Magesmerter, oppblåsthet og betennelse i magen - Divertikulitt?

Innsendt spørsmål

­Jeg har i følge en tidligere lege "konstant" tykktarm betennelse. Jeg var for noen år siden på endoskopi og i følge urolog har jeg dessuten prostatitt. I sommerhalvåret plages jeg nesten ikke men så snart kaldere vær kommer kjenner jeg ømhet og oppblåsthet i nedre del av mageregionen. Vet ikke hva det er men det er vel sannsynligvis en av ovennevnte diagnoser. Det er noe ubehag, noen ganger med dårlig form og feber, men jeg bekymrer en del for det å gå med så mye betennelse i kroppen. Har nevnt dette for min fastlege, men han sier det ikke er så mye å gjøre med. Operasjon er ofte ikke vellykket.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 06. oktober 2013, klokken 19:41

Det første som slår meg er at du kan lide av det vi  kaller for divertikulitt. Både fordi du har vært utredet med endoskopi i tarmene hvor de har funnet en betennelse og at operasjon har blitt nevnt som en mulighet, men med lite håp om bedring. Dette, sammen med symptomene du oppgir kan stemme med divertikulitt. Under ser du tegning av divertikler, utposninger av tarmen. Det er disse som kan bli betente (kalles da divertikulitt).

tttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Divertikulitt betyr betennelse i en divertikkel. Hva er så en divertikkel? En divertikkel er en liten utposning av tykktarmen din. Det kan beskrives som det motsatte av en polypp. Polyppene stikker inn i tarmen, mens divertiklene er små utposninger i motsatt retning, vekk fra hulrommet i tarmen. Siden de er utposninger og ikke polypper, så er de hule innvendig. Setter det seg avføring inne i disse hule, utposede divertiklene, eller de tilstoppes (slik som på tegningen) kan det gå betennelse i de. Da kan du få magevondt og feber.

Divertiklene oppstår som følge av et stort trykk inne i tarmhulen. Som regel oppstår slike høye trykk som følge av forstoppelse over lang tid. Ved forstoppelse må man presse hardt og lenge når man er på toalettet i tillegg til at tarmen også til det vanlige må jobbe hardere for å bevege avføringen fremover mot endetarmsåpningen. Begge tingene gir økt trykk i tarmhulen og fare for utposninger (divertikler). Den som har divertikler må derfor sørge for å holde avføringen myk ved å drikke mye vann, og tarmbevegelsene aktive ved å spise fiber og bedrive mosjon. Trening, vann og fiber gir altså lettere avføring og derfor mindre trykk og mindre divertikler. Magevondt og feber hos en med kjente divertikler skal tilses av lege. Som regel går det over med en antibiotikakur og tarmhvile (mer om dette under), eventuelt innleggelse, mens mildere tilfeller må man ofte lære seg å leve med. Der hjelper det mest med vann, trening og fiber, i tillegg til at det kan lønne seg å begrense bruken av betennelsesdempende og kortison (ibux, prednisolon etc) og forsøke å leve generelt sunt, dvs både fysisk og psykisk. Dette fordi du da også reduserer muligheten for å utvikle irritabel tarm. Irritabel tarm vil si å ha en overfølsom tarm med magesmerter og luftplager på grunn av stress. Irritabel tarm er hyppigere hos de med divertikkelsykdom.

La oss fortelle litt flere symptomer på divertikkelsykdom, slik at du kan avgjøre om det er dette du kan ha:  • Luftplager

  • Magesmerter. Venstresidige eller lavt i magen. Blir bedre etter å ha hatt avføring.

  • Diaré, eller enda vanligere - forstoppelse.

  • Eventuelt feber (søk lege!)


Når du får feber sammen med magesmertene kan du ha fått betennelse i en divertikkel (divertikulitt). Du skal da la tarmen hvile for mat, men du kan drikke vann. Eventuelt kan du få næringen rett i blodet (intravenøst). Samtidig skal du ha antibiotika. Dersom dette ikke fører frem i løpet av 2-3 dager bør innleggelse vurderes. Komplikasjonene til divertikulitt kan ellers bli sårkanaler til andre organer som f eks urinblæren, eller verkebyller, hull i tarmen med alvorlig blødning eller blodforgiftning til følge etc. Dette er ikke så vanlig, men man skal vite om det slik at man vet at man må søke lege ved sterke magesmerter og feber.


De har forklart deg at du har "konstant" tykktarmsbetennelse. Dette kan bety at tilstanden du lider av kanskje ikke (bare) er divertikulitt, men (også) noe som heter mikroskopisk kolitt. Dette er en betennelse i tarmen som ikke synes ved endoskopien (koloskopien), kun i mikrosopet. Under koloskopien tar de gjerne flere vevsprøver som de kikker på i mikroskop. Ved denne lidelsen lider man av hyppige diaréer (uten blod). Da du ikke nevner diaréer tviler jeg på at det er dette de mener du har, men nå vet du litt om dette også. Man kjenner dessverre ikke helt årsaken til denne lidelsen, mens behandligen går ut på å være forsiktig med kaffe og betennelsesdempende medisiner (ibux, voltaren, voltarol, ibuprofen etc.). Enkelte kan forsøke kortisontabletter, men jeg regner med at legen din ville gjort noen behandlingsforsøk og forklart deg omkring lidelsen dersom det er dette du lider av. Man må vite eksakt diagnose så man ikke behandler feil. Kortison ved divertikulitt er ikke bra.

Mikroskopisk kolitt er dessuten en tilstand som ikke lar seg operere. Legen din nevnte indirekte at din lidelse kan opereres, det er bare ikke så ofte vellykket. Dette kan bety at det ikke er denne sykdommen det er snakk om, men heller divertikulitt.


Det finnes andre konstante betennelsestilstander i tarmen. Jeg tviler også på at det er noen av disse. Du burde i så fall fått klar beskjed, om ikke av fastlegen så i hvert fall av legen som koloskoperte deg. Lidelsene jeg tenker på heter ulcerøs kolitt og crohns sykdom. Disse krever målrettet behandling med kortison eller cellegift. Magesmerter og blodige diaréer med slim er det typiske sykdomsbildet. Disse lidelsene synes både under koloskopien og etterpå i mikroskopet.


Det finnes en rekke andre årsaker til vondt i magen, slik som sykdom i galleblære, lever, bukspyttkjertel, magesekk osv., men din utredning førte til at de valgte blant annet å gjøre en koloskopi hvor de fant en betennelse som kan opereres, ved å fjerne tarmdelen med divertiklene, men hvor resultatet ikke alltid er så bra. Jeg antar de har tatt en del  blodprøver som utelukker sykdom i de andre organene jeg nevnte. De andre organsykdommene jeg nevnte gir dessuten et typisk smertemønster og utslag på blodprøver etc. De er med andre ord som regel greie å påvise/diagnostisere.


Du nevner at du også har prostatitt, men dette blir en annen historie. Det er ikke dette som gir deg magesmertene. Prostatitt kan gi utstrålende smerter til magen, men ikke bare magesmerter.


SAMMENDRAG

Mange lidelser kan gi magesmerter, men ved samtidig påvist betennelse ved endoskopi av tarmen blir det færre å velge mellom. Koloskopien hadde vist om det var ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom og de ville fortalt deg det samtidig som dere hadde måttet blitt enige om et behandlingsopplegg.

Siden de hadde sett betennelsen kan vi utelukke mikroskopisk kolitt. Mikroskopisk kolitt gir dessuten diaréer, mens du plages mest av magesmerter.

Det mest sannsynlige er derfor at du plages med divertikulitt, med eller uten irritabel tarm. Det stemmer med symptomene du har oppgitt, med at de har sett betennelsen og med at de har sagt det kan opereres, dog med mulig lite vellykket resultat (fjerner deler av tarmen). Du må derfor oppsøke lege ved magesmerter og feber, siden tilstanden i verste fall ellers kan gi hull på tarmen, skape verkebyller eller sårkanaler.


Hvordan går det med de med divertikulitt? Noen sjeldne komplikasjoner er nevnt over. Det er ikke så vanlig å plages med flere episoder av divertikulitt, men for de som er blant de med stadige divertikulitter er det dessverre slik at behandlingen har en tendens til å virke dårligere etter hvert. De med hyppige divertikulitter er ikke vist å ha større forekomst av kreft i tarmen.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon