Prostatitt uten årsak - kronisk bekkensmertesyndrom (prostatodyni)

Innsendt spørsmål

­Er en mann på 52 som fikk påvist prostatitt i 2007 og siden hatt store smerter i nedre del av mage og må gå på do ofte.
Fikk behanling med pensilin i 2007 og det hjalp litt men senere har det kommet tilbake og er veldig vondt. Har vert til urolog men de har ikke funnet noe galt så der står saken no og virker som ingen hjelp er å få for mine plager.
Er påvist blod i urin mikroskopisk men de sier ikke mer om det.
Er oppe mange ganger om natta for å tisse ellers er det veldig vondt og det samme om dagen.

Er det noe hjelp for meg?

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 22. august 2011, klokken 23:10

Det er tre typer kronisk prostatitt


Kronisk betyr langtidsvarende og prostatitt betyr betennelse i blærehalskjertelen.


Prostataen ligger like under urinblæren og urinrøret må passere gjennom den for å komme til penis. Dersom prostataen forstørres, enten det er på grunn av betennelse, kreft eller godartet forstørrelse så vil dette føre til at urinrøret avklemmes og vannlatingen blir forstyrret. Man kan oppleve urinlekkasje og utflod. I de tilfeller det er betennelse i prostataen kan det også forekomme blod i sæden og smerter under eller etter utløsningen. Smerter eller ubehag sitter gjerne konstant i området som kalles perineum/mellomkjøttet (området mellom endetarmsåpningen og penis) og kan i tillegg stråle nedover (lyske, pungen) eller oppover (magen, ryggen).


Slik jeg forstår det fikk du påvist prostatitt (betennelse i blærehalskjertelen) i 2007, men når urologene har undersøkt deg i senere tid har de ikke klart å bekrefte diagnosen. Dette er en historie du deler med mange. Denne formen for prostatabetennelse hvor man har alle symptomene på at betennelse foreligger der, men hvor man ikke finner bevis for det ved undersøkelsene kalles kronisk bekkensmertesyndrom, eller prostatodyni. De aller fleste lider nok under samme diagnose som deg; kronisk bekkensmertesyndrom, mens de som har en påviselig årsak til sin prostatitt (bakterier eller betennelsesceller) er i mindretall.


Hvordan stilles diagnosen prostatitt?


Ofte er symptomene det mest avgjørende for diagnosen og med en typisk symptom-sammensetning gjør man ofte ikke så mye mer.


Man kan imidlertid massere prostata ved hjelp av en finger via endetarmsåpningen for å få kjertelen til å skille ut noen dråper som i så fall samles fra urinrørsåpningen. Disse dråpene sendes til et laboratorium for å sjekke om det er betennelsesceller og bakterier deri, bare betennelse eller funn av hverken betennelsesceller eller bakterier (det er da det kalles kronisk bekkensmertesyndrom). Det er ikke alle som får vondt når kjertelen masseres. Det er heller ikke alle som får påvist forstørret prostata, men siden du har vannlatingsfortyrrelser vil jeg anta at akkurat din prostata må være forstørret.


I tilfeller som ditt hvor det i tillegg er vannlatingsbesvær må de også ta PSA (blodprøve) som hjelpemiddel for å utelukke ondartede forandringer og eventuelt også ultralyd av kjertelen og til sist vevsprøver av den hvis nødvendig. Ultralyd er nødvendig dersom prostataen er følbar forstørret og/eller PSA er vesentlig forhøyet.


Kan kronisk prostatitt behandles?


Det "beste" er om det påvises betennelse eller bakterier. Da virker betennelsesdempende og antibiotika best. Ved kronisk bekkensmertesyndrom (prostatodyni) påvises hverken betennelse eller bakterier, men symptomene er der like sikkert som dagen er lang. Hvordan kan man behandle symptomer som man ikke finner årsaken til?


Som du selv påpeker virker antibiotika for en stund selv ved kronisk bekkensmertesyndrom. Selv om man altså ikke klarer å påvise noen bakterier ved denne tilstanden. Behandlingstiden er lang (1,5 - 2,5 måneder). Siden effekten er så usikker og det ikke påvises bakterier ved din type prostatitt og langvarig antibiotikabehandling dessuten øker faren for resistente og hardnakkede bakterier i kroppen din er det av mange ikke anbefalt, i det minste ikke som førstevalg, å behandle prostatodyni med antibiotika. Noe annet er tilfelle for de som har bakteriell prostatitt.


Mange føler forverring  de sitter kaldt eller utsettes for kulde generelt. Varmebehandling av smerteområdet (mellomkjøttet) virker derfor også lindrende for noen.


Noen har effekt av betennelsesdempende (ibux, voltaren etc), selv om betennelse ikke påvises i væsken som masseres ut fra prostatakjertelen (PS: det begynner å bli uvanlig at man masserer ut væske fra prostataen for å sende til analyse siden behandlingen er noenlunde lik uansett hva som er årsaken til prostatitten - den er i flere tilfeller vanskelig å behandle uansett...dessverre).


Når det gjelder prostatodyni/kronisk bekkensmertesyndrom er det de som mener årsaken i det minste delvis skyldes autoimmune mekanismer. Med dette mener man at ditt eget immunsystem kan være det som angriper kjertelen ved en feil og forårsaker smerten. I så fall skulle man tro man skulle ha god effekt av kortison (prednisolon) siden dette er en effektiv medisin mot autoimmune sykdommer som gikt, astma og andre autoimmune sykdommer. Men så er dessverre ikke tilfelle.


En del av de med prostatodyni opplever forverring under stress. En god idé er det derfor å forsøke å legge til rette for et så stressfritt liv som mulig dersom en har opplevd at smertene kan utløses eller forverres på denne måten. Det at tilstanden kan påvirkes av stress peker i retning av at smerten kan skrive seg fra muskler omkring prostataen og ikke fra prostataen i seg selv. Når det kommer til stress og dens påvirkning på smerte generelt skal man ikke undervurdere tankens kraft i slike settinger. Dersom du klarer å legge livet til rette på en måte at du klarer å bevare ditt gode humør (beklager om jeg får det til å høres banalt ut) så er dette et av de beste våpnene du har i bekjempelsen av denne lidelsen. Stressreduksjon, mosjon og sunn kost er ekstremt viktig.


For tiden mener de at sædutløsning, enten den skyldes samleie eller onani, kan lindre. Det er viktig at du legger merke til alt som lindrer og forverrer.


Forsøk å kartlegge enhver faktor som forverrer eller lindrer. Prostatodyni både oppleves og må tilnærmes ("behandles") individuelt. Det som er utløsende og lindrende faktorer for deg behøver ikke være det for en annen og motsatt. Lag gjerne en dagbok over ting som fungerer og det som forverrer.


Kirurgi (operasjon) hjelper ikke.


Prostatamasasje: Ma har ikke klart å dokumentere tilstrekkelig effekt til å kunne anbefale massasje av prostataen selv om det i teorien skulle kunne tenkes å ha en effekt. Uheldig er det også om det allikevel skulle gjemme seg bakterier i kjertelen som da ble squeezet over i blodstrømmen og ført til blodforgiftning (sepsis). Dersom bakterier får tilgang til blodstrømmen får de i praksis tilgang til hvilket som helst organ i hele kroppen.


Det er under utredning hvorvidt smertene kan stamme fra spente/stramme muskler og sener i bekkenet. I så fall kan prostatodynien tilnærmes som andre grupper av kroniske bekkensmertetilstander (les under).


Blodtrykks- og/eller prostatamedisin: Veldig ofte, spesielt når man som du har vannlatingsbesvær i tillegg, forsøker man prostatamedisiner som Sinalfa og/eller blodtrykkstabletter i gruppen betablokkere (Selo-Zok, Metoprolol, Pranolol etc). Dette synes jeg det er verdt du diskuterer med fastlegen din.


 


Hvordan ser fremtiden ut for den med kronisk prostatitt?


Symptomene varierer med tiden og mellom ulike individer. Mange blir friske uten at man helt vet hvorfor, og det virker ikke som valg av behandling har vært det avgjørende. Fordelaktig er det om man finner utløsende og formildende faktorer og klarer å redusere anfallshyppigheten. I det siste har man begynt å betrakte prostatodyni som en smertetilstand forårsaket av spasmer (spenning) i bekkenmuskler. I så fall kan det nevnes et par beslektede lidelser som kalles proctalgia fugax og levator ani syndrom. Ta gjerne og søk om disse tilstandene på nettet og kom tilbake til oss om du kjenner deg mer igjen i symptombeskrivelsene derunder, men igjen så er behandlingen vanskelig. De forsøker ultralyd, botox, astmamedisin, muskelavslappende, nitroglyserin og mer til med mer eller mindre suksess. Jeg har selv behandlet, dvs i det minste betydelig lindret, pasienter med slik tilstand og funnet at det viktigste våpenet, nok en gang, er å klare å legge opp livet så man blir minst mulig smertebevisst. Mosjon, kost, sunn til kropps og sunn til sinns. Smertene forverres på nedtursdager. De lindres på gode dager. Forsøk å finne ut hva som gjør dagen bra eller dårlig. Smertetilstandene vi snakker om, både bekkenbunnssmertene og prostatodynien, forårsakes derimot ikke av psykiske plager. De er ikke såkalte psykosomatiske lidelser. De "bare" forverres av psykisk stress.


Blod i urinen


Når det gjelder blod i urinen skal dette som regel utredes for seg dersom det påvises i mikroskopisk undersøkelse (ses blod i urinen kun i mikroskopet og ikke med det blotte øyet) ved flere anledninger. Dersom du ser blod i urinen med det blotte øyet skal det som regel utredes umiddelbart. Vanligvis er det CT av urinveiene som velges, mens i enkelte tilfeller nøyer man seg med ultralyd.


Når det gjelder vannlatingssymptomene regner jeg med urologen har undersøkt prostataen tilstrekkelig med tanke på årsaken til prostataforstørrelsen.


Konklusjon:


Tilstanden er vanskelig, men ikke umulig. Funn av forverrende og formildende faktorer er svært viktig. Diskuter prostatamedisiner og/eller betablokker med fastlegen din. Les omkring tilstandene proctalgia fugax og levator ani syndrom og se om du kjenner deg igjen. Det kan bety en noe annerledes tilnærming, om enn fortsatt vanskelige tilstander. Sørg for at blodet i urinen sjekkes ved neste kontroll hos fastlegen. Påviser de igjen blod i urinen, selv om det bare er mikroskopisk, skal det vurderes utredet videre.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon