Status: Besvart

Du kan lese svaret fra legen lenger ned på siden.

Ditt spørsmål

Sendt 29. september 2011, klokken 20:42

­Hei,
Kan botox eller restylane motvirke herpes simplex i leppene?


Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 01. oktober 2011, klokken 11:04
Hva er herpex simplex?


Herpex simplex er det samme som forkjølelsessår. Forkjølelsessår skyldes altså viruset herpes simplex. De fleste må regne med å bli smittet i løpet av livet. Første gangen man smittes får man gjerne større utbrudd, mens de neste gangene blir utbruddene mindre uttalte eller man får ikke synlige utbrudd i det hele tatt. Utbruddet består av en ansamling av små blemmer som væsker (bildet). Før det synlige utbruddet kan man føle en pitring og dette er tidspunktet man skal smøre på Acyclovir salve, men behandlingen har ikke veldig stor effekt, men forkorter plagene og varigheten av utbruddet i noen grad.


Hjelper botox mot forkjølelsessår?


Herpesviruset trekker seg tilbake via nervetråder i huden og gjemmer seg ("hviler") i nerveknutene som disse nervetrådene utgår fra.


GANGLION (nerveknute): Herpesviruset trekker seg tilbake fra hudoverflaten og inn i dypet til røttene av nerveknutene etter hvert utbrudd. Hver gang immunsystemet svekkes (sol og vind, eller forkjølelse) får det anledning til å krype frem til hudoverflaten igjen.
Når første vårsolen, kanskje med litt kald vind i tillegg, eller vårforkjølelsen kommer svekkes immunsystemet og nytt utbrudd dukker opp. Spørsmålet man i den senere tiden har spurt seg er om Botox, middelet som benyttes mot rynker, også kan ha effekt mot herpes simplex viruset.


Botox, eller botulinumtoksinet (en nervegift som produseres av bakterier) hemmer nervensignalene som fører til muskler. Dette fører til at musklene ikke klarer å trekke seg sammen og derfor brukes botox til å redusere rynker, spenningshodepine og ufrivillige muskelsammentrekninger og til og med ufrivillig svetting. Nervegiften fører altså til lammelser ved å hindre nerveenden i å skille ut acetylcholin; stoffet som muskler og svettekjertler er avhengige av for å kunne starte sammentrekning eller utsondring av svette.


Nå har man sett at personer som har tatt regelmessige botoxinjeksjoner har sjeldne eller ingen herpesutbrudd. Det gjøres derfor studier i USA nå for å finne ut om denne observasjonen er en tilfeldighet eller om det virkelig er slik at botox hjelper mot forkjølelsessår. Mekanismen vet de ikke ennå. Foreløpig er det bare en iakttakelse. Nervegiften (botox, botulinumtoksinet) hindrer viruset fra å vandre til hudoverflaten selv om vedkommende utsettes for en svekkelse av immunsystemet, kan det virke som. Hvordan dette kan ha seg at viruset også blir "lammet" eller hindret fra å bevege seg fra nerveroten og ut til huden, når acetylcholinutskillelsen hemmes, vet man ennå ikke. Vel, det kan tenkes noen vet det, men dette er i så fall en foreløpig vel bevart hemmelighet (kosmetikkindustrien). Les resten nedenfor bildet...Det man må spørre seg er om risikoen ved behandlingen oppveier for nytten av behandlingen. Er forkjølelsessår virkelig så plagsomt, farlig eller skjemmende at det rettferdiggjør risikoen for å lamme muskler omkring munnen i oppimot tre måneder, tiden en injeksjon virker? Setter de sprøyten feil, eller benytter feil dose kan muskler som er viktige for å bevege muskler rundt munnen bli lammet. Dette kan føre til vanskeligheter med å uttalle enkelte ord, til å benytte sugerør etc., og det kan oppstå ufrivillig sikling. Dette er da bivirkninger som vil kunne vare i tre måneder.


Forsøkspersonene i studier i USA må ha mange utbrudd hvert eneste år for å få lov til å delta i studien, og de må tåle sprøytestikk hver tredje måned. For å holde utbruddene borte hele året må man altså få sprøyter hver tredje måned. I teorien skulle man kunne klare seg med bare én sprøyte dersom man kun er plaget med utbrudd i vårsolen. Men da dukker igjen spørsmålet opp om det rettferdiggjør bivirkningsrisikoen dersom det bare er snakk om ett utbrudd i året?


Foreløpig får vi vente på resultatene fra de løpende studiene som vil kunne gi oss svar på om botox hjelper i det hele tatt. Deretter får vi ta diskusjonen om risiko... og pris. Og om alt dette står i forhold til hverandre.


Hva Restylane angår så er dette bare et fyllmiddel og er ikke i søkelyset for behandling av herpes.

Dette svaret har fått terningkast 5.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon