Smerter i kneet, deretter i leggen - Bakers cyste?

Innsendt spørsmål

­Fekk pluttselig vondt i kneet, gjikk over av seg selv. Det er en uke siden. Men oppdaga at leggen er litt gul og blodsprengt men det er helt nede ved sjølve foten. Føler at foten er litt nummen ??

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 26. februar 2012, klokken 18:31

Jeg vil tippe kneplagen og legg/fotplagen har en sammenheng og at dette derfor dreier seg om en tilstand som kalles Bakers cyste, men vi begynner med å gå gjennom plagene dine i kne og fot som om de ikke skulle ha noe med hverandre å gjøre. Generelt så har jeg få opplysninger å arbeide med, slik at det kan selvsagt kun dreie seg om en uskyldig vridning eller skade som etter noen dager gir slike symptomer. Summa summarum synes jeg imidlertid at dette bør ses på av en lege da det gir mistanker om fire diagnoser som må utelukkes: Leddgikt/leddinfeksjon (lite sannsynlig), artrose/slitasjegikt, blodpropp og til sist det mest sannsynlige: Sprukket Bakers cyste. Alternativt en ufarlig overbelastning.


Kneplagen


Dersom kneplagen gikk over av seg selv så virker akkurat den biten uskyldig. Jeg vet ikke hva som utløste det. Var det et fall, skade eller vridning av noe slag? Dersom du derimot mener at kneet ble vondt, og i tillegg rødt, varmt og hovent og uten at du foretok deg noe spesielt så skal en lege kikke på dette dersom det oppstår spontant igjen. Dette er for å utelukke leddbetennelse/- infeksjon som krever behandling (artritt).


Fot-/leggplagen


Når det gjelder dette med leggen din har jeg også litt få opplysninger fra deg å jobbe med. Det virker imidlertid som om den har blitt betent (inflammert). Blodsprengt og nummen kan for meg virke som at den er hoven etter en skade. Gulfargen er litt vanskelig å forklare. Blåmerker (blødning) kan jo bli gule etter noe tid, men en slik sammenheng ville du jo forstått. Jeg kan jo for ordens skyld nevne for deg at blodpropp i beinet kan oppstå plutselig og benet (oftest leggen) er da hoven, eller føles "sprengt"/stram og om du måler omkretsen av begge leggene så vil du se at den er større på den vonde leggen. Ved blodpropp er foten/leggen i tillegg hoven, hvilket betyr at det blir en grop etter fingeren om du trykker denne hardt på stedet og holder den der noen sekunder. I så fall skal du tilses av lege.


Dersom det er sammenheng mellom fot- og leggplagen


Dette kan også minne sterkt om det vi kaller for Bakers cyste. Bakers cyste er en hevelse bak i knehasen på grunn av det mange tror er en utposning av hinnen som omslutter væsken inne i kneleddet. Når hinnen ryker så renner leddvæsken nedover i leggen på grunn av tyngdekraften. Dette forårsaker så en akutt betennelse som kan stemme med de symptomene du oppgir. Det kan imidlertid være vanskelig å skille denne tilstanden fra en blodpropp i leggen, men når du sier at du først hadde knebesvær (spesielt om disse satt i knehasen) og deretter legg/fotbesvær så er det fristende å mistenke at dette faktisk dreier seg om en røket Bakers cyste. Men som nevnt må det tilses av lege for å skjelne dette fra en blodpropp. Dersom det viser seg å være en Bakers cyste er det allikevel lurt å få tatt et bilde av kneleddet for å se hvordan det står til der inne, fordi cysten er gjerne et resultat av en irritasjon; som regel slitasjegikt (artrose) eller revmatoid artritt. Dette krever oppfølging, spesielt revmatoid artritt.


BAKERS CYSTE HØYRE KNE: Det ses en liten utposning bak i knehasen til høyre kneet. Denne kan både føles og ses. Dersom denne ryker så vil det oppstå inflammasjon (hevelse og smerter) nedover i leggen. Man bør få en lege til å se på dette for å sikkert skille tilstanden sprukket Bakers cyste fra blodpropp i leggen. En annen grunn til å la en lege kikke på dette er for å vurdere om det skal tas et bilde av kneleddet.
 


Konklusjon:


Det virker for meg som at du bør tilses av en lege dersom du skal ha et sikkert svar på dette. Det jeg kan bidra med er tilstander du bør være oppmerksom på, og det er først og fremst rupturert (sprukket) Bakers cyste, siden det virker som det er sammenheng mellom kneplagene og deretter plagene lenger ned i foten. Her består behandlingen i å linde artrosen (slitasjegikten) eller revmatoide artritten (revmatisk leddgikt) dersom de finner slikt, siden det er disse tilstandene som i så fall fører til den økte leddvæskeproduksjonen. Skulle det derimot ikke dreie seg om rupturert Bakers cyste må man spekulere på om det er to atskilte hendelser det her er snakk om. Knelidelsen bør du i såfall da oppsøke lege for om de kommer tilbake, spesielt om du har merket at kneet ikke bare er vondt, men også hovent, rødt og varmt. Da kan det nemlig dreie seg om en behandlingskrevende leddbetennelse (artritt). Leggplagen kan dreie seg om blodpropp, spesielt om leggen er spent og det blir igjen en grop etter fingeren når du har trykket hardt i den spente huden. Måler du i tillegg økt omkrets med et målebånd, sammenliknet med motsatt legg så gir dette økt grunn til å besøke legen. Men som nevnt kan dette være rupturert Bakers cyste eller til og med ufarlig, dvs inflammasjon etter en vridning eller annen feilbelastning eller skade du ikke behøver å ha lagt merke til, men det høres ut som mer enn som så. Konklusjonen er at du bør reise til legen.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon