Hvorfor har jeg høyere blodtrykk i høyre arm enn i venstre arm?

Innsendt spørsmål

­Hei, jeg er en mann på 55 år. Jeg har hatt litt høyt blodtrykk opptil150/90 i flere år, men for ca 1 mnd siden fikk jeg sterke magesmerter å det ble konstatert gastrit. Jeg fikk veldig høyt blodtrykk 230/120 og en puls på bare 48, jeg ble lagt inn på sykhus å de fikk blodtrykket ned.
Jeg fikk blodtrykk medisin å syrenøytraliserende som behandling.
Jeg måler blodtrykket flere ganger for dagen det varierer fra 160/90 til 135/85 å puls er jamt på +/- 80.
Det som er merkelig er at jeg har stor forskjell på høyre og venstre side på blodtrykket normalt er det venstre side som har høyest opptil 40 mmHg SYS forskjell når blodtrykket er høyt, men når blodtrykket er normalt er det høyest på høyre side, like eller opptil 5 mmHg SYS. DIA er vanligvis lik og pulsen er også tilnermelsemessig lik på begge sider.
Vertibral arterie på min høyre side er litt mindre (trangere) en på venstre side i følge en MR undersøkelse (angioregimen av MR) jeg hadde for 2 år siden.

Hva kan årsaken til den store blodtrykk forskjellen på min høyre og venstre side være, trenger jeg å øke dosering av blodtrykk medisin når nivået mellom høyre og venstre side er eksempelvis 140/80 på høyre side å 160/80 på venstre side?

Hilsen en som lurer

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 20. november 2012, klokken 21:21

Hvordan måles blodtrykket?


Først og fremst må det måles flere ganger for å være sikker på at forskjellig ikke skyldes tilfeldighet. Spesielt dersom man bruker automatiske blodtrykksapparater kan det oppstå store variasjoner i blodtrykkene fra gang til gang. Dette skyldes at man ikke holder seg helt i ro under målingen. Ikke prat. Ikke beveg deg. Sitt avslappet med armen hvilt, og målestedet som du sikkert vet, på høyde med hjertt. Holder du målestedet (f eks håndleddet) lavere blir blodtrykket du måler høyere (falkt forhøyet). Holder du det høyere blir det målte blodtrykket lavere. Det beste er å ligge, helt rolig, uten å prate, etter noen minutters hvile, og gjenta målingene minst tre ganger eller så mange ganger at ett blodtrykk begynner å vises flere ganger. Da er det dette trykket som er det riktige.


Hvorfor er blodtrykket på høyre og venstre arm forskjellig?


Som nevnt over må man være sikker på at man har målt riktig.


Men det finnes årsaker til at blodtrykket er forskjellig i de to armene. Dette skyldes innsnevring av blodåren til den ene armen, ofte den venstre armen. Årsaken til innsnevringen er som regel åreforkalkning, men i noen sjeldne tilfeller kan det også dreie seg om en betennelse i blodåren og tilstanden kalles da Takayasus arteritt. Uansett hvilken av de to årsakene det er så vil man kunne høre en suselyd med stetoskopet der hvor blodåren er innsnevret. Dette er fordi blodet strømmer veldig raskt gjennom det trange området. Akkurat som elven brøler i juvene vil blodet brøle litt i trange partier.


Slike innsnevringer kan skje i flere av kroppens blodårer og symptomene avhenger av hvilken blodåre som er inssnevret. Dersom blodåren til en arm er innsnevret (som eventuelt kan være ditt tilfelle) vil du kunne måle lavere blodtrykk i den armen, og kjenner du på pulsen i samme håndledd kan det tenkes at du også kjenner at den er lavere. Oppå dette, spesielt når du bruker armen, kan du oppleve svimmelhet. Dette er fordi blodet vil strømme fra hjernen og ned i armen til andre siden av blokkeringen/innsnevringen fordi trykket oppe i hjernen er større enn det er på utsiden av blokkeringen.


SUBCLAVIAN STEAL SYNDROM: I dette tilfellet er det en innsnevring i blodåren som går til venstre arm. Venstre arm vil få mindre blodtilførsel og blodtrykket blir lavere. Man kan få melkesyre og bli fort sliten når armen brukes, spesielt om den brukes over hjertenivå fordi blodtrykket da synker enda mer. Det dannes et undertrykk på andre side av blokkeringen (innsnevringen). Dette fører til at det "suges" blod fra hjernen, eller presses blod fra det høyere trykket i hjernen og ned til blodåren med lavere trykk. Svimmelhet og til og med drypp kan oppstå i forbindelse med bruk av armen (fordi bruken krever mer blod og da stjeles det mer fra hjernen).
Få bekreftet bldtrykksforskjellen hos legen din. Diskutér eventuelle symptomer du måtte ha og bli enige om det er nødvendig å ta ultralyd, eller MR/CT med kontrast. Han bør også lytte med stetoskopet over aktuell blodåre (arteria subclavia), men man kan godt ha innsnevring selv om mn ikke hører suselyd/strømningslyd.


Hva er årsakene til Subclavian Steal Syndrom?  • Åreforkalkning

  • Skade (ulykke, etter kirurgi, stråling)

  • Svulst (trykker på blodåren)

  • Betennelse (Takayasus arteritt)

  • Medfødt hjertefeil


Tilstanden er relativt sjelden.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon