Røde, sviende øyne: Øyelegen kan utrette mye mer enn fastlegene.

Innsendt spørsmål

­«Diffuse» øyeplager – svært rød


Hei! Jeg er en mann på 24 år som nå har hatt øyeplager i et halvt år. Jeg skal forsøke å gå kronologisk og noe omstendelig frem, da sykdomsforløpet har endret seg og også for å vise hva som er blitt forsøkt gjort for å bøte på det som plager meg. Jeg skal også prøve å være så omstendelig som mulig.

Først litt om meg selv. Jeg har ingen andre sykdommer og har ikke hatt kjønnssykdom. Jeg spiser sunt, variert og mye grønt. Jeg sover godt. Jeg er nærsynt, styrke -3, og har som regel brukt kontaktlinser (dagslinser). Jeg har aldri hatt problem med kontaktlinser før og jeg er renslig av meg, både med tanke på kontaktlinsene og med tanke på støv. Jeg røyker kanskje fire ganger i året, m.a.o. jeg røyker ikke.

Det er nå nesten slutten av august. Kort tid etter vinterferien dette året mente jeg å få øyekatarr (dette er bare en gjetning fra min side). Det klødde litt i øynene mine utover kvelden, og da jeg våknet om morgenene pleide det å være puss i øyekroken og gjerne også slik at øyelokket var litt klistret igjen. Det var derimot ikke noen rødhet. Jeg har hatt øyekatarr tidligere (bakteriell) og er vant med at det går over etter et par dager. Denne øyekatarren (eller iallfall symptomene av den) gikk imidlertid ikke over, men symptomene var heller ikke så ille at jeg følte jeg led noen nød og oppsøkte ikke lege i den tro at det ville gå over og ikke var alvorlig.

Ukene og månedene fremover arbeidet jeg iherdig på masteroppgaven min. Denne tiden satt jeg naturlignok mye foran PC-skjerm, og jeg begynte etterhvert å merke at jeg ble veldig tørr på øynene. Denne tørrheten artet seg som kløe, som om jeg hadde støv på øyet, og utover kveldningen ble jeg våt på øyet (symptom på tørrhet?) med puss. Jeg tenkte ikke noe videre over dette. Nå lurer jeg derimot på om denne tørrheten i stor grad var forårsaket av øyekatarr.

Jeg har pleid å spille PC-spill og bruker en del tid foran skjerm til vanlig, både til dette og til studiearbeid. PC har vært nær meg siden barndommen og jeg har aldri følt meg plaget av å sitte intenst foran skjerm, ikke engang på 2-dagers LAN og lignende.

Nå merket jeg derimot at jeg reagerte kraftig på å sitte foran skjermen, idet tørrheten ble verre. Kontaktlinsene mine begynte å sprette av øyet utover kvelden, og etterhvert også etter bare 3-4 timers bruk. Jeg avlastet da med briller. Jeg kjøpte meg tårevæske på apoteket, Systane Ultra, som også skal fungere til kontaktlinser. Denne syntes å gjøre tørrheten mindre og gjorde meg mer utholdende foran PC-skjermen, men den bedret ikke øynene. Når det nærmet seg juni klarte jeg ikke engang å ha kontaktlinsene på uten at det gjorde vondt og de spratt av med en gang.

Etterhvert følte jeg meg så plaget at jeg måtte søke hjelp, og selvsagt var jeg også engstelig for om jeg skulle lide av noe alvorlig, noe som kunne ødelegge synet. Jeg hadde frem til nå utsatt å gå til lege og fortsatte å anstrenge øynene fordi masteroppgaven måtte leveres. Øynene mine var nå ganske rødsprengte, men først og fremst en markert rødhet, hvor øyeeplet var stort sett hvitt, men de største årene var svært røde, likesom røde lyn. Under øyelokkene var det også svært rødt. Å sitte foran PC-skjerm nå føltes ikke like mye som om jeg ble tørr, men i stedet som om det bygde seg opp et trykk, da ikke midt på øyet eller bak øyet, men likesom på «diagonalen». Jeg vet ikke om dette har noen betydning, men jeg nevner det i tilfelle.

I midten av juni dro jeg derfor til en optiker, hvor jeg ble testet med en syv-åtte maskiner, bl.a. ble det tatt bilde av synsnerven og målt trykk på øyet. De hørte på alt jeg hadde å si. Men de fant ikke noe de mente var urovekkende. Etter hva jeg forstod var hornhinnen min OK, og de så ikke noe som tydet på betennelse eller infeksjon. Imidlertid sjekket de også under øyelokket ved å brette det, og fant der hevelse og rødhet, som om det var små sjøpølser under der; og ved å ta på en farge på øyet, fant de at det var døde eller skadede celler på det. Jeg ble derfor diagnosert med kontaktlinseallergi. Jeg fikk øyedråper som heter Lomudal som skulle hjelpe. Jeg ble også fortalt at jeg måtte smøre meg med tålmodighet og at det kunne ta lang tid (jeg ble fortalt 1-3 måneder) før jeg ville være frisk.

Jeg leste meg litt opp og syntes dette hørtes ut som en riktig diagnose. Men en ting jeg ennå ikke vet er om øyekatarren bidro til tørrheten, eller om øyekatarren forsvant og at tørrheten tok dens plass. Kanskje var det allerede kontaktlinseallergi fra starten av, m.a.o. at det aldri var snakk om noen bakteriell øyekatarr og at følsomheten min for PC-skjerm er en blindgate.

Optikeren ba meg ta en blodprøve for å finne ut om jeg (for sikkerhets skyld) kunne ha en allergi som jeg ikke var klar over. Blodprøven viste ingen allergier.

I sommerferien holdt jeg meg stort sett borte fra all slags skjerm, både PC, mobil og TV. Jeg var også en del på hytta. Jeg brukte nå øyedråper. Jeg fortsatte med Lomudal, men da jeg ikke merket noen forskjell av denne, fikk jeg også skrevet ut Zaditen av fastlegen min, som jeg heller ikke merker noen særlig bedring av. Jeg har også prøvd en øyedråpe av urter som kalles Euphrasia, og av denne kjenner jeg iallfall lindring og at symptomene mine blir stabile, om enn ikke noen særlig bedring (altså bedring over tid, om enn i nået).

Etter sommerferien (begynnelsen av august) kom jeg tilbake til optikeren og viste dem at rødheten ikke var borte, og at jeg enda mer enn tidligere slet med ubehag. Øynene mine var nå veldig røde, men også rosa over hele øyeeplet. Optikeren min viste meg til en mer erfaren optiker på huset. Han ble urolig over symptomene mine, men sa ingen ting om at det var noe tegn på alvorlig sykdom, altså hornhinnen var ikke skadet (han testet imidlertid ikke øynene mine i maskinene fra tidligere; trykk, netthinne, synsnerven etc). Han kalte symptomene for «diffuse», og det var dette han syntes var urolig, at han ikke kunne si for sikkert hva det var. Etter hva jeg forstod var ikke 'sjøpølsene' under øyet så fremtredende lenger. Snarere enn allergi undret han på om jeg kunne ha en viral infeksjon i slimhinnen, da det angivelig var slimhinnen som var angrepet. Han sa også at han ikke kunne hjelpe meg noe mer, men at jeg måtte dra til fastlegen min og ev. få meg henvisning til en øyelege, hvis fastlegen ikke kunne hjelpe. Jeg ba ham om å sende et skriv til fastlegen min med det jeg hadde fortalt ham og de notatene han hadde gjort, slik at jeg kunne slippe å gjenta alt på nytt.

Så fort som mulig etterpå skaffet jeg meg time hos fastlegen. Når jeg kom dit giddet hun knapt å se på øynene mine, men så på dem fra avstand og i dårlig lys og sa at det ikke var så rødt, at det så helt normalt ut, at alle har litt rødhet iblant. Jeg protesterte så mye jeg kunne uten å høres sint ut og forklarte at dette har jeg slitt med i et halvår, at rødheten varierer, at den er aller verst om morgenen, og at sykdommen er et handikapp for meg som student, da jeg har vanskelig for å sende eposter og skrive oppgaver. Igjen ble jeg avfeid med de samme ordene, og jeg ble veldig frustrert. Det virket som hun hadde dårlig tid. Hun sa at hun ikke kunne hjelpe meg, at symptomene var «diffuse», at det eneste hun kunne gjøre var å skrive ut en ny resept på Zaditen. Jeg følte det hele var kafkaesk, at jeg var hjelpesløs. Skulle jeg leve i smerter, få en kronisk lidelse, ev bli blind fordi hun ikke orker å høre på meg eller i det hele tatt ta en ordentlig titt? Slik tenkte jeg. Jeg ba da om en henvisning til øyelege, men hun sa at dette ikke ville gjøre noen forskjell, at en øyelege ikke ville finne noe mer enn hun allerede hadde. Jeg insisterte og skal da ha fått en henvisning, men jeg har ikke mottatt noe svar/time ennå.

Fastlegen min mente at det var umulig at det kunne være en viral eller bakteriell infeksjon jeg led av, siden jeg har vært plaget så lenge som jeg har. Optikeren min så seg som sagt ikke enig i denne umuligheten.

Jeg skriver dette mens jeg venter, og ut av frustrasjon av å ikke bli hørt. Fastlegen min fortalte at det kan ta et halvår før man får time hos øyelege, og når jeg leser på Internett ser jeg at det kan ta opptil et helt år. Jeg er redd for å ha noe alvorlig; og selv om det jeg har kanskje ikke er direkte farlig, så er det allikevel hemmende, vondt og ikke minst sjenerende. Og det synes gradvis å bli verre.

Symptomene mine nå er svært røde/rosa øyne, da spesielt om morgenen og etter at jeg har sittet på PC. Utover kvelden kan det faktisk se temmelig bra ut, hvis jeg har hatt en rolig dag. Jeg merker ingen kløe lenger, og det har jeg ikke gjort siden mai. Jeg merker heller ikke noe til puss. PC er som sagt svært anstrengende, men lesing og TV går underlig greit. Kantene på øyelokkene mine er også røde, og de har et slags bølgemønster mellom rødt og hudfarge.

Det rare med plagene mine er jo at jeg reagerer så voldsomt på PC. Jeg kjenner fortsatt et slags trykk når jeg sitter foran skjermen, og hvis jeg har måttet sitte foran en PC f.eks. en halvtime en dag, kjenner jeg trykk på øynene særlig utover dagen og om kvelden når jeg skal sove. Jeg antar dette trykket ikke er tegn på sykdom, men heller et resultat av anstrengelsen av å bruke øynene (da jeg jo skal ha blitt testet for glaukom). Det kjennes som om jeg gjør skade på meg selv ved å sitte lengre enn 10 minutter foran en PC. Jeg må rasjonere tid foran PC (dette har jeg f.eks. skrevet i intervaller). Jeg tåler det, men jeg er redd for at det skal bli enda verre. Etter å ha sett over 10 minutter på skjerm, trekker rødheten seg som regel tilbake etter en 20-30 minutters pause.

Tre nye ting jeg har merket meg og som er nye symptomer, er for det første at jeg ser såkalte øyeflytere, prikker i synsfeltet som jeg 'jager' med blikket. Jeg vet dette er vanlig, men jeg har ikke hatt det tidligere. Det andre og mer urovekkende er at jeg har begynt å kjenne en lett smerte et sted inne i øyekroken på det høyre øyet mitt, en slags stikkende følelse, som jeg også kjenner går bak kinnbeinet på samme side av ansiktet og ned i nakken. Det kan ikke forveksles med noen form for hodepine. Dette er ikke noe jeg merker mye til, men jeg merker det likevel tydelig.

Jeg merker ingen lysskyhet og forverring av synet.

Et halvår til ett år skulle det ta før jeg får time hos øyelege. Men det går da ikke an å vente et helt år – om så bare én måned? Alle øyesykdommer jeg finner på Internett står det at krever rask behandling, i fare for varig/uhelbredelig skade på synet. Nå har jeg vært plaget i et halvår og har vært på medisiner i 3-4 måneder uten å bli bra.

Spørsmålet mitt er derfor: hva kan det være? Gir det jeg har skrevet noen indikasjoner? Bør jeg prøve å fremskynde legetimen, og hvordan kan jeg isåfall gjøre det uten å betale en 20 000 for privat? Hva kan jeg gjøre for å lindre/bedre sykdommen foruten det jeg allerede har forsøkt?

Dette ble et langt innlegg, kanskje for langt, men jeg vil ikke utelate noe som kan være viktig. Jeg takker for tålmodighet og svar og håper du vet mer enn fastlegen min hadde tid til.

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 08. september 2017, klokken 14:24

Til orientering kunne, og burde optikeren ha henvist deg til øyelege. Optikere har henvisningsrett til øyelege og jeg ser lett for meg at du hadde kommet raskere til øyelegen dersom optikeren hadde skrevet en fyldig rapport, spesielt om det var så bekymringsverdig som de ga deg inntrykk av. De kan ikke uttale seg slik uten å ta det neste grepet, som er å henvise til øyelege. Derimot tror jeg dessverre at optikeren ikke henviste deg fordi også de tror det kan bli vanskelig for øyelegen å hjelpe deg. Men da burde de fortalt deg det i stdet for å lempe "byrden" over på fastlegen. Det høres ut som fastlegen din taklet dette litt dårlig og burde heller satt deg ned sammen med deg og forklart hvorfor det ikke kunne være den ene eller andre farlige sykdommen og at du ikke kan bli blind, i stedet for å fortelle deg at du skal ta det med ro bare fordi hun har sagt så. Det er ikke så enkelt å roe seg med en slik kommentar alene. Alle vet jo at ingen leger vet alt.Hva er årsaken til røde øyne?


Betennelse: Dette alles konjunktivittHele øyet er rødt og det er dette som er den mest sannsynlige årsaken til dine besvær. Overanstrengelse er mest sannsynlig årsak, din beskrivelse tatt i betraktning, og ikke minst optikerens undersøkelser tatt i betraktning. Spesielt når man sitter foran PC kan dette oppstå/forverres og det er ingen beskyttende faktor at du har tålt å sitte ekstremt mye foran PC før. Det er snarere en disponerende faktor. Øyets celler er de samme som på huden, de er bare ikke forhornede. Det betyr at de må smøres på lik linje med hudcellene, spesielt om de utsettes for mye vind (damper vekk væsken raskere), støv (smøringen holder ikke tritt) eller bruker linser som du vet, men også bare det å sitte og konsentrere seg foran en PC, spesielt i timesvis, disponerer til tørre øyne. Ikke minst studering eller spilling. Spesielt ved spilling sperrer man øynene ekstra opp, i konsentrasjon, og mer av øynene må smøres, i tillegg til at man blunker sjeldnere. Og hvordan sover du? Mange som har begynt å utvikle tørre øyne tåler ikke én natt med lite søvn. Da kommer smerter, sårhet, ruskfølelse og rødheten med én gang, men kan roe seg etter noen timer utover dagen.


For sikkerhets skyld må dere sende inn en prøve fra øyet, dvs berøre øyet såvidt med en vattpensel, likner en Q-tips, og sende den inn for sjekk på sopp, samt virus og bakterier. Mange leger ville nok forsøkt antibiotikadråper på deg, men ikke før en slik prøve er sanket. Tobrasone er et eksempel på slike dråper. De innholder både antibiotika og kortison, men (!), det lønner seg bestemt å avvente prøvesvaret på penselprøven først, for er det sopp eller virus som er årsaken så vl Tobrasone forverre tilstanden. På den annen side kan man bare slutte med dråpene om tilstanden forverres. Tobrasone er på resept og man skal ha litt terskel for å bruke dem. Noen ville gitt deg det (etter å ha tatt dyrkningsprøven), mens andre ville avventet dyrkningssvaret mens en tredje type lege ville overlatt ansvaret til en øyelege.


Det skal også nevnes at en giktsykdom som kalles Sjøgrens syndrom kan gi tørre øyne. Da ville du imidlertid også vært plaget med tørr munn (har du hatt mye hull i tennene?). Denne sykdommen er mye vanligere hos kvinner. Leddsmerter og tretthet kan man også ha. Diagnosen stilles ved å teste tåreproduksjonen (Schirmers test), ta blodprøve, teste spyttkjertelen (vevsprøve) samt at sykehistorien forteller om tørre øyne og tørr munn. En øyelege vil også måle hvor lang tid det tar før tårefilmen din brytes ned (tear film breakup time). Har du lite olje (lipider) i tårevæsken brytes tårefilmen raskere ned som uttrykk for at noe er galt med tårekjertlene.


Uveitt: Samme som regnbuehinnebetennelse eller revmatisk øyebetennelse som det også kalles. Dette har optikeren utelukket. Det gir dessuten smerte, lysoverfølsomhet og ikke minst redusert syn.


Akutt glaukom: Med andre ord akutt grønn stær. Utelukket ved test av øyetrykket hos optikeren.


Fremmedlegeme elelr skade på øyet: Utelukket ved inspeksjon og farging av øyet (skadet område opptar fargestoffet fluorescein. På den måten er det enkelt å påvise skade).


Keratitt: Hornhinnebetennelse, f eks som følge av virus eller betennelse. Dette har dere utelukket hos optikeren. Her er dessuten det røde bare å finne omkring regnbuefargen (iris):


Det er fordi hornhinnen bare sitter foran regnbuefargede delen av øyet (iris). Det er bare der hvor hornhinnen fester seg til det hvite på øyet at rødmen vil kunne ses av undersøkeren. Smerten er intens og føles som sitter dypt i øyet. Symptomer fra øyet vi ikke liker er dype smerter, nedsatt syn, lysømfintlighet og om bare ene øyet er rammet.


Skade: Dette utelukker vi på bakgrunn av sykehistorie og undersøkelser.


Konklusjon: I verste fall er dette noe du må leve med, dvs du må belaste øyet mindre gjennom mindre PC-bruk av den intense typen hvor du sperrer øynene opp og blunker sjeldnere. Du må sove godt, benytte briller, i det minste for en periode, spesielt når det blåser ute eller du vandres i støv eller mye lys (NB vinter/snø). Ta en prøve fra øyets overflate/tårevæske. Vurdér å behandle allerede i påvente av prøvesvaret. Diskutér symptomer som kan være forenlig med Sjøgrens syndrom. Svaret er basert på at du ikke benytter medisiner som har tørre øyne som bivirkning. Skulle dere lande på tørre øyne uten årsak er det bare et spørsmål om å bruke seige nok kunstige øyedråper eller der kan plugge gjen deler av tåredreneringskanalene med små plugger. Noen ganger har oljeproduksjonen fra de såkalte meibomske kjertler rett og slett bare plugget seg igjen og må masseres opp av øyelegen (øyelokket) samtidig som forskjellige dråper brukes (se nederste videoen i svaret). Noen ganger er tåreproduksjonskjertelen skadet av å ha gått lenge med tørre øyne. Dette kan løses med kortisonøyedråper, eventuelt enda sterkere immundempende midler. Siden det er sett betennelse bak øyelokkene kan det tenkes øyelegen renser bakom her med vaskemidler, eventuelt antibakterielle midler, eventuelt kortison. Det kan med andre ord være mye her som en fastlege ikke kjenner til, kan oppdage eller hjelpe deg med. Dine plager tatt i betraktning er en henvisning til øyelege på sin plass. Øyelegen har seks uker på seg (30 virkedager) på å svare deg per brev om og når du har rett til behandling.


RELEVANT LESING:SCHIRMERS TEST: Normalt skal man produsere såpass med tårer at strimmelen fuktes ned til minimum 10mm-merket. Det kalles hypo-lakrimering hvis så ikke skjer.
TØRRE ØYNE: Skulle man lande på at det er dette som plager deg så vil det være lønnsomt for deg å studere denne videoen. Benytt pauseknappen underveis om det går for raskt.
 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon