Nattesvette, vekttap og blodig oppspytt. Hvordan bør jeg utredes?

Innsendt spørsmål

­Hei
Jeg har idag fått svar på en ct-undersøkelse av lunger og mage. Her står det at de har funnet en bimilt. Kan du forklare hva dette er? Kan det være suspekt i forhold til kreft? Ser på en del engelske nettsider at det kan være vanskelig å skille bimilt fra kreft. Stemmer dette? Grunnen til at jeg er redd for det er at jeg nå i 9 mnd har hatt nattesvette, slim i halsen, 8 kilo vektnedgang og en del blodig oppspytt samt heshet og øresmerter. Har tatt undersøkelser tidligere som viser forkalkninger på lunge,lever og milt. Ellers var det ingen funn i lungene. Jeg har tatt 3 ct-er i løpet av denne perioden. Ingen av de forrige har beskrevet noen bimilt. Derfor blir jeg nå urolig for at dette er ondartet og forklaringen på symptomene mine. På papiret står det bare at det er et bifunn. Hvordan skal jeg gå videre med dette? Jeg har tatt bronkoskopi i høst som ikke viste noe. Jeg har også tatt mr av bekken som viser delaterte vener som kan representere stuvning. Kan dette ha med kreft å gjøre? Jeg har mye sprengsmerter og prikkinger nedover den ene foten. Er redd dette kan ha med lymfeødem som følge av kreftsykdom å gjøre. Det samme gjelder halsen som føles hoven både framme og bak. Lymfeødem?Hvordan skal jeg greie å finne ut om dette er alvorlig eller ikke? HVilke videre undersøkelse anbefaler du? Jeg føler meg veldig rådvill. Og føler meg ikke tatt på alvor av fastlegen. På forhånd takk for svar.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 13. august 2012, klokken 21:07

Med disse symptomene så regner jeg med at du ikke utredes av "bare" fastlegen i altfor lang tid. Nattesvette og 8 kilo ufrivillig (?) vektnedgang og uklare funn på CT som du nevner, samt blodig oppspytt bør skyte fart i utredningen. Det behøver ikke å være noe, men høres heller ikke ut som noe som skal vente. Vær nå endelig klar over at jeg ikke kjenner til hele historien og gi fratrekk for dette slik at jeg ikke skremmer deg unødig, men det høres ut som at utredningen ikke skal drøyes mer enn nødvendig.


Med symptomer som hos deg så hender det at man etter hvert må begynne å skyte litt "i blinde", f eks ta en koloskopi etter endokrine svulster (carcinoid syndrom) eller annet, utvidede blodprøver (binyrer, hormoner, giktprøver, stoffskiftet, senkningsreaksjon m.m.) for å se om de "får napp" på noe der. Kanskje ta en benmargsprøve eller hente ut ryggradsvæske. Kanskje kan de komme til å ta ultralyd av hjertet, eller sende blod, oppspytt, urin, spinalvæske eller avføring til dyrkning, ta bilder av tynntarmen (du svelger i så fall et lite kamera på størrelse med en kapsel, som tar 2-3 bilder i sekundet som overføres til en mottakerboks du bærer på deg. Kameraet forsvinner med avføringen og skal ikke finnes og tas vare på).


Det er ikke godt å si. Det avhenger av hvordan de oppfatter situasjonen. Kanskje bør du aller helst legges inn slik at de kan utrede deg mer tverrfaglig, dvs at du ligger på en medisinsk avdeling (det er det vanligste) og at det kommer spesialister fra forskjellige avdelinger (gynekolog, øre-nese-halslege, hematolog, endokrinolog og revmatolog etc) innom for å bidra med sitt. Noe som ellers (utenfor sykehus) tar svært lang tid. Fastlegen din må hele tiden vurdere her om det er mer forsvarlig og/eller fornuftig å legge deg inn. En radiolog (røntgenlege) vil så godt som aldri komme med et hint om at dette burde gjøres. Blant annet på grunn av mangel på den totale oversikten. Andre spesialister man henvises til klarer heller ikke alltid å fange opp alarmsignalene, men kun svare på det henviseren (f eks fastlegen) spør om og ferdig med det. Det spørs hvor mye spesialisten får greie på i henvisningen fra fastlegen, fra deg selv (det burde selvsagt ikke avhenge av det) og hva han/hun finner ved undersøkelsene sine.


Bimilt er veldig vanlig. Oppil 3 av 10 av oss har dette. En bimilt betyr at du har en liten milt i tillegg til den vanlige milten. Dette kan være medfødt, skyldes tidligere kirurgi eller en skade. Bimilten pleier å ligge i området av milten, eventuelt omkring bukspyttkjertelen, men kan ligge mange andre steder i magen/bukhulen også og da fører de i så fall til stor forundring for radiologen (røntgenlegen) da de kan likne på forstørrede lymfeknuter eller til og med en svulst. I ditt tilfelle virker de veldig sikre på at det dreier seg om en bimilt (ekstra milt).  De fjernes bare om de gir symptomer, noe de sjelden gjør. Det er svært lite sannsynlig at en bimilt forårsaker dine symptomer. De oppdages gjerne tilfeldig. Jeg synes det er litt rart at de ikke har beskrevet bimilten tidligere. Det er klart at det kan være en idé å sjekke opp dette for sikkerhets skyld; be dem sjekke de tidligere bildene på nytt.


En svulst som er så stor at den klarer å stenge av tilbakestrømningen av lymfe (lymfeødem) eller blod (stuvning) vil jeg anta de ville funnet under undersøkelsen. Men jeg vet som nevnt ikke hvem eller hvor mange som har vært engasjert her. Når det gjelder halsen din så regner jeg med at de har fått med halsen på CT-bildene og/eller tatt en ultralyd herfra?


Jeg gjentar at dette ikke behøver å være (alvorlig) sykdom, men det høres ut som at man bør gjøre en del her før man "skylder" på f eks angst, noe som også kan gi (natte)svette, vekttap, symptomer fra hals og ører i tillegg til en del andre vage symptomer.Det er vanskelig for meg å gå i detaljer her, eller komme med noen konklusjon. Ut i fra det jeg hører ville jeg ikke selv vært fremmed for tanken på å legge deg inn for å raske på utredningen og få involvert flere spesialister på kortest mulig tid. Pasienter som utredes på slik måte kan også tendensere til å engasjere de involverte legene mer ettersom de treffer hverandre på gangene, i matsalen og ellers og drøfter på to- eller flermannshånd. Det er ganske effektivt når ulike spesialiteter kommer sammen slik.


Det er vanskelig for meg å si noe generelt om dette uten samtidig å stå i fare for å engste eller betrygge feilaktig. Målet mitt med svaret er å gi deg litt informasjon så det blir lettere for deg å diskutere med de involverte legene.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon