Hva gjør jeg? Blod og slim i avføringen og vekttap.

Innsendt spørsmål

­Opplever blod i avføring og på papir, sammen med slim som ofte er også i truse. Pågått i 4 måneder, etter 3 måneder kastet opp alt jeg hadde spist 2 dager, sammen med blod. Gikk til lege og fortalte alt, lege mente at jeg kunne ha svak mage, gav meg Nexium etter å ha undersøkt at det ikke var Hemoroider. Gått på pillene i snart 4 uker, men opplever fortsatt blod i avføring og smerter i korsryggen når jeg presser. Opplever bivirkninger av medisinen, som unødvendig svette og smerter i ledd og muskler. Gikk ned 17kg i fjor sommer og liker å holde meg sunn, med sunn mat og trening ofte. Jeg lurer på jeg skal gjøre nå?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 24. mars 2012, klokken 00:10

Det er lettere for legen som undersøker en å avgjøre alvorligheten


Jeg vet ikke om det har blitt "bevist" at det var blod i avføringen din? Har dere tatt en prøve av avføringen og testet den kjemisk for blod? Jeg må dessverre påpeke at det ikke er vanlig å avslutte en slik sak med å se det an med en Nexiumkur, men dette avhenger av om jeg har fått alle opplysningene fra deg. Det er ikke lett å vite hva som er viktig å ta med alltid. Kanskje har legen din gjort vurderinger på bakgrunn av tester og undersøkelser som forsikrer ham/henne om at dette var det riktige å gjøre, mens jeg må basere meg på bare det jeg leser, og det er dessverre symptomer som må utredes videre slik jeg oppfatter det.


Når gjør man koloskopi og når gastroskopi?


Man må påvise blodet og forsøke å gjøre seg opp en formening om hvor blodet kommer fra. Dette blir enda viktigere dersom man ikke ser hemoroider. Siden du har slim i avføringen i tillegg er det naturlig å sjekke tarmen med koloskopi først, men siden du også har kastet opp blod kan det være like riktig å utrede deg med en gastroskopi først. Generelt er det vanligst å starte med gastroskopi siden årsaken til blod i avføringen ofte finnes i magen, og det er da som regel snakk om et magesår, spesielt i din alder.


En annen sak som kan være med på å beslutte om man skal starte nede eller oppe med skopien er hvilken farge blodet hadde. Dersom det var helt rødt (lyst/friskt rødt) stammer det nok fra et stykke nede i tarmen (dvs nært endetarmsåpningen). Da er koloskopi et naturlig oppstartsvalg. Har blodet som er observert vært svart er det nok naturlig å starte letingen oppe siden svart blod betyr at det har reist langt og blitt brutt ned (blitt svart).


Noen ganger gir man forsøksbehandling for magesår uten å ta gastroskopi først


Nexium gis noen ganger sammen med to typer antibiotika uten at man gjør gastroskopi først, dersom personen er ung og det er magesårsbakterie man mistenker (denne kan påvises ved hjelp av en blodprøve eller pusteprøve). Du har ikke fått antibiotika i tillegg så det er nok ikke dette legen din mistenker. Jeg vet heller ikke om du har skjærende smerter som blir bedre etter matinntak eller melk f eks, og om plagene kommer også på natt. Dette er i så fall magesårsymptomer og kan i noen tilfeller forsøksbehandles med f eks Nexium først, men da sammen med to typer antibiotika i tillegg som nevnt.


Vekttapet ditt er jo alldeles bekymringsfullt dersom det ikke var frivillig eller lar seg forklare på annen måte. Vekttapet sammen med korsryggssmertene, oppkastet og blodet i avføringen skal undersøkes grundigere umiddelbart. Det skal ikke være ytterligere opphold i denne utredningen, men du skal sannsynligvis legges inn DERSOM JEG HAR OPPFATTET DETTE KORREKT; Du er allerede vurdert av en lege, og denne legen kan ha fått andre opplysninger eller undersøkt deg og tatt prøver som gjør at mistanke om alvorlig sykdom er utelukket. Dette kan nemlig være alt fra en ufarlig, men kraftig forstoppelse (hvis vekttapet var frivillig, eller lar seg forklare av andre årsaker) til kroniske tarmsykdommer eller til og med kreft, selv om sistnevnte er svært lite sannsynlig i din alder. Ut i fra det jeg her har fått vite skal du finne ut av dette umiddelbart. Og det er jo da typisk at det er fredag idag. Muligens skal du ta deg en tur på legevakten, men det er mulig jeg skremmer deg helt unødvendig fordi jeg ikke kjenner hele historien din eller har undersøkt deg. Du har alderen til din fordel, men symptomene slik jeg oppfatter dem utifra hvilke opplysninger jeg har er alvorlige nok til å måtte utredes ytterligere umiddelbart. Siden en lege har vurdert deg så er det nok en stor sannsynlighet for at du kan vente til mandag eller i det minste nøye deg med en telefon til legevakten. For du har vel opplyst om alle disse symptomene til legen? Hvis ikke haster det å snakke med og helst bli undersøkt av en lege.


Håper ikke jeg har skremt deg, men jeg må basere svaret mitt på den informasjonen jeg får.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.


Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon