Søvn problemer med sammensatte plager.

Innsendt spørsmål

Jeg spør for min mann. Han er 35 år og er mye trøtt på dagtid. Jeg tror at søvnen hans på natten er dårlig. Han har en del oppvåkninger. Jeg er våken en del på natt pga amming. Hver gang jeg våkner snorker han veldig, puster tungt og han får ofte ristninger i beina. Beina rister veldig. Han sliter også med en del hodeverk på dagtid. Han puster alltid gjennom munnen... Dagtid og på natt. Det har vært to tilfeller hvor han har fått veldig høy puls. Det ene tilfellet var etter sex hvor jeg så tydelig pulsen dunke på innsiden av foten. Etterpå ble han litt svimmel og dårlig i magen. En anna gang etter han bada i veldig varmt vann. Da ble han også svimmel i hode og måtte gå å legge seg. Han er ikke bekymret selv og vil ikke gå til legen. Jeg er veldig bekymret. Hva kan det være?

Doktor Alexandra Trimbitasu

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)

Sist endret 06. mai 2020, klokken 16:01

 Hei.


Takk for spørsmål.


Det er mange årsaker som kan føre til plager og tegn som du beskriver.


Kun en lege undersøkelse av din mann, som kan også fortelle legen hva du hadde observert nettene, kan føre til korrekt og komplett diagnose.


Av det du forteller, jeg ser to mulige problemer, som ofte finnes sammen i samme pasient.


Alt du beskriver om pusten tyder mye på en tilstand som heter søvn apne. Den fører til at pasienten får ufrivillige, gjentatte, korte pustestopp i løpet av natten, er veldig hyppig assosiert med snorking og med munn pust. Tretthet på dagtid og hodeverk er kjente følger av tilstanden, på grunn av søvn kvalitet er dårlig, som du selv beskriver og hjernen og kroppen ikke får tilstrekkelig med surstoff mens en sover.


Søvn apne kan ha flere årsaker. I hans tilfelle, ettersom du beskriver munnpust også på dagtid, kan være så enkelt som tetthet i nasen av en eller annen grunn som kan eventuelt lett korrigeres. Utredning av søvn apne og eventuelle årsaker gjennomføres vanligvis av øre-nese-hals spesialist og inkluderer en for for søvn-registrering.


Det andre problemet som jeg mistenker er kalt autonom dysfunksjon. Dette består av dårlig funksjon av det autonome nervøse systemet, den delen av nervesystemet vårt som kontrollerer og justerer etter behov alle de ubeviste funksjonene i kroppen - respirasjon, sirkulasjon, fordøyelse, utvidelse eller sammentrekning av blodkar, blodtrykk, puls.


Denne tilstanden kan også ha flere årsaker, ofte finner man ingen påvisbar årsak. Men søvn apne er kjent å kunne føre til autonom dysfunksjon, på grunn, igjen, av svak surstoff forsyning av gjeldende nervetrakter, mens man sover. Dysfunksjonen som jeg nevner kan føre til både høy og kraftig puls (som er, ellers, ikke uvanlig, rett etter seksuelt gjennomgang), svimmelhet, magesmerter, varme-indusert svimmelhet (sannsynlig uttrykk for vasodilatasjon og blodtrykksfall).


Risting i beina gjennom natten kan også være forårsaket av forbigående surstoff mangel assosiert med pustestoppene.


Oppsummert, mannen din har, sannsynligvis, en søvn apne, som fører også til autonomisk dysfunksjon. Korrigerer man søvn apneen, er det høyt sannsynlig at også de andre problemene forsvinner eller blir betydelig redusert.


Søvn apne er ikke umiddelbart farlig, men, ubehandlet, kan føre til flere kroniske sykdommer, som kognitiv svikt, hjerte-kar lidelser, diabetes, som kan bygge seg over lang tid med lite surstoff forsyning til affiserte organer.


Årsaken kan være lett å finnes og korrigeres, i sepsialist helsetjeneste.


Derfor anbefaler jeg at han kontakter fastlegen og ber om videre utredning og behandling hos øre-nese-hals spesialist.


 

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon