Lysglimt og svarte flekker i synsfeltet - Netthinneløsning?

Innsendt spørsmål

­Nå er det lenge siden jeg har skrevet inn her, og ting går ganske greit. Gikk til psykolog, men denne psykologen var ikke helt bra. Fikk beskjed om at kognitive teknikker og slikt ikke funket og at jeg ikke måtte høre på leger siden de ikke kunne nok om dette og bla.blabla..... Jeg spurte om å få bytte psykolog da noe jeg fikk så nå må jeg vente igjen. Det går helt fint egentlig for følte meg ikke akkurat velkommet der jeg var, fikk kun en time om måneden og fikk kommentarer på hvor flaks det var at staten dekker kostnadene og slike ting.... Ikke akkurat morro.

Det jeg skriver for egentlig nå er jo det at jeg fortalte tidligere om min fiksering på synet, og denne vedvarer jo til dels enda, selv om jeg nå begynner å bry meg mindre om det.
Det som dukka opp nå er at etter jeg tok en joggetur (jeg har begynt å kjempe meg over dørstokkmila) så så jeg noe som kan beskrives som ett reflekslys i sidesynet på høyre øye. Dette kom litt pulserende med noen svake og mindre lys etterpå. Det kom ca 3 -4 lys der kun ett var skikkelig skarpt. Kan dette komme spontant eller er det skader på netthinnen som ligger under? Jeg var til optiker for en uke siden og sjekket alt og det var ikke noe skade på noe. Kan jeg påføre meg selv netthineskade med denne fikseringen min? jeg kjenner jo musklene i øyet og rundt det blir ømme en del, men kan disse spasmene og rykningene som kommer fra øyemusklaturen skade netthinnen?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 30. april 2012, klokken 19:25

Det var trist at dere ikke er så dus. Det er sikkert mange som mener denne psykologens uttalelser kunne egnet seg som substrat for diskusjon.


Veldig greit å svare på spørsmålet ditt. Uansett hvordan du anstrenger øynene dine så kan ikke dette skade netthinnen din. Øyemusklene fester på utsiden av øyeeplet og langt unna netthinnen. Øyemusklene klarer heller ikke å trekke, vri eller strekke på øyeeplet slik at dette kan skade, brette eller løsne netthinnen indirekte.Det er vanskelig å oppdage at synet forsvinner, fordi det nesten alltid er synsfeltet ute på siden som forsvinner. Så lenge man har bevart sentralsynet (skarpsynet) så er det vanskelig å oppdage synstap i sidesynet. Dersom man tester seg selv skal man dessuten være klar over at alle har et blindpunkt (blindspot) ett lite sted av sidesynet. Dette skyldes at synsnerven går gjennom netthinnen på dette området.


NETTHINNELØSNING (Retinal detachment): Bilde av netthinne som løsner. Du kan også se området hvor synsnerven starter og forlater netthinnen. Flyvende mygg/sorte flekker og lysglimt er i den egentlige forstand selve øyeeplet som løsner (glasslegemeavløsning). Når øyeeplet løsner fra netthinnen trekker den på netthinnen som i sin tur da har lettere for å løsne. Det er når netthinnen løsner at selve synstapet oppstår. Dette synstapet starter ute i periferien og brer seg innover mot skarpsynet. Lysglimt og flytende flekker kan være sympomer på glasslegemeavløsning og bør sjekkes dersom det er mye av det eller øker i antall. Du som har vært til kontroll har fått avklart at du ikke har glasslegemeløsning. Og heller ingen netthinneavløsning da symptomene på dette er synstap.


 


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon