Kan jeg ha Crohns sykdom selv om koloskopien var normal? Fekaltesten er forhøyet

Innsendt spørsmål

­Hei. Henvender meg til dere etter å ha "gitt opp" de vanlige kanalene.... Jeg har nå i flere år gått med magesmerter, litt kvalme, og lite energi, som regel er dette noe som kommer og går, men de seneste måneder har dette vært nærmest kronisk. Smertene sitter i hele mage området, men som regel mest uttalt rett over navlen. Enkelte dager kan selvsagt være bedre enn andre. Er en "ung" gutt / mann på 32 år, har gastroøsofagitt (iflg. lege), har tatt gastroskopi 3 ganger, senest for 1 år siden uten funn, og har gått på nexium 20-40 mg de siste 5 år. For en stund tilbake, 1 år ca, hadde jeg mye vondt, dette var i sommerferien. I løpet av hele sommerferien og deler av høsten gikk jeg ned fra 102 kg til 80 kg. Hadde liten appetitt, ofte kvalm, og har vært så og si kronisk obstipert siden 10-12 års alder. Bruker visiblin mot dette nå med varierende resultat. Har nylig tatt en kolonoskopi etter misstanke om chron's men denne var uten funn (alt perfekt iflk legen). Har slitt litt med angst og panikkangst, men dette er nå stort sett under kontroll, heldigvis.
Kalprotektin test av avføring er også tatt (etter litt over 1 år med orange slilm og litt "blodslim" i avføring, daglig) med funn på 250. (alt over 50 er ikke normalt slik jeg har forstått det). CRP / blodtrykk etc helt normalt. Ingen mangler / feil ved blodprøver.

Er nå så utrolig lei av disse konstante smertene, de ødelegger fullstendig livskvaliteten min, vet bare ikke hva mer jeg kan gjøre..... Legen min har også iflg ham selv "gitt opp" Takker for alle synspunkter / hjelp.


Mvh.

Fortvilet og desperat gutt

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 07. februar 2013, klokken 21:35


Hva betyr Calprotectinsvaret?


Calprotectin er et eggehvitestoff som finnes inne i en type hvitt blodlegeme (forsvarscelle) som kalles granulocytter. Granulocyttene tiltrekkes av betennelse og i betennelsesprosessen dør det en rekke granulocytter og Calprotectinet slipper da ut av cellen og kan målesi avføringen som kommer ut. Calprotectin over 150 ses ved inflammatoriske tarmsykdommer (Crohns sykdom og Ulcerøs kolitt), det kan ses ved divertikulitt (betennelse av små utposninger på tarmen som oppstår etter langvarig forstoppelse) og ved mage- og tarmkreft. Verdier opptil 50 er normalt og vanligvis har friske mennesker en verdi på omkring 25. Verdier mellom 50 og 150 er vanskelige å tolke. For å være sikker på at verdien ikke representerer en betennelse som er i ferd med å klinge av eller i ferd med å utvikle seg bør man ta en ny prøve (FeCaltest; avføringsprøve) om en uke eller to.


Dersom verdien er under 150 er det så godt som 100% sikkert at man ikke har inflammatorisk tarmsykdom, mens er verdien over 150 er sannsynligheten for at man har inflammatorisk tarmsykdom 96 % for voksne og 76 % for barn.


Ved tilstanden irritabel tarm har man de samme symptomene som ved inflammatorisk tarmsykdom (se under), men uten at det ses betennelse av tarmslimhinnen på koloskopi.Dessuten er Calprotectin ikke over 150!


LES OGSÅ: FeCaltest (fekaltest) måler eggehvitestoffet Calprotectin i avføringen (økt ved kreft og betennelser i tarmen).


Hva er inflammatorisk tarmsykdom?


Det finnes to typer inflammatorisk tarmsykdom: • Ulcerøs kolitt: Betennelsen angriper tykktarmen, og rektum, dvs den aller tterste delen av tykktarmen ned mot endetarmsåpningen, er nesten alltid del av betennelsen (proktitt). Det dannes områder med sår i slimhinnen.

 • Morbus Crohn: Noenlunde likt utseende av tarmslimhinnen (bortsett fra at det er friske områder mellom betennelsene og sårene) som følge av betennelse også her, men her kan hele mage-tarmkanalen være omfattet av betennelsen, inkludert munnhules, spiserøret, magen og tynntarmen, og ikke bare tykktarmen som ved Ulcerøs kolitt. Ved denne tilstanden kan betennelsen spise seg vei i form av kanaler ut til huden eller f eks gjennom til urinblæren. Slike kanaler kalles fistler (fistula).


Begge tilstandene kjennetegnes ved diaré, eventuelt med blod og slim, samt smerter i nedre deler av magen. I 10 % av tilfellene klarer ikke legene og patologene (som studerer vevsprøvene legen har hentet ut under koloskopien) å skille mellom de to.


Årsaken er autoimmun, hvilket vil si at det er ens eget immunsystem som angriper tarmslimhinnen. Av foreløpig ukjent årsak begynner immunsystemet plutselig å rote og tror at noe i tarmslimhinnen er fremmed for kroppen og må utslettes. Dermed oppstår den ødeleggende betennelsen. Behandlingen består derfor i å gi forskjellige former for betennelsesdempende medisin.


Hvordan stille diagnosen inflammatorisk tarmsykdom? • Sykehistorie: Smerter (omkring navlen eller nedre høyredel av magen), diaré, blod, slim, vekttap

 • Legesjekk: Fistler (Crohns), sår i munnnen (Crohns), smerter ved trykk på magen,

 • Blodprøver: CRP og SR (hurtigsenken og senken) og hvite blodlegemer: Alle stiger ved betennelse. Blodprosenten kan bli lav. Salter og elektrolytter kan komme i ubalanse pga diaréene. Verdiene for B12, folat og jern kan synke pga redusert oppsugning (diaré, samt dårlig oppsugning i tynntarmen i tilfelle Crohns). 

 • Avføringsprøve:


  • Kalprotektin

  • Dyrking av avføring (på leting etter bakterier eller parasitter/amøber) • Koloskopi

 • Røntgen med kontrast

 • MR

 • CT

 • Gastroskopi: Ved Morbus Crohn kan man ha sår i mage- og spiserør også

 • Kapselendoskopi: Man svelger et lite kamera som tar bilder som sendes over til en mottaker man bærer på seg. Selve kameraet går tapt med avføringen.


Konklusjon:


Jeg er helt enig i at dette høres ut som Crohns sykdom spesielt. Ble du undersøkt med koloskopi i en rolig fase av sykdommen så kan det være de ikke så noe galt. CRP, SR og hvite blodlegemer vil også kunne være normale da. Dersom du har lav blodprosent, jernmangel, vekttap, diaré og magesmerter samt Fekaltest som måler Calprotectinnivå på over 150 må henvises til spesialist for utredning. Kanskje bør du ta et MR eller en kapselendoskopi i tilfelle betennelsen bare sitter i tynntarmen, noe den kan gjøre ved Crohns sykdom. Kanskje bør avføringsprøve dyrkes for å se om det vokser mikroorganismer i den.


En koloskopi finner ikke Crohns i 30 % av tilfellene, så dette kan fortsatt være Crohns. Spesielt kan den sitte i tynntarmen. Fastlegen din må snakke med spesialisten eller vurdere ny henvisning. Jeg ville ikke lagt denne ballen død.


Video av kapselendoskopi


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon