp eller hjerneslag. Dette skjer om det løsner biter ("smuler") fra det tette området som begynner å vandre med blodstrømmen til de setter seg fast der hvor blodåren smalner av. Hjernevevet på andre siden av proppen (biten som har satt seg fast) får nå ikke mer, eller nok blod og funksjonen opphører. Veldig ofte setter proppene seg fast i en bestemt blodåre som kalles midtre hjernearterien (arterie = pulsåre). Denne blodåren går til den delen av hjernen som styrer alle musklene på den motsatte halvdelen av kroppen.


Symptomene du vil kunne få dersom det løsner en bit eller biter fra et tett område i halsen er altså drypp (hjerneslagsymptomer som går tilbake i løpet av 24 timer) eller hjerneslag (symptomene går ikke alltid tilbake, men man kan trene seg opp igjen i enkelte tilfeller). Drypp og hjerneslag kjennetegnes ved at kroppen blir lam eller svak på ene halvdelen av kroppen og det blir vanskelig å snakke. Du vil også bli nummen i huden. Stikkinger derimot er ikke et av symptomene, verken på drypp, hjerneslag eller tett/begynnende tetting av halspulsåren.


Symptomer på tett eller begynnende tetting av halspulsåren (karotisarterien) gir ikke symptomer med mindre det løsner biter fra området som så setter seg fast oppe i hjernen og gir hjerneslag- eller dryppsymptomer. Årsaken til hjerneslag og drypp behøver derimot ikke alltid komme fra halspulsåren. Det kan også oppstå som følge av blodpropp som dannes i hjertet hos pasienter med atrieflimmer, eller det kan oppstå som følge av en blodpropp som dannes på stedet, dvs i blodåren i hjernen.
Hvordan utredes tett halspulsåre og når er det aktuelt å utrede?


For å finne ut om halspulsåren er tett tar man ultralyd eller kontrastundersøkelse (sprøyter kontrast inn i f eks armens blodåre og tar røntgenbilde av halspulsåren når kontrasten har rukket å renne dit). Ved bare å lytte etter bilyd over halspulsåren oppdages innsnevring av blodåren hos mindre enn halvparten av alle med innsnevring. Ved ultralyd og kontrastundersøkelse oppdages flere, men disse undersøkelsene kan dessverre også vise feil resultat, dvs gi inntrykk av at det er tett uten at det virkelig er det.


Derfor er det ikke aktuelt med ultralyd, CT/MR eller kontrastundersøkelser med mindre vedkommende har hatt symptomer på drypp eller hjerneslag.


Hvorfor? Jo, dette er fordi man må gå videre med utredning dersom man finner begynnende tetting av blodåren og slik utredning innebærer en større sjanse for komplikasjoner enn sjansen for at det skal oppstå drypp eller hjerneslag hos en person uten symptomer (halvsidig kraftsvekkelse, talevansker etc). Det kan altså være farligere å utrede en pasient som ikke har hatt symptomer enn det er å vente og se.  Rutineundersøkelse av alle med ultralyd eller kontrastundersøkelse er derfor ikke aktuelt. Kun i tilfelle symptomer.


Ved symptomer som gir mistanke om drypp eller hjerneslag blir situasjonen en annen. Da tar legene ikke bare ultralyd av halspulsårene, men også ultralyd av hjertet og CT eller MR av hjernen på leting etter opphavet til proppen siden proppene også kan stamme fra hjertet (spesielt hos pasienter med atrieflimmer) eller oppstå i hjernen.


Når bør man søke lege for halssmerter?  • Noen tilfeller er opplagte, slik som feber, svelgvansker, lymfeknutehevelser i halsen og synlig belegg på mandlene: Med andre ord  Streptokokker. Dette skal behandles.

  • Hvis du har oppdaget en kul (forstørret lymfeknute) som bare vokser eller aldri går tilbake.  Slike kuler kan i noen tilfeller også være blærer/cyster.

  • Langvarig, uforklarlig heshet eller hoste, spesielt om man røyker

  • Medtatt allmenntilstand eller vekttap

  • Smerter ved berøring, f eks over skjoldbruskkjertelen (ligger rett over adamseplet).

  • Dersom smerter oppstår under stress, enten det er fysisk eller psykijsk stress/belastning skal du ta kontakt med lege akutt siden dette kan være tegn på begynnende innsnevring av en kransarterie rundt hjertet.


Du forteller at du er symptomfri, og hadde du sett eller kjent en kul ville du nok skrevet om dette. Du har heller ikke hatt symptomer som tilsier at du behøver utredning av halspulsåren, men som blodtrykkspasient hører det med på helsesjekken at legen din lytter på halskarene. Kolesterolet skal dere også følge med på, i tillegg til at dere må diskutere vekt, røyk, alkohol, stress og kosthold. Ikke spesielt på grunn av halspulsåren, men på grunn av at du har høyt blodtrykk.


Kan halssmertene være muskulære?


En fysioterapeut eller naprapat kan undersøke deg. Dersom denne terapeuten klarer å fremkalle ubehaget du tidvis føler i halsen ved å klemme på en muskel så er det nok denne muskelen som er betent og ansvarlig for plagene dine. Det er flere muskler i dette området som er kjent for sine betennelser. Jeg vil tro dine plager er muskulære. 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon