Hvordan kan jeg vite om jeg har tette årer opp til hodet?

Innsendt spørsmål

­Hvordan kan jeg vite om jeg har tette årer opp til hodet? Jeg har til tider(hver dag) noen diffuse kriblinger på yttersiden av halsen,der jeg regner med at det går årer opp til hodet.Vet ikke hvordan jeg skal uttrykke meg,men det kjennes litt boblende eller pulserende ut. Det er ikke vondt,men litt ekkelt,og det blir fort borte igjen,men kommer tilbake mange ganger om dagen.Føler også at det på ett vis er en snøring i og rundt halsen. Dette har jeg hatt siden jul,men ble litt mindre av det da jeg begynte med Albyl-E, Lipitor og Metoprolol Sandoz. Har hatt tunge armer,følt meg sliten og raske hjerteslag ved de minstre anstrengelser og til tider vondt i venstre arm også siden i høst,bløt av svette hver natt og det utviklet seg til hjertekramper i februar. Var på Feiring nå i uka og fikk satt stent i ei åre i hjertet.Har fått ett nytt liv, etter det. Hjertebanken er borte,svetten er borte og det er godt å kjenne at jeg kan puste med lungene igjen,noe jeg trodde skyldes at legen sa at jeg hadde astma. de følelsene i halsen har kommet sterkere tilbake etter at jeg fikk satt inn stent i hjertet. Mye hjerteproblemer/ blodpropp på begge sider hos mine foreldre. Jeg er ikke nervøs eller engstelig av meg,men synes det er greit å vite om jeg bør få det videre undersøkt

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 30. mars 2012, klokken 15:38

Hva er innsnevret (tett) halspulsåre - Carotisstenose?


Fra hjertet går det en pulsåre på hver side av halsen opp til hjernen. Dette er halspulsårene, eller carotisarteriene som de også kalles. Midtveis på halsen deler de seg i to, og rett etter dette delet (på oversiden av delet) er området hvor eventuelle fortettinger oppstår.Man anbefaler å avvente utredning av personer uten symptomer


Vanligvis anbefales det å avvente utredning av halspulsårene med mindre man har hatt symptomer på at de kan være (begynnende) tette. Symptomene det da er snakk om er symptomer på drypp eller hjerneslag. Noen andre symptomer på at halspulsårene er i ferd med å tette seg er det ikke.


Ultralyd og MR kan overdramatisere tettheten. Dette kan føre til at legen (radiologen) tror at årene er tettere enn de i virkeligheten er og går videre med kontrastundersøkelse av blodårene. Bivirkningene ved kontrastundersøkesle kan være at det løsner biter fra det trange området. Disse bitene/flakene kan sette seg fast i hjernen og gi drypp (symptomer som går tilbake innen 24 timer) eller hjerneslag (vedvarende symptomer, men som ofte kan forbedres gjennom trening). I tillegg foreligger det alltid en fare for allergisk reaksjon mot kontrastmidler og også fare for nyresvikt. Derfor forsøker man å unngå kontrastundersøkelse av tette halspulsårer med mindre man må, dvs først og fremst i forbindelse med kartlegging i forkant av operasjon. Operasjon er nesten aldri aktuelt om man ikke har hatt symptomer (drypp/slag).


LES OGSÅ: Hva er hjerneslag og hvordan får man egentlig det?


Dersom du ikke har hatt symptomer på drypp eller slag (dette gir de samme symptomene, men de har forskjellig varighet) så kan du altså få et dilemma dersom du utredes med ultralyd (eller MR) av halskarene siden disse undersøkelsene kan gi inntrykk av at fortettingen er større enn den i virkeligheten er. Da er det lett å gå videre til kontrastundersøkelse, og denne undersøkelsen kan gi en større risiko for hjerneslag enn om du hadde latt være. De fleste som er symptomfrie bør derfor avstå fra ultralyd/kontrastundersøkelse. Du er dessuten beskyttet av Albyl-E og Lipitor. Uten symptomer på drypp eller hjerneslag ville de uansett ikke valgt å operere deg, men gi deg Albyl-E og kolesterolsenkende.


Konklusjon


Symptomene dine skyldes ikke tett halspulsåre.


Risikoen for at de med tett halspulsåre skal få hjerneslag er så liten om de ikke har symptomer at operasjon er lite aktuelt. Dersom de skulle påvise en tett halspulsåre hos deg ville resultatet bli at de ga deg Albyl-E og kolesterolsenkende, noe du allerede har. Dette siden du ikke har symptomer. Ut i fra de opplysningene jeg har virker det derfor ikke aktuelt for deg å la deg utrede. Dette kan nemlig føre deg i retning av kontrastundersøkelse (om de ser fortettinger de ikke klarer å tolke skikkelig), hvilket kan gi større fare for hjerneslag enn den faren du har for å få hjerneslag idag. Det er imidlertid vikig at du optimaliserer kost, mosjon, vekt, blodtrykk, røyking, kolesterol, stress og alkohol så du reduserer totalrisikoen din for å utvikle hjerte-, hjerne- og blodåresykdom.


LES OGSÅ: Se din risiko for å utvikle hjerte- og blodåresykdom innen 10 år


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon