Prostatitt - Betennelse i blærehalskjertelen

Innsendt spørsmål

Hei kjæresten min sier han er 99% sikker på at han er steril uten å ha vert å sjekket det. Han sier at han har svært lite til ikke noe følse av aktivitet nede i testiklene . Kan en mann føle at han er steril..Han sier at de føles anderledes.Har fått et par lag på sine edle deler igjennom tidene, en gang hadde han vondt en stund.Føler på en måte at det var da det blei trøbbel i tårnet.
Når han får orgasme sier han at det til tider ikke kommer noe ut el at det kommer ut veldig seint, opp til minutter senere. Noen ganger kommer d ut når han går på do å tisser.
Vi har hatt ubeskytta sex i ca to år, i begynnelsen var d mye hopping av i svingen. men i den siste tiden har han ikke gjort det, men fortsatt ikke noe bolle i ovnen. Er det noe han kan ta som gjør at han ikke får så sen utløsning.
Sæden som kommer ut er hvit til tiders men ikke alltid..
Jeg sier at jeg vil han skal sjekke sæden, men han sier at han ikke klarer å gjøred på komado å at noen ganger kommer d jo ikke noe alikevel.
fins det hjemme tester?
Er så fortvila har så lyst på barn, jeg blir stressa.
Håper jeg kan få noen svar.
B

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 06. oktober 2013, klokken 19:33

Når dere har forsøkt å bli gravide i over ett år er det indikasjon for utredning. Denne utredningen foregår i fellesskap. Dere trenger henvisning fra fastlegen. Dere møter begge hos en av deres fastleger, f eks din. Der får dere opplysninger om hva som skal skje videre. Din mann behøver ikke fremskaffe sædprøven på legesenteret men kan ordne denne hjemme, så lenge den kan leveres til analyse før det er gått en time. Det er viktig i forbindelse med graviditetsutredning å få analysert sædprøven. Der kan det testes for bevegelighet, antall osv. Hos deg vil de ta et bilde av livmor og eggledere for å se at du ikke har muskelknuter, unormalt formet livmor, trange / tette eggledere etc, faktorer som kan gjøre det vanskelig å befruktes eller vedlikeholde en svangerskap


Mannen din ser sædceller i urinen og føler han er steril. Det skal også ha forekommet et slag mot testiklene. Man kan nok ikke føle man er steril, og det finnes heller ingen hjemmetester. Det som derimot kan ha skjedd med mannen din er at han kan ha fått betennelse i prostatakjertelen (prostatitt), også kalt betennelse i blærehalskjertelen. Når denne blir betent kan det hope seg opp prostatavæske som pga det økende trykket kan presses over til urinen.  De fleste har vondt i tillegg, nede i pungen, lysken, mellom pungen og endetarmsåpningen, i magen eller ryggen. Det kan tenkes betennelsen oppstod etter slaget i underlivet den gangen, men skal vi være ærlige er det en del vi ikke vet om prostatabetennelse. Blir den kronisk er den vanskelig å behandle. Det kan være lettere å unngå episoder med forverringer. Det dere skal vite er at prostatitt, som mannen din kan ha, er en veldig vanlig årsak til ufrivillig barnløshet. Det kan altså være på grunn av betennelse i din manns blærehalskjertel at dere ikke blir gravide.


Din mann må til lege. Vi kommer ikke forbi det. Han må unngå alkohol, han må unngå å bli kald, spesielt ikke sitte kaldt. Han skal unngå vibrasjoner som lange bilkjøringer og spesielt unngå lange sykkelturer. Kaffe og sterkt krydder bør også unngås. Spesielt den type prostatitt som mannen din kan ha, såkalt kongestiv prostatitt, kan det være uheldig å hoppe av i svingen. Dette alene kan tenkes å utløse tilstanden. Blir han seksuelt opphisset bør han derfor få utløsning om han føler for det. For ofte utløsninger, som for å forebygge, kan gi ham ubehag, så det gjelder å finne den hyppigheten av utløsninger som hjelper akkurat ham. Ser han hvitt i urinen eller får vondt når han sitter kan det bety litt for sjeldne utløsninger, eller at han har vært uforsiktig med krydder, kaffe, kulde, sykkel, bil eller alkohol.


Sammendrag:


En fertilitetsutredning (undersøkelse for hvorfor dere fortsatt er barnløse) vil ikke skade dere og mannen din behøver ikke sitte på et fremmed rom og fremskaffe sædprøven på kommando, men det virker mest sannsynlig at barnløsheten skyldes betennelse i din manns blærehalskjertel og at han uansett skal følge rådene som nevnt over. Det er absolutt grunn til å søke lege. Jo lenger din mann går med dette, desto større sannsynlighet er det for at han kan bli varig steril.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon