Spørsmål om høyt blodtrykk.

Innsendt spørsmål

­Hei,

Jeg er en 48 år gammel mann, som bruker Lerkanidipin 10 mg mot høyt blodtrykk.

Har i flere år forsøkt å finne ut av hvorfor jeg har forhøyet blodtrykk, med relativt store variasjoner over dager, uker og år. Mine opplevelser av dette har vært at i de dårlige periodene har jeg nedsatte kognitive evner (dårligere hukommelse, dårligere til problemløsning, langsommere reaksjonstid), dårligere humør, varm i hodet, vesentlig dårligere fysisk form (høyere hvilepuls og vesentlig høyere aktivitetspuls), vesentlig lavere initiativnivå og i det hele tatt føler meg dårlig, med et hjerte jeg ikke føler jeg kan stole på.

Har vært til til diverse undersøkelser som omfatter 24t blodtrykksmåling, 24t EKG, "sykkeltest", diverse blodprøver, ultralyd, uten å finne noen hjertefeil. Har også vært på legevakt 3 ganger med et blodtrykk som økte mye og med en grad av hjertebank.

Denne nedsatte helsesituasjonen oppstod gradvis etter en lengre periode (3-4 år) med høyt stressnivå på jobb og hjemme, med svært nær "møte veggen*-tilstand. Etter dette (de siste 3-4 år) har stressnivået på jobb og hjemme vært av mer normal karakter, og jeg har levd i tro/håp om at kropp og sjel skulle normalisere seg. Noe som så langt ikke har skjedd. Ytterpunktene er nok noe redusert siste året. Formen er aldri like dårlig som på det verste, men jeg har heller ikke perioder hvor jeg føler meg helt fin (som jeg kunne ha i perioder tidligere).

Fastlegen mener at den målte blodtrykksøkningen ikke sammenfaller alle de fysiske ubehagene mine. Så han har lett etter andre forhold som øker stressnivået i kroppen, uten å finne noe så langt.

Hjertelegen mente at jeg hadde noe forhøyet blodtrykk, men at resten var psykisk.

Situasjonen siste måned har vært relativt stabil, som betyr alle disse forholdene:
- Konstant harde hjerteslag, hele døgnet. Noe bedre enkelte dager, eller perioder på dagen. Disse "bedre dagene" prøver jeg å utnytte til å få tatt meg en kort joggetur.
- Hvilepuls høyere enn normalt.
- Raskt høyere puls (feks ved å gå trapp en etasje opp).
- Orker generelt lite fysisk.
- Konstant knytning/uro i mageregionen. Klarer ikke alltid å puste med magen.
- Tåler stress dårlig (ekstra spenning, tidspress, uenighet).
- Konstant (nesten) litt vondt i hjertet/hjerteregionen.
- Hodet (kognitive evner) er ganske bra. Kan gjøre en normal jobb og være fullt tilstede i hjemmet.

Det er slitsomt å leve med et hjerte som konstant slår hardt hele døgnet og som setter store begrensninger på fysiske utfoldelser. Er antageligvis livsforkortende også.
Når det gjelder blodtrykksmålinger så ligger det for tiden typisk på 120-130/80-85 m/noe medisiner.
Høyeste måling noensinne (hjemmemåling) er ca 180/110.

Selv tror jeg nå at mesteparten av dette er en psykisk reaksjon på stressperioden, som har gitt meg en kronisk tilstand av angst/uro i kroppen som gir seg fysiske utslag. Men dette hadde fastlegen liten tro på.
Hjertelegen fant ingen fysiske feil og mente seg ferdig med sin utredning av meg som pasient og ba meg vurdere å oppsøke en psykolog.

Spørsmålene:
* Kan dette være psykisk?
* Er det noen måte å finne ut om dette er psykisk?
* Kan de forholdene som er oppsummert med '-' over, alle henge sammen, og kan forklares med noe psykisk?
* Kan dette gå over, over tid?
* Er det andre sammenhenger/undersøkelser jeg bør be om?
* Hva bør jeg gjøre? Søker andres mening, da jeg ikke føler det er så lett å finne veien videre via uregelmessige besøk til fastlegen.

Annet:
Ikke overvektig, generelt aktivt liv.
Sluttet for 1-2 mnd siden å spise (min nesten daglige dose) tyrkisk pepper og lakris. Etter dette virker det som blodtrykket generelt har blitt litt lavere.
Jeg føler ikke at jeg har angst. Går ikke rundt bekymrer meg.
Er en relativt høyt utdannet person, har kone og barn, er grundig i det jeg gjør og er et ja-menneske.

Doktor Alexandra Trimbitasu

Svar fra legen (Alexandra Trimbitasu)

Sist endret 18. mars 2020, klokken 23:05

 Hei.


Takk for spørsmål.


Forhøyet / høyt blodtrykk kan ha mange årsaker. Stress er en av dem. Oftest er høyt blodtrykk det som vi kaller for "essensiell hypertensjon". Det vil si at det ikke kan spores opp noe sær årsak og at denne er en tilstand i seg selv. I ditt tilfelle, med din beskrivelse av symptomer, samt forhøyet hvilepuls (som øker raskt ved moderat anstrengelse), mens du har en "generelt aktivt liv", tyder på et sannsynligvis stadig forhøyet adrenalin nivå.


Det er få organiske tilstander som kan føre til denne situasjonen, blant annet høyt stoffskifte - som er oftest sjekket i rutine blodprøver og jeg skal tro at den skal ha blitt testet, lidelser i binyrebark og i nyrer eller nyresirkulasjon (som krever blodprøver og kanskje bilde undersøkelser litt utenom det vanlige panelet).


Stress og sykdomsangst, på en annen side, er blant de hyppigste årsakene til vedvarende plager som du beskriver og forhøyet puls, mens blodtrykket forblir generelt normalisert av medisiner som Lerkanidipin.


Skal tro at mest sannsynlig har du en essensiell hypertensjon, fulgt over tid av en form for angst fokusert på bekymringer rundt blodtrykket, uten å affisere de andre aspektene i livet ditt. Du beskriver selv at du ikke føler at du har angst og ikke går rundt og bekymrer deg.


Ved å sette sammen alt dette, prøver jeg å svare punktuelt til spørsmålene dine:


* Kan dette være psykisk?


Det er sannsynligvis en hypertensjon, essensiell eller (lite sannsynlig) organisk betinget, der en form for helseangst kan ha ført til opplevelse av plager i forskjellige grader.


* Er det noen måte å finne ut om dette er psykisk?


Det kan være nyttig, for å finne ut av en eventuell psykisk komponent, å oppsøke en psykolog, gjerne en med kompetanse i kognitiv terapi, som kan både identifisere et sånt problem og bidra til å finne løsninger i lag.


* Kan de forholdene som er oppsummert med '-' over, alle henge sammen, og kan forklares med noe psykisk?


De forholdene som du har oppsummert kan henge sammen. De er kjent som hyppige uttrykk for et høyt adrenalin nivå, som kan være betinget, slik tidligere forklart, i enten psykisk stress eller (sjeldnere) organisk lidelse.


* Kan dette gå over, over tid?


Uansett om det er noe rent fysisk, rent psykisk eller blanding, en gang underliggende årsak er funnet og igangsatt behandling er effektiv, bør plagene kunne reduseres til en minimum eller de kan forsvinne. Ut i fra funn og tiltak, det er ikke garantert at blodtrykket normaliserer seg, men det er en god sjanse. Hvis det forblir forhøyet, fortsettelse av behandling med blodtrykksenkende medisin skal kunne holde det normalt, uten senvirkninger på sirkulatorisk system og uten noe livsforkortende effekt. I eventualitet at ingenting er funnet, hverken psykisk eller fysisk, kan en eventuelt drøfte med egen lege mulighet for bytte til en annen klasse blodtrykksenkende medisiner, som kalles for betablokkere. De har som hoved egenskap blokkering av reseptorer for adrenalin i hjerte og kretsløp, slik at dens effekter på blodtrykk og puls ikke kjennes lenger.


* Er det andre sammenhenger/undersøkelser jeg bør be om?


Som beskrevet før, det finnes en del organiske tilstander - ikke så hyppige som stress relaterte problemer - som kan føre til hypertensjon og tilsvarende plager. De mest kjente er stoffskifte- binyrebark- og nyre- / nyresirkulasjon problemer. Anbefaler å høre med egen lege om noen av disse har eller ikke vært etterlyst og eventuelt om han / hun kan vurdere indikasjon for utredning mot disse retningene.


* Hva bør jeg gjøre? Søker andres mening, da jeg ikke føler det er så lett å finne veien videre via uregelmessige besøk til fastlegen.


På dette spørsmålet mener jeg du finner godt svar fordelt på alle andre spørsmålene.


Skal avslutte med å sikre deg at blodtrykksnivået som du nevner å ha nå, for tiden, er absolutt normalt, noe som viser at medisinen virker og bør ikke slutte å ta den. I denne situasjonen, er du ikke i fare for å utvikle komplikasjoner av høyt blodtrykk og ikke heller å oppleve noe livsforkortende effekt. For å avklare alle spørsmålene og finne løsninger for å redusere / bli kvitt symptomer, anbefaler en samtale med fastlege med utgangspunkt i forslagene formulert i dette svaret og en psykolog vurdering, gjerne med kompetanse i kognitiv terapi.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Les svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon