Hvorfor har jeg fluer i synsfeltet og opplever lysglimt? Drypp? Slag? Hjernesvul

Innsendt spørsmål

­Hei!
har et langt og diffust sykdomsbilde, men spør først og fremst om ting knyttet til hjerne som har oppstått ila siste 5 mnd ca.
Synsforstyrrelser:
I mørket får jeg blå refleksjoner. Knallblå, som i neonskilter eller julepynt-farve. Feks om jeg kjører bil i mørket, henger det igjen blå striper etter passerende lyskilde/biler i et sekund ca. Merkes i sidesyn, snur jeg meg for å fokusere om det ER noe blått der, er det borte. En gang da jeg lå i sengen og våknet i stummørke, snudde meg mot veggen med øyner åpne, oppstod ett gnistrende lyn. En slags elektrisk vibrerende tykk strek av et knallblå lyn. Ikke hele synsfeltet. Forsvant fort.
Stod bak en bil i parkeringshus og ventet på kjøre ut. Så på baklysene, og etter at bilen foran kjørte, hang lysene igjen lenge, når jeg lukket øynene var de også der, men ikke i samme farge som når øynene var åpne. Altså: I mørket er synsforstyrrelsene blå ved møtende lyskilder. Lyskilder henger også lenge igjen når jeg går fra lys til lukke øyner.
I dagslys, har jeg veldig mye fluer og staver som flyter rundt i synsfeltet. Mulig mer på høyre øye. I tillegg vibrerer ting jeg ser på. Det er feks steinurer med mange kontraster, da hopper ting og vibrerer. Samme med feks stripete tigrer, og noen ganger tekst. Dette opphører helt ved at jeg dekker til ett av øynene. Jeg har også en slags "hinne" som sklir etter når jeg beveger øynene, som om en hinne som er løs? I tillegg til stavene og fluene, har jeg også sett en helt rund liten ring, som er grå med mørkt senter som flyter rundt. Ikke rart jeg tenker hjerneslag, svulst, TIA, blodpropp osv, sant?
Blir ikke mindre overbevist når:
Jeg er plaget med en form for nummenhet i bakhodet, midt oppå hodet, og tidvis i ansikt, rundt munn, øret og pannen. Prikking eller stikking i hårfestet etc. I tillegg oppstod det lammelse i halve underleppe for ca et år siden. Oppsøkte tre legevakter med dette på ca tre dager, ingen anså det som skummelt, eller kunne svare pådet. En tannlege satt det i sammenheng med tannbetennelse i området. Forsvant etter ca en uke.
Jeg har også en "støtfølelse" i hodet under innsovning, som gjør at jeg rykker til ufrivillig, men bare hodet. Ikke muskelrykninger i kroppen.
Hodepine anser jeg egentlig ikke som veldig plagsomt. Hadde en periode med intens hodepine i bakhodet når jeg bøyer meg forover, ellers er den lokalisert til en side av hodet, eller midt oppå hodet. Men ikke hver dag, og ikke i forbindelse med selve synsforstyrrelsene. De er konstante. Har også en viss lysømfintlighet, og hadde en fire dagers periode der øynene var veldig vonde ved bevegelse, og føltes som det var trykk bak dem.
Disse symptomene er over måneder. Resten av mitt sykdomsbilde som "etteraper" ME, Borrelia etc er 15 år i tidsperspektiv.
Jeg funderer mest på hjernerelaterte ting her. Det blir for diffust og mye å beskrive resten. Man kan like gjerne ta en kikk på lyme symptomliste isåfall.
I tillegg, har jeg konstant øresus, mer eller mindre.

Jeg ble sendt til MR pga denne merkelige ubehaget i bakhodet. Den viste at alt var flott, foruten bifunn av kronisk bihulebetennelse to steder.
Jeg falt for fristelsen å sende inn spm om disse syns-symptomene til en annen nettlege, hvor svaret var: Uten kontrastvæske er MR ikke god nok. Her er det mulig noe galt i hjernen. Panikk. En nevrolog ikket på MR bildene forleden dag, og sa at det var bare sprøyt. Bildene var mer enn gode nok til avsløre eventuelle ting som jeg var nervøs for, og viste ingen tegn til ting som kunne gi slike symptomer. Han så på slike bilder hver dag på Haukeland sykehus. Likevel murrer uttalelsen til nettlegen i hodet mitt, for meg og han er mer enige enn meg og røntgenlegen og nevrologen.
Optikeren sa at det fårelå en samsynsgreie, at jeg "ville" skjele, men ellers bra syn.( Det samme sa en alternativ tannlege) Time hos øyelege sent i April, noe jeg tenker er for seint, da har sikkert slaget allerede rammet...:S Ting som feks sitte i ro i kirker med mye folk, er ikke pga angst for folkemengder, men pga synet er merkelig og denne gyngingen, som jeg regner med stammer fra øret/bihuler. Slitsomt å sitte stille.
Jeg er plaget med dette, og er naturligvis redd. Ikke å legge skjul på at det hersker en viss sykdomsangst her, og at det kan være noe av problemet mitt. Men jeg føler jeg klarer skille greit mellom faktiske fysiske ting- og psykisk fremkalte symptomer. Søker jeg på nettet etter å ha følt på sympt, finner jeg utelukkende ting som konkluderer med det samme: Hjerneslag, drypp, blodpropper, TIA osv. De er faktisk REELLE disse tingene. Klarer tvilsomt provosere frem disse blå lysfenomenene av egen angst osv.
Nettopp byttet fastlege, og han står litt i villrede stakkars. Men jeg vet ikke hvor jeg skal begynne. Føler meg ikke tatt på alvor, og er overbevist om at dette handler om forhold i hjerne. Setter stor pris på hurtig svar, gjerne beroligende. Burde jeg feks ta ny MR med kontrast som jeg gruer meg for, eller er det godt nok med MR caput uten kontrast som nevrologen sier? Kunne fortsatt lenge her, men som sagt vil bare ha ett svar på om det er grunn for panikk her, som den nettlegen sa og jeg føler på.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 19. februar 2012, klokken 17:26

Grønn stær?


Når du oppfatter hvitt lys som blått kan det foreligge en brytningsfeil. Det første som da slår meg er at du bør utelukke grønn stær (glaukom). Dette kan fastlegen finne ut av dersom du har forhøyet trykk i øyekammeret, men det er ikke alltid øyetrykket er forhøyet ved grønn stær så jeg anbefaler deg å be om henvisning til øyelege om ikke fastlegen finner noe. Man kan også reise rett til en optiker. Til dette trenger du ikke henvisning fra en lege. Dessuten kan optikeren henvise deg videre til øyelege om det finnes noe som krever tilsyn av en slik. Du skal dog vite at det ikke er vanlig at grønn stær pasienter oppfatter hvitt lys på denne måten. Det vanlige er at de ser regnbuefarger omkring det hvite lyset de fokuserer på. Jeg ser du har vært til optiker. Selv om ikke optikeren alltid kan si hva som er galt så kan de med utstyrt sitt se at noe er galt og henvise videre til øyelege.


Normalt?


Dette behøver heller ikke å være noe unormalt. Det er mer sannsynlig at det kun er snakk om hvitt lys som "henger igjen", og når du flytter blikket slik at du får det hengende lyset plassert i sidesynet så kan dette oppfattes som blått siden blått lys er den delen av det hvite lyset som oppfattes best i sidesynet. Sidesyn har begrenset fargeoppfatning siden bildene fra sidesyn faller på et område av netthinnen som ligger utenfor synsgropen. Det er i synsgroppen det er flest tapper. Tappene oppfatter fargesyn og skarphet, mens stavene, som ligger utenfor gropen mest oppfatter konturer. Det er imidlertid tapper også utenfor synsgropen, slik at en viss fargeopplevelse kan man ha i sidesyn, men først og fremst blåfarger. Hvitt lys består av alle regnbuens farger. Når det hvite lyset du kikker på havner i sidesynet (utenfor gropen med det store antallet av fargefølsomme tapper) så er kanskje det blå lyset det eneste de få tappene der ute klarer å oppfatte.


Migrene?


Migrene kan ikke utelukkes dersom du har hodepineepisoder i forbindelse med disse fargeopplevelsene, men i utgangspunktet mistenker jeg ikke dette. Noen migrenepasienter har auraer i form av sikk-sakk mønstret lynglimt i forkant av hodepineepisodene,men dette høres ikke slik ut.


Alvorlig hjernelidelse?


Hjerneslag og drypp etc er utelukket både med tanke på mangel av symptomer og ikke minst fordi du har tatt et MR som er normalt. Man behøver ikke MR med kontrast for å se slag eller svulst på MR.


Hva er årsaken til fluer i synsfeltet?


"Fluer" i synsfeltet kan være helt normalt (98 % av tilfellene) og skyldes celler som flyter rundt inne i øyeeplet. Disse kaster skygger på netthinnen ok kan derfor oppfattes. Men dette kan også være symptom på en betennelse, blødning i øyeeplet eller netthinneløsning. Betennelsen ville derimot gitt rødme rundt øyefargen (iris). Du har vel ikke skadet begge øynene og pådratt deg en blødning av denne årsaken, og ikke bruker du blodfortynnende heller. Netthinneløsning gir synstap.


Årsaker til tårefilm


Tårefilm forflytter seg eller forsvinner når man blunker. Tårefilm kan være et normalfenomen eller ses i forbindelse med øyelokkbetennelse eller sykdom i tårekjertelen. Noen ganger også makuladegenerasjon, men jeg ville forventet at du også hadde synstap da.


Brytningsfeil


Du kan ha samsynsforstyrrelser og trenger briller med forskjellige graderinger. Det er med andre nok av grunner til at du burde besøke en optiker, evt henvises videre til øyelege, men uten at jeg tror det er noe alvorlig. Dersom optikeren/øyelegen og MR sier at alt er normalt så er det ikke noen sykdom i øye/hjerne som er årsaken til disse symptomene.


Sammensatte og uspesifikke symptomer


Mange av symptomene tilhører ikke noen bestemt sykdom eller lidelse, men er såkalt uspesifikke. Slike symptomer kan komme og gå hos oss alle, men sannsynligheten øker med stress og utmattelse og ikke minst om man har ME, B12-mangel, kvikksølvforgiftning og øresus (tinnitus).


Hodepinen du har kjent ved fremoverbøying er nok bihulebetennelsen de så på MR.


Sammendrag


Som du vet skal du bare bruke svar fra nettleger som en hjelp til å forstå eller komme med forslag til utredningen som de legene du har direkte kontakt med foretar.


Ut fra det jeg her har lest så mistenker jeg ikke et ulmende slag/drypp/blødning/kreft etc. Dette er fullstendig utelukket på MR som dessuten er tolket av en nevrolog. Dersom nevrologen var spesialist skal det svært mye til for at du ikke kan stole på hans/hennes tolkning av MR-bildet som i utgangspunktet ikke pleier å være noen stor kunst med tanke på kreft, blødning, infeksjon og slag etc.


Jeg leser du har vært hos optiker. De har idag suverent utstyr på linje med øyelegene. Dersom optikeren ikke fant noe så er dette et godt tegn. Var det optikeren som henviste videre til øyelege? I så fall hvorfor? Jeg antar imidlertid optikeren ikke fant noe og at øyelegehenvisningen er fra fastlegen eller er et eget initiativ (?).


MR og ultralyd av halspulsårer var normale. Nummenhetsfølelser, pitringene og følelsesutfallene må derfor skyldes B12, ME, kvikksølv eller til og med slitsomhet/angst/stress. Samme med overfølsomheten på ryggen. Nakkestivheten etc er en sak som ikke har direkte sammenheng med det øvrige, men bør behandles og deretter forebygges.


Støtfølelsen er sannsynligvis relatert til anspente muskler som utlader når du slapner av. Kan være irriterende og ikke minst vondt; kanskje også skremmende. Heldigvis varer de bare et kort sekund. Dette og nakkeplagene vil jeg tro forsvinner med behandling (fysioterapi/naprapati/osteopati/manuell terapi...), men vil komme tilbake igjen om du ikke gjør "hjemmeleksene" som uttøyning, arbeidsstillinger, mosjon, kosthold, væskeinntak etc.


Du kan med fordel endre livsstilen din. Du er bare 32 år og mye røyk og stillesitting foran PC vil gjøre deg mye verre fremover. Du har fortsatt mye reservehelse, men plutselig er du 40 og alt blir snart mye tyngre og veien tilbake tøff om du ikke styrker fysikken, kutter røyken og kanskje bedrer kostholdet om dette ikke er optimalt. Jeg kan love deg at dette vil rette på mange av besværene dine, uten at dette betyr at noe av det du har følt må ha vært overdrevet eller innbilt.


Jeg tror ikke øyelegen vil finne noe, men kan ikke umiddelbart si at det er unødvendig å besøke ham heller.


Alt i alt er jeg ikke bekymret, men synes jo det er trist du har så mange plager. Finner de ikke noe så må du gjøre alt hva du kan for å endre ved de delene av livsstilen som er mulig. Det er ditt sterkeste kort!

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon