Klump i halsen: Årsaker og utredning

Innsendt spørsmål

­Hei! Jeg har en klump i halsen som irritere meg, og lurer på hva det kan være. Jeg begynte å kjenne den på fredagen, etter jeg hadde spist gele. Vanskelig å forklare hvordan og hvor jeg kjenner den. Den er på en måte helt bak i halsen, bak /forann drøvvelen eller noe. Eller nedi halsen. Jeg kan ikke se noe klump, men kjenner det hele tiden. Ikke kun når jeg svelger, men HELE tiden. Irritere meg veldig. Prøver å hoste, harke det opp osv men kommer ingenting. Føler av og til jeg må brekke meg pga den er i veien. Kan det vær noe farlig? Kreft? Struma?

Jeg har gått uten p-pille i 8 mnd, uten å blitt gravid. Kan det være noe galt med meg?? Er ikke overvektig, trener og er sunn.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 06. april 2013, klokken 20:47

Hva er årsaken til klump(følelse) i halsen? 


KLUMP I HALSEN: Årsaken til klumpfølelse i halsen kan være betennelser, stress (spasme i svelgmuskel), sår, allergi, forstørrede mandler, bihulebetennelse, sure oppstøt, forstørrede lymfeknuter, utposninger på spiserøret, cyster ved strupelokket, struma eller en sjelden gang kreft. 
Kan klumpfølelsen i halsen skyldes kreft?


Du har ikke vært lenge rammet av dette og man behøver i utgangspunktet ikke være bekymret med mindre du har opplevd ufrivillig vekttap, lenge følt deg trett og slapp, hatt uforklarlige feberepisoder og i tillegg har svelgvansker eller blodig oppspytt. Har du slike symptomer i tillegg er det derimot viktig at fastlegen din får undersøkt deg og henvist deg til en spesialist i øre-nese- og halsmedisin som kan undersøke deg videre med skop og spesialbilder (CT/MR). Symptomer på kreft i halsen er gjerne smerter i ene siden av halsen, det kan være blodig oppspytt, dårlig ånde svelgvansker og eventuelt klumpfølelse. Klumpfølelsen er ikke det viktigste symptomet.


Betennelse i halsen kan blant annet gi klumpfølelse


Etter å ha spist gele skal du heller ikke ha klart å skade slimhinnen i svelget slik at sår eller betennelse oppstår. Sår og betennelser kan man få etter å ha svelget noe hardt og skarpt, eller etter inngrep. Kanskje etter å ha svelget noe veldig varmt. I slike tilfeller forstår man gjerne sammenhengen.


Struma kan gi klumpfølelse i halsen


Forstørret stoffskiftekjertel kalles struma og kan kjennes og ses av fastlegen, som også kan bestille stoffskifteblodprøver (TSH og FT4) og eventuelt henvise deg til ultralyd av kjertelen. Struma behøver ikke å påvirke stoffskiftet. Det kan være normalt, høyt (hypertyreose) eller lavt (hypotyreose).


Valleculacyste og øsofagusdivertikulitt


En sjelden gang finner man etter å ha blitt henvist til øre-nese-halslege cyste, dvs blære, ved foten av strupelokket i et område som kalles vallecula (valleculacyste). Disse fjernes om de blir for store, men er ellers ufarlige. En annen sjelden tilstand er utposninger på spiserøret (øsofagusdivertikulitt), men disse tilstandene er uaktuelle å utrede for allerede nå siden du har hatt problemet i så kort tid.
Hovne mandler og klumpfølelse


Hovne mandler kan gi klumpfølelse i halsen, men svelgbesvær er det man først og fremst oppgir som hovedplage. Dersom du har sterke svelgvansker (gruer deg til å svelge), hovne lymfeknuter på halsen, feber, legen ser at mandlene er røde og du i tillegg ikke har virustegn som rennende nese og hoste så er det bakterier som er årsaken og du skal ha antibiotika.
Hvordan kan bihulebetennelse føre til klump i halsen følelse?


BIHULEBETENNELSE: Den ene bihulen (til venstre på bildet) er helt fylt med slim (snørr), den andre delvis.


Vanskeligere kan det være å innse at man lider av det som kalles posterior drip hvor det kronisk drypper væske ("snørr") bak og ned i svelget på grunn av en kronisk bihulebetennelse. Dette gir derimot klumpfølelse som følge av lengre tids kremting. Du nevner ikke noe om kremting, eller hodepine, så vi får vel se bort fra dette også. Bihulebetennelse som har vart lenger enn ti dager eller som gir høy og vedvarende feber eller sterke smerter kan ha effekt av antibiotika, men vanligvis hjelper det ikke siden det forårsakes av virus.
Lymfeknuter presser i halsen og gir klumpfølelse


Lymfeknuter øker og minker i størrelse til stadighet i halsen uten at det behøver å være noe faretegn. De skal gjøre dette når det kommer virus eller bakterier inn i de øvre luftveiene. Det er et ledd i immunforsvaret. Lymfeknutene kan øke i størrelse uten at du trenger å kjenne noe til selve infeksjonen. Det er faktisk noe av poenget med immunforsvaret; at du ikke skal merke infeksjonen. Lymfeknuter som bare vokser eller som ikke går tilbake i størrelse skal du gjerne få sjekket hos fastlegen din, for sikkerhets skyld. Spesielt dersom du lider av tretthet, ufrivillig vekttap, slapphet og nattesvette i tillegg.
Sure oppstøt og klumpfølelse i halsen


Sure oppstøt på grunn av at lukkemuskelen mellom spiserøret og magesekken luker dårlig (spiserørsbrokk) er vanlig. Lukkemuskelen blir enda dårligere om duspiser oster, sjokolade eller drikker alkohol. Er du overvektig, utsetter deg ofte for tunge løft og knebøy eller bruker stramme belter skal det enda mindre til før magesyre presses opp i spiserøret og det blir betennelse og deretter klumpfølelse. Syrenøytraliserende eller -hemmende kan i så fall forsøkes. Et viktig poeng er å ligge med spiserøret i motbakke om natten. Lurer du på hva man mener med dette leser du artikkelen det linkes til:


LES OGSÅ: Spiserørsbrokk og sure oppstøt
Allergi og klumpfølelse i halsen


Allergier vil som regel gi kløe i tillegg.  Dersom det viser seg at du opplever det samme etter hver gang du spiser gele så får du derimot ha allergi i bakhodet.


Spenninger i kroppen kan også gi følelse av klump i halsen


Vi liker ikke å høre at angst, stress eller spenninger er årsaken til problemene våre. Da føler vi oss sytete. Derfor bør heller ikke dette være det første legen kaster seg over, selv om det er blant en av de vanligste årsakene til dette problemet. Vi kan gjerne nekte for det, men etter at en eventuell utredning ikke viser noe (de gangene det er aktuelt med utredning) så må man trekke frem fra glemselen de gangene vi har vært gråtkvalt og kjent klump i halsen, eller vært så engstelig at det har snøret seg i halsen. Dette skyldes at en sammentrekningsmuskel snører seg sammen. Tilstanden kan vare i månedsvis og det kan være en hard kamp for legen å overbevise psienten om at noe som føles så reelt "bare" er en muskelspenning. Muskelen kalles en konstriktormuskel, eller rettere sagt cricofaryngeusmuskelen. Vi får spenninger i svelgmuskler akkurat som vi får spenninger i nakke, skuldre og bryst når vi har hatt for mange baller i luften i for lang tid.


Det hender det er nødvendig og gi pasienten en beroligende tablett noen dager bare for å vise vedkommende at det skyldes stress, bekymringer eller angst. Forsvinner klumpfølelsen bekreftes mistanken. Den ville ikke forsvunnet helt om den skyldtes for eksempel kreft.
Sammendrag


Tilstanden din har vart i kort tid. Kreft er langt i fra det første man tenker på, men det første man frykter, selvsagt. Utposninger på spiserøret kan føre til at man hoster oppflere dager gammel mat. Dårlig ånde hører selvsagt med. Allergier er man gjerne kjent med. Regner med du har spist gelé før også. Skader legger man merke til. Likeledes sure oppstøt som regel. Legen din finner relativt raskt ut om dette skyldes struma eller forstørree mandler. Bihulebetennelse gir hodepine. Er man i tvil kan det bestilles et CT-bilde. Dersom det blir aktuelt å henvise deg til spesialist vil denne undersøke deg med et optisk skop (fleksibelt lysrør med kikkert og mulighet for prøvetaking og behandling gjennom). Spesialisten kan i tillegg bestille CT eller MR av svelget.


Vedr graviditetsønsket må de fleste par, selv om de forsøker, ofte forsøke oppimot et års tid før det klaffer. Forsøk å bruke metoder for å finne eggløsningstidspunktet ditt og ha samleie innenfor tidsrommet fem dager før og til og med dagen etter. Det er da du er befruktningsdyktig. Etter et år kan det være aktuelt å ta opp problemstillingen hos fastlege, men en fordel om det jeg nettopp sa da er forsøkt ut. Fastlegen henviser dere så sammen til såkalt fertilitetsutredning. Årsaken ligger hos kvinnen i 1/3 av tilfellene, 1/3 hos mannen og i siste 1/3 ligger årsaken hos begge to.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon