Kan disse plagene skyldes leddgikt, eller Bekhterevs?

Innsendt spørsmål

­siste 6 mnd økende smerter i kroppen. Særlig korsryggen og store ledd som skuldrene , hofter og knær. Albueledd også noe plaget. Verst på natt og morgen. Korsryggen virker veldig stiv og må «gåes» til, hoftene verker veldig på natta og gjør d vanskelig å ligge på sidene, noe som forstyrrer søvnen veldig . Ingen rødme eller hevelse, men verk og stivhet. Jeg jobber fult og Trener fast, og under trening føles alt veldig greit. Men smertene siger på igjen til kvelden/ natta når jeg er mer i ro. Venter på at det skal gå seg til, men det virker ikke som det gjør det. Alt ble bare verre når det ble jul og det ble mer stillesitting. Jeg er bekymret for hva som feiler meg og hva jeg bør gjøre videre?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 06. januar 2019, klokken 09:29

Ut i fra hvordan du beskriver dette kan det virke som du har lest om Bekhterews, som typisk kan oppføre seg slik, uten at det nødvendigvis er røde, hovne ledd.


LES: Hvordan få avklart om morgenstivheten og leddplagene skyldes Bekhterevs?


Du bør ta en blodprøve som kalles HLA-B27. Dersom denne ikke slår ut er Bekhterevs veldig lite sannsynlig. Det er bare 5 % av de med Bekhterevs som ikke slår ut på denne blodprøven. Men det er også 10% av normalbefolkningen, dvs folk som aldri får Bekhterevs, som også slår ut på den. Derfor er ikke utslag på HLA-B27 noe bevis på at man må få sykdommen. 


Det endelige beviset på Bekhterevs i tillegg til symptomene du nevner er utslag på røntgenbilde av bekkenet, men det kan ta flere år med symptomer før sykdommen synes på bilder.


En annen lidelse med symptomer du beskriver og om er nokså vanlig, men ikke i din aldersgruppe, det er muskelleddgikt, eller polymyalgia reumatica som det og heter. Da er senkningen høy (SR). Dersom dere måler betydelig forhøyet senkning med disse symptomene (spesielt smerter og tungt og vondt å bevege skuldre og hofteledd) blir du satt på kortison (prednisolontabletter) og forsvinner i tillegg symptomene meget brått på dette så blir diagnosen satt.


Har du vært gravid? Hvordan opplevdes dette under graviditeten? Ble du diagnostisert med bekkenløsning? Men uansett forklarer ikke det hele bildet, og løsningen på den biten av kompleksiteten ville uansett blitt trening, men med fokus mot å styrke bekkenleddnær muskulatur, for å øke stabiliteten rundt bekkenplatene. Bekkenet er satt sammen av flere deler ("plater").


Dersom du er overvektig og/eller inaktiv er det selvfølgelig dette man å rette fokuset mot dersom senken, HLA-B27 og eventuelt røntgen er normalt. Jeg vet ikke hva du legger i å trene fast, eller hvor målrettet og intens treningen din er og hva det er du trener. I tillegg er det mange overvektige, kanskje de fleste, som ikke opplever seg overvektig, eller så mye overvektig som de faktisk er, og da er det vanskelig å bevisstgjøre vedkommende nok til at man gjør tiltak mot det. Kostholdet må og nevnes, både med tanke på vekt selvsagt, men og med tanke på at usunn mat kan føre til energiløshet, fysing på mer usunt og fremkalling av betennelsesdannende stoffer (fra fettvev).

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon