Skyldes dette utslettet bitt fra borreliainfisert flått?

Innsendt spørsmål

­Den 12.juni fikk jeg et eller annet stikk på utsiden av låret, som klødde litt og ga en vanlig rosa liten hevelse etpar ukers tid. Ikke noe problem.

Den 30.juni oppdaget jeg en kraftig rød hevelse på låret, og jeg tror det er samme sted som stikket jeg hadde. Dette er så ikke blitt bedre på over en uke, tvert imot er det blitt endel større (fra ca 4,5 til 6 cm diameter). Jeg sender bilder som er tatt hhv 3., 5. og 7.juli. De siste to dagene er huden rundt området blitt hvitlig, men midten er blårød.

Det klør overhodet ikke, men er ømt, varmt og hovent. Fra 4.juli har jeg også hatt hovne lymfekjertler i lysken på samme side samt hovne, ømme kjertler bak begge ørene, der halsen møter kraniet. Den 30.juni var jeg dårlig med hodeverk og tretthet, og den siste uken har jeg følt meg litt febril og periodevis litt svimmel, men ellers er almenntilstanden utmerket.

Spørsmålet er jo om jeg burde få tatt noen blodprøver. Jeg er på sørlandet og får av og til flått, men dette ser ikke ut som en flåttreaksjon for meg? Samtidig har jeg aldri hatt noe lignende utslett tidligere, selv om jeg har vært stukket av både knott, mygg, veps, humle og flått tidligere.

Jeg liker ikke å gå til legen i utide, særlig ikke her hvor jeg er langt fra fastlegen, så hvis dette ser uskyldig ut for dere, vil jeg helst slippe å gjøre noe mer utav det...

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 08. juli 2012, klokken 21:35


Hvordan ser flåttbitt ut om den var infisert med borrelia?


Dette skal du reise til legen med i morgen. Det er stor sannsynlighet for at det er et flåttbitt fra en flått som var smittet med borreliabakterien, og at denne bakterien har blitt overført til deg. Det er nemlig ikke alltid det blir en rød ring. Man kan også få et jevnt rødt utslett  etter bitt fra borreliainfisert flått. Det som er viktig her er at utslettet brer seg utover fra sentrum raskt, at det ikke klør eller skjeller av og er over 5 cm i største diameter. Dette er nemlig typisk for bittmerker fra borreliainfisert flått. Selve utslettet kalles erythema chronicum migrans, i tilfelle du har lyst til å søke etter bilder på nettet.


I tillegg har du forkjølelsesliknende symptomer, noe som styrker mistanken om at dette er et flåttbitt av en borreliainfisert flått og at borreliabakterien ble overført til deg i bittet. Dette skjer dersom flåtten får bli sittende i mer enn 24-30 timer. Siden du ikke så noen flått kan det hende den fikk sitte til den sugde seg ferdig. I så fall har den sittet lenger enn denne tiden.


Klassisk erytema chronicum migrans
Ikke fullt så klassisk, men det bredte seg og ble større enn 5 cm, klødde ikke og skjellet ikke av.
Lymfeknutene i lysken hovner opp fordi det er forsvarsceller som har oppdaget borreliaen og sladret om dette i de nærmeste lymfeknutene. Dette fører til en oppformering av forsvarsceller som deretter reiser ut og forsøker å bekjempe borreliaen. Formeringen utvider/strekker lymfeknutene som derfor blir ømme.


Hvordan behandles borreliose?


Behandlingen er enkel. Den består i antibiotika i 14 dager og vil unngå at du danner komplikasjoner. Komplikasjonene er hjertebetennelse, leddsmerter, ansiktslammelse, hudforandringer på bittstedet og nevrologiske symptomer. Det meste av dette kan gå over selv uten behandling, men det er ikke verdt å ta sjansen på.


Er det sjanse for å få hjernebetennelse etter flåttbitt?


Noen flått er også infisert av et virus som kan føre til alvorlig hjernebetennelse. Det er veldig liten sannsynlighet for at flåtten var smittet med dette viruset, og det finnes heller ingen behandling når viruset først har blitt overført til deg. Derimot kan man vaksinere seg slik at man er beskyttet mot eventuelle fremtidige bitt fra virusinfisert flått. Det hender noen av flåttene på sørlandet er infisert med slikt encefalittvirus (hjernebetennelsevirus), så om du blir ofte bitt av flått kan det være at du burde vaksinere deg mot viruset. Dette diskuterer du med legen din.


Når du reiser til fastlegen din i morgen vil du sannsynligvis få antibiotika på bare mistanken alene, men det tas samtidig en blodprøve for borrelia for å bekrefte eller avkrefte mistanken. Dere vil også diskutere omkring symptomene dine, også med tanke på eventuell virussmitte.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon