Ømhet i ene testikkelen - bitestikkelbetennelse (epididymitt)?

Innsendt spørsmål

­Hei!
Jeg har de siste 5-6 dagene merket diffuse smerter fra høyre testikkel. Det er ikke veldig vondt, men mer ubehagelig og stråler litt opp i magen til tider. Smertene er avhengig av om jeg sitter eller står - f.eks. verst ved brå og voldsomme bevegelser, og dersom testikkelen kommer i klem e.l.
Testikkelen er litt øm å ta på, og det virker som om bitestikkelen er hoven, ihvertfall er den mye mer markant enn på venstre side. Testikkelen henger også litt lengre ned enn på venstre side, og ligger på en måte litt mer horisontalt. Den er mindre enn venstre, men sånn har det "alltid" vært.
Det skal nevnes at jeg i tillegg er litt plaget med etterdrypp, i form av at det ofte kommer et par dråper urin etter at jeg har vært på toalettet. Må være veldig påpasselig med å "presse ut" siste rest før jeg går fra toalettet, ellers skjer dette. Kan dette ha noen sammenheng? Det har pågått i mange måneder.
Har ikke hatt noe traume mot pungen.

Hva kan dette være? Ble redd for testistorsjon, men smertene er overhode ikke så alvorlige som det jeg skjønner er vanlig her. Kan det vere bitestikkelbetennelse? Har ikke hatt sex på en god stund, så kjønnsykdommer er ganske utelukket.

Har time hos lege om 2 uker, og tenkte å ta det opp da. Orker ikke mase med raskere time for noe så "smått", dersom dette ikke kan være noe som trenger raskere behandling?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 30. desember 2015, klokken 11:37

Hva kan ømhet i testikkelen skyldes? • Orkitt: Betennelse i selve testikkelen. Skjer nesten kun i forbindelse med kusma, noe vi kan få selv om vi er vaksinert mot det. (Søk etter kusma på nettstedet.)

 • Testikkeltorsjon (testistorsjon) og bitestikkeltorsjon: Testikkelen eller bitestikkelen vrir seg omkring sin egen akse (vrir seg rundt det som holder dem fast; blodårene). Gir enda mer smerter. Ifølge sykehistorien din kan vi sannsynligvis utelukke dette også, men er legen din i tvil vil du bli sendt til ultralyd. Smertene ved torsjon er såpass intense at du oppsøker legevakten. Ved torsjon oppleves ingen lindring av å løfte på testikkelen. Det gjør det ved epididymitt (betennelse i bitestikkelen; se under).

 • Kreft: Man kjenner da en kul i eller utenpå testikkelen. Det er lett å forveksle kveilen av sædleder (bitestikkelen) med en testikkelkul. Blodprøver og ultralyd bekrefter eller avkrefter kreft i testikkelen. Menn bør undersøke seg jevnlig for kuler i testikkelen akkurat som kvinner bør undersøke sine bryster for kuler.

 • Vann i pungen (hydrocele): Synes relativt godt, spesielt om man lyser med lykt fra siden. Behandlingen er å tappe vannet gjennom en liten sprøyte for deretter å lete etter årsaken til hvorfor vannet samlet seg der. Vann i pungen gir ikke ømhet og skal egentlig ikke kunne forveksles med en bitestikkelbetennelse, hvilket det høres ut som om du har (eventuelt skyldes plagene et tidligere traume/overbelastning du ikke merket eller husker).

 • Brokk: Tunge løft kan øke trykket i bukhulen så mye at deler av en tarm kan klemmes gjennom lyskekanalen og ned i pungen. Setter et slikt tarmparti seg fast oppstår smerter, men de er også veldig intense. Dette passer ikke med din sykehistorie. Smertene dine er ikke intense nok. Dessuten blir testikkelen øm når du berører den. Dette taler mer for bitestikkelbetennelse, eventuelt forbigående inflammasjon etter et traume eller klembelastning du ikke husker eller har lagt merke til.

 • Urintilbakestrømning (refluks): Urin kan strømme feil vei og havne i sædleder. Dette kan gi plager, men oppdages allerede i bareårene siden disse disse barna har tilbakevendende epididymitter.

 • Ikke-infeksiøs årsak: Inflammasjon kan oppstå et par-tre dager etter et traume/overbelastning. Det er ikke alltid man klarer å identifisere overbelastningen. Sykling eller lenge sittende i stramme bukser kan være nok til å gi en inflammasjon som dukker opp litt senere.

 • Epididymitt: Det ser ut som om vi lander på to valg. Ufarlig og forbigående inflammasjon (inflammasjon er betennelse uten bakterie/virus), som følge av en overbelastning av testikkelen/bitestikkelen (sykling, stramt tøy, klem, slag...), eller, som du selv mistenker; epididymitt: bitestikkelbetennelse.


Hva er bitestikkelbetennelse - epididymitt?


BITESTIKKELEN: Bitestikkelen er en kveil av sædlederen som ligger på toppen av testikkelen. Testikkelen henger nokså fritt "i luften" inne i pungen (skrotum) slik at det slettes ikke er alltid bitestikkelen føles på toppen av testikkelen, men heller mer på siden, eller kanskje baktil. Dersom bitestikkelen blir betent så blir den øm å ta på. Dersom ubehaget lindres ved at man løfter på testikkelen så tyder dette på at det kan være bitestikkelbetennelse (epididymitt) siden bitestikkelen henger i en kabel av blodårer. Dette strekket avtar når man løfter på testiklene (pungen).
Epididymitt er en betennelse i bitestikkelen og skyldes oftest kjønnssykdom, men kan også skyldes sykdom i urinveiene som prostatitt eller urinveisinfeksjon.


Årsaker • Kjønnssykdommer. Klamydia eller sjeldnere; gonoré. Gonoré er vanskelig å forbise siden man blir dårlig og det renner verk ut av urinrørsåpningen, mens klamydia kan ligge og ulme uten at man behøver å kjenne noe til den i oppimot to år før kroppen klarer å bekjempe den. Med mindre man får behandling. Før kroppen klarer å bekjempe klamydiaen rekker dessverre noen å bli sterile eller få epididymitt. Terskelen for å teste seg for klamydia skal derfor være lav. Klamydia er svært utbredt, blant annet fordi den ikke gir symptomer. Dette betyr at mange har smitten og sender den videre uten å være klar over det. Testen er enkel; man tisser i en kopp og får svar etter en uke. Behandlingen er like enkel: To tabletter tatt samtidig. Husk å kontrollere effekten av behandlingen etter (tidligst) fire uker. Du rekker fint å ta en klamydiatest på legekontoret før legetimen. Jeg håper det går greit at du kan gjøre dette uten time. Snakk med personalet. Det ville vært greit å ha svaret på denne prøven til du skal på timen. Det kan være at legen din trenger svaret på denne prøven for å kunne svare deg. Det beste er om du møter på legekontoret uten at du har tisset ennå. For de fleste betyr dette et legebesøk tidlig på morgenen. Det er nemlig de aller første dråpene som kommer ut for dagen man ønsker å analysere. Alternativt må det ha gått minst to timer siden forrige vannlating. Har du nettopp tisset må du altså vente to timer til du samler urin for testen.

 • Urinveisineksjon: Svie ved vannlating. Uvanlig hos menn med mindre man har prostataforstørrelse (prostatahyperplasi). Du nevner du har etterdrypp. Dette er vanlig ved prostatahyperplasi, men dette alene er ikke nok til å mistenke prostatahyperplasi. Urinveisinfeksjon ses på en urinprøve. Du får svar mens du venter. Gir den utslag blir du sikkert satt til å vente, så får du en rask fem-minutter hos legen for en antibiotikaresept. Det kan også tenkes du blir bedt om å komme tilbake for en liten utredning siden det ikke er vanlig at menn får urinveisinfeksjon. En utredning viser som regel at det var en forstørret prostata som var årsaken til urinveisinfeksjonen.

 • Prostatasykdom: Du er sannsynligvis for ung til å ha betennelse eller godartet forstørrelse av prostata, men dette er noe legen ser etter på en ultralydundersøkelse dersom behandling mot ovennevnte ikke hjalp eller man mistenker prostatasykdom med én gang.

 • Ikke-infeksiøs inflammasjon (se over).Symptomer


Ved epididymitt kan du kjenne at bitestikkelen er hoven og øm. Ømheten minker eller forsvinner dersom du løfter på testikkelen ("stenen i pungen"). Dette er fordi testikkelen henger i bitestikkelen (se tegningen over). Selve testikkelen føles også øm eller kan ha smerter. Feber og frysninger er ikke uvanlig. Huden og området i umiddelbar nærhet av bitestikkelen kan være varmt og rødt. Som du erfarer kan ubehaget også stråle opp mot magen. Symptomene er nesten alltid bare fra ene testikkelen/bitestikkelen. Sviende vannlating kan tyde på at klamydia er årsaken.


Konklusjon:


Dette høres ut som en epididymitt. Jeg ville reist til legekontoret for en klamydiatest (første delen av urinstrålen) og vanlig urinprøve (midtre delen av urinstrålen). Forverrer tilstanden seg (mer smerter og feber) må du inn til legen tidligere fordi du da kanskje må henvises til sykehus. Dersom legen din er i tvil om det er en epididymitt henvises du også. På sykehus tar de da ultralyd som kan utelukke testistorsjon, kreft og forstørrelse av prostataen. Dersom legen mener det er epididymitt får du behandling med antibiotika. I din alder får man gjerne antibiotikaen som kalles Azitromax enten klamydiatesten er positiv eller ikke. I tillegg kan det benyttes betennelsesdempende (ikke alle tåler disse) og kalde omslag over testikkelen. 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon