Kan den svarte forandringen under neglen være ondartet føflekkreft?

Innsendt spørsmål

­har fått noe svart under neglen på stortåa mi......hudpleieren min sa det var neglesopp. Men når jeg i kveld søkte på kvasir om neglesopp sto det at den var gulaktig å kunne gjøre neglen sprø....slik er den ikke hos meg...bare et sort belegg under neglen. Men da jeg søkte på sort negglesopp kom det opp et innlegg at sort neglesopp kunne være ondartet føflekk kreft kan dette stemme??

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 14. juli 2012, klokken 20:32


BILDET: Blødning under neglen (subungualt hematom).
Hvor vanlig er det å få ondartet føflekkreft under neglen?


Ondartet føflekkreft under neglen kalles også subungualt malignt melanom og er en sjelden form for hudkreft. Av alle maligne melanomene (ondartede føflekkrefter) er det bare 1-2 % av dem som er subunguale, dvs plassert under neglen. I det minste blant den hvite befolkningen. Hos japanere og afrikanere er det atskillig vanligere å finne maligne melanomer under neglene. Det vanligste er at de oppstår under fingerneglene og da først og fremst under tommelneglen.


Hvordan gjenkjenner man ondartet føflekkreft under neglen?


De kan være svært vanskelige å diagnostisere fordi legen ofte ikke tenker på ondartet føflekkreft når pasienten kommer med en neglforandring som dette. Det er derfor vanlig å først gjennomgå en runde eller to med antibiotika fordi legen mistenker en infeksjon i stedet. Når et par typer antibiotika er prøvd ut begynner nok de fleste leger å bekymre seg når de ser at det ikke har noen effekt, men fortsatt kan det være mange som ikke tenker i retning av ondartet føflekkreft (malignt melanom). Dette fordi det er så uvanlig å ha dette under neglen. I verste fall kan diagnosen forsinkes med mange måneder. Forhåpentligvis tar de en vevsprøve eller henviser deg langt før den tid. Det raskeste svaret får man om man tar en vevsprøve siden det kan ta opptil 6 uker før man i det hele tatt får svar på at en henvisning er mottatt.


Vevsprøve (biopsi) tas gjennom fingerneglen. Det er i så fall en idé å bedøve fingeren først. Det trengs kun en 3 mm bit. Denne sendes inn til sykehusets patologer som kikker på den i mikroskop og gir svar til legen hva det var. Om det er snakk om subungualt malignt melanom henvises man i så fall direkte.


Hva er årsaken til mørke fargeforandringer i eller under negler?


Andre tilstander enn infeksjon som kan forveksles med subungualt malignt melanom er blødning under neglen (subungualt hematom) og noe som heter pyogent granulom (en godartet blodåresvulst under neglen). Neglsopp skal derimot ikke være så vanlig å forveksle med føflekkreft under neglen. Andre tilstander som kan gi pigmentforandringer i eller under negler er psoriasis, amyloidose, SLE, lichen planus, Addisons sykdom, Cushings syndrom, høyt stoffskifte, feilernæring, B12-mangel, akromegali, Peutz.Jeghers syndrom, alkaptonuri, porfyri og AIDS. Som du skjønner kan det være mange grunner til å ønske å ta en vevsprøve dersom det ikke åpenbart dreier seg om neglsopp eller infeksjon. Imidlertid har de fleste av de siste nevnte tilstandene også en rekke andre symptomer i tillegg til neglforandringen slik at man ikke behøver vevsprøve fra negleforandringen for å stille diagnosen. Mange av tilstandene er også svært sjeldne.


Når bør man fatte mistanke til at negleforandringer kan være kreft?


Dersom man har et sår, eller noe som ser ut som et sår, som ikke gror eller friskner til av behandlingen skal dette vekke mistanke nok til å gå videre med vevsprøve eller henvisning. Tilleggsfaktorer som bør bidra til å øke mistanken ytterligere er om du har hatt føflekkreft tidligere eller om noen i familien har hatt det, om "såret" / forandringen er brunlig eller sortaktig og om den måler over 3 mm og du er mann over 50 år. Spesielt dersom du skulle være av afrikans eller asiatisk opprinnelse også. Fargeforandringen ved ondartet føflekkreft starter nokså ofte som en tynn strek over hele neglen, som deretter utvider seg. I så fall er det enklere å skille mellom dette og godartede tilstander som blødning, infeksjon eller pyogent granulom. Andre tegn kan være forstørrede lymfeknuter i armhulen (ved malignt melanom finger) eller lysken (ved malignt melanom tå).


Årsaken er ikke knyttet til soling, men de spekulerer på om tidligere skade av neglen kan være årsaken, eventuelt at det bare er skaden som gjør en oppmerksom på forandringen.


Neglsopp. Legg merke til at man også kan ha mørke partier ved neglsopp. Det som spesielt kjennetegner neglsopp er at neglen er tykk og sprø i tillegg. Selvsagt kan man være så uheldig å ha sopp og ondartet føflekkreft i samme tå.
Neglsopp
Ondartet forandring: Denne forandringen kalles Hutchinson´s tegn og er et begynnende stadium til ondartet føflekkreft under neglen. Legg merke til at forandringen strekker seg inn mot huden også.
Ondartet føflekkreft under neglen.
Ondartet føflekkreft under neglen.
Ondartet føflekkreft under neglen.
Sammendrag:


Det kan være vanskelig å se om forandringen finnes i eller under neglen. Som regel er det snakk om uskyldige forandringer som smuss/møkk som har kilt seg fast eller sopp i neglen. Dersom det eksisterer tvil må en lege se på det selv om føflekkreft under neglene er veldig, veldig sjelden, spesielt blant kaukasere (hvite mennesker). Det er i grunnen vanskelig å starte behandling mot neglsopp også, for å se hvordan det går. Dette fordi behandling av neglsopp er en tablettbehandling som strekker seg over opptil 3 måneder og hvor man i tillegg ikke behøver å se resultater av behandlingen før det har gått bortimot et år. Skulle det da være føflekkreft har man tapt verdifull tid.

Jeg kan dessverre ikke bekrefte eller avkrefte hva som er med akkurat din negl. Selv om det er uhyre sjelden å få føflekkreft under neglen så bør du reise til legen om du er i den minste tvil.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon