Kan man sy fast igjen de røkne hamstringsmusklene (bakre lårmusklene)?

Innsendt spørsmål

­hei.

for 6 år siden rev jeg av hamstring på baksiden av låret.
det ble ikke opperert i "tide"
og senere heller ikke gjort noe med.


er det mulig å opperere denne skaden nå som den er så gammel?

vet at enden på muskelen har mye arr vev rundt seg noe som lager trøbbel for ichias nerven ved raske sprang etc.

hadde 9 år med bryting på baken føre dette skjedde, nå plages jeg også psykisk pga skaden pga alle hindringene det setter for meg.

er villig til mye opptrening dersom opperasjon er mulig.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 15. november 2012, klokken 20:16

HAMSTRINGSMUSKLENE: Musklene på baksiden av låret kalles samlet for hamstringsmusklene.
Hamstringsmusklene kan ryke ved plutselige, kraftige øvelser som sprint og vektløfting, eller ved mindre belastninger dersom man ikke er så godt vant. Vanligvis ryker de ikke helt, men får bare rifter og da er det kun konservativ behandling som er nødvendig, dvs ikke operasjon. Men de kan også ryke i festene. Som du ser er disse muskleme festet oppe ved setet. På bildet nedenfor ser du at de er festet til det vi kaller for sittebenet. Det hender festet kan ryke her oppe, men det er mer uvanlig. Du skriver at den ble revet av, og dessuten ikke operert i tide og jeg antar det du har opplevd er at den har røket i festet.


Mange opplever å få stilt denne diagnosen svært sent. Det kan gå flere år før man til slutt bestiller MR-bilde fra rett område, men man kan fortsatt operere. Som du sier er det dannet mye arrvev og det blir mindre for kirurgen å benytte som feste, og muskelen har trukket seg sammen i tillegg. Det at muskelen har trukket seg sammen betyr at prosessen med å strekke den til normal lengde igjen blir en tidkrevende prosess. Opptreningen blir også tidkrevende siden muskelmassen er kraftig redusert. I begynnelsen må du være forberedt på mange uker i gips og med benet bøyd slik at det ikke trekker slik i det nye festepunktet. Deretter gradvis mindre bøy, dvs man strekker benet gradvis ut så muskelen strekkes etter.


For å feste muskelen igjen fester de kraftige ankre til muskelen og huker den på sittebenet, og syr fast. Det er forskjellige fremgangsmåter avhengig blant annet av om det ble revet løs benfragmenter i tillegg.


Man kan ta opp igjen mange former for idrett etter en vellykket operasjon.


Hva angår isjiasnerven så kan denne ha grodd fast, eller limt seg fast, til arrvevet i området for de avrøkne fibrene, men dette kan de løse fra hverandre (nevrolyse).


Så svaret er ja, men det er godt du er villig til mye gjenopptrening, for det blir det, og operasjonstidspunktet bør planlegges til en tid på året hvor du taper minst på å være immobilisert med gips og bøyd ben.


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon