Hvvordan finne ut av lysende prikker i synsfeltet?

Innsendt spørsmål

­Hei!
Jeg har i 4-5 dager hatt følelsen av å se blinkende lys/flytende små punkter ytterst i synsfeltet på høyre øye. Det er som 1-2 små dotter som bølger seg i synsfeltet når jeg beveger øyet. Det er ikke tilstede når jeg ser rett frem uten å bevege øynene.
Dette er også kun tilstede når jeg er utendørs i sterkt lys. Når jeg er innendørs eller i et område med mye farger er problemene borte. Det blir også så godt som borte om jeg har på solbriller.

Synet på øyet er ellers som normalt (men jeg bruker briller for nærsynthet og skjeling). Har ikke merket noe synsfeltutfall. Har hatt litt ensidig hodepine de siste dagene, men har aldri hørt at et migreneanfall skal kunne vare i så mange dager?

Har ikke hatt noen skader på øyet, og øyet ser ellers helt normalt ut (ikke rødt, hovent e.l.).

Er redd for at dette er forvarsel til netthinneløsning, og lurer på hvor raskt jeg bør få sjekket dette ut. Eventuelt tenker jeg om dette kan være en medikamentbivirkning?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 02. september 2018, klokken 20:46

Uten synstap er ikke netthinneløsning det første man mistenker, selv om, som du sier, noen kan oppleve blinkende lysfenomener i forkant. For ordens skyld vil jeg derfor si at skulle du oppleve at deler av synsfeltet forsvinner (som et sceneteppe som trekks inn over synsfeltet frasiden) så skal du innlegges øyeblikkelig. Du må holde for det øyet som er friskt når du tester det aktuelle øyet for synsfeltbortfall!


Du nevner ikke andre symptomer fra kroppen (kraftsvikt, nummenhet, taleforstyrrelser, etc, dvs som ved slag eller drypp) eller at du er øm over tinningen (ta i så fall senkningen hos fastlegen med tanke på betennelse i tinningspulsåren: temporalisarteritt), og jeg er enig i deg at det ikke høres ut som migrene. Det varer og for lenge til at det kan være snakk om forbigående blodtrykksfall ved oppreisning etc (ortostatisk hypotensjon) og da det ikke er rødhet og/eller smerter i øyet (evt kun ved bevegelse) er og alvorlige akutt-tilstander som akutt grønn stær.


Dersom det jeg har skrevet her stemmer ville jeg tatt kontakt med en optiker for å få saken ut av verden. Selv om det er mistanker om noe som krever legebesøk ville jeg uansett reist innom optikeren først på dagen, og deretter eventuelt tatt en akutt-time hos fastlegen. Optikeren kan henvise direkte til øyelege uten at du innom fastlegen i tillegg.


Dersom man ikke finner noen forklaringer kan det være det dreier seg om migrene allikevel. Bpde Somac og Wellbutrin kan gi synsforstyrrelser, men neppe av den typen vi snakker om her. Dersom dette oppstod første gang i livet ditt rett etter oppstart av en av dem må vi allikevel vurdere om det kan være en medikamentbivirkning.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon