Vondt i hodet ved berøring. Kan det være hjernesvulst?

Innsendt spørsmål

Hei!

Jeg har i de siste dagene hatt et press i hodet på samme plassen, og det er vondt akkurat der presset ligger. På toppen av hodet, litt frem og litt til høyre. I begynnelsen tenkte jeg det kanskje kunne være spenningshodepine, men det er bare der det sitter. Plutselig kan det begynne å stråle frem mot høyre øye, og jeg merker at øyet er litt "irritert". Når jeg legger hånda flat på punktet i hodet, så blir det en sterk smerte ned mot "under" beinet i øret, men jeg må holde handa flat for å kjenne at det gjør vondt. Legger da ikke mye press mot hodet heller.

Jo mer jeg tenker på dette, jo verre blir det såklart. Ønsker ikke å oppsøke lege "uten" grunn heller. Dette har resultert i at jeg går rundt å tenker at jeg sikkert har en hjernesvulst, og det er ikke noen gøy tanke å ha :-)

Doktor Pål Branæs

Svar fra legen (Pål Branæs)

Sist endret 24. juni 2013, klokken 21:32

Det er ikke hjernesvulst, kan jeg fortelle deg. Hjernen, inkludert eventuelle hjernesvulster sitter godt beskyttet innenfor kraniet og har overhodet ingen mulighet til å påvirkes av berøring eller trykk utenfra. Det du oppgir å ha er en overfølsomhet i huden, av en eller annen årsak, som sikkert vil forsvinne. Slik overfølsomhet kan blant annet oppstå etter lugging eller slag eller skader i huden. I tillegg kan du nok ha en spenningshodepine, eller om du blir lyssky, kvalm og/eller er så plaget at det krever fravær fra jobb eller skole så kan det heller være en migrene, men noen hjernesvulst er det ikke.


LES OGSÅ: Hvordan kan jeg vite om hodepinen er alvorlig?


Hjernen ligger beskyttet inne i hodeskallen.MR AV HJERNEN: Hjernen er naturlig nok beskyttet av et sterkt kranium; hodeskallen. Den lar seg ikke utvide. Dersom du får en svulst i hjernen vil du i tillegg til en sterk og uvanlig form for hodepine i tillegg kunne oppleve å bli kvalm eller kaste opp fordi utvidelsen forplanter seg nedover til hjernestammen hvor kvalmekontrollen sitter. Andre får slagsymptomer eller epilepsi. Ingen får økte symptomer av noe slag gjennom å ta på hodeskallen, så det kan du ta helt trygt. Du har ikke hjernesvulst.




Hva er symptomene på alvorlig hodepine?


I disse tilfellene må du søke øyeblikkelig hjelp hos lege for hodepinen (hodepinens alarmkriterier):



  • En svært sterk hodepine med en smertebeskrivelse du aldri har kjent maken til og som når den maksimale smerteintensiteten i løpet av 30 minutter. En slik akutt start på en hodepine med ny form for smerte og svært intens smerte kan være hjerneblødning (subaraknoidalblødning). Enkelte pasienter forteller smerten startet som et pistolskudd og at de deretter ble stive i nakken og ikke tålte lys. CT eller MR av hodet (ifølge radiolog som har korrigert oss avhengig av hvor lang tid det har gått siden blødningen ) vil gi svaret på om det dreier seg om en hjerneblødning.



  • De over 50 år bør søke lege for undersøkelse dersom de opplever hodepine for første gang i sitt liv, eller dersom det dreier seg om en ny form for hodepine (annerledes ubehag enn hva man har kjent tidligere).



  • Alle må søke lege snarest dersom hodepinen forverres når man hoster/nyser, lener seg fremover (hodet ned/bukker dypt) eller når man anstrenger seg (trykker/presser) under avføringen. Også personer med bihulebetennelse vil oppleve forverring av hodepinen når de hoster etc., men den som har bihulebetennelse pleier ikke å ha noen problemer med å skille mellom dette og annen hodepine. Ved bihulebetennelse er man i tillegg forkjølet og dårlig i forkant. Deretter kommer trykket  i hodet (bihulebetennelsen).



  • Om man har morgenhodepine eller våkner av hodepinen. Det klassiske er nemlig at godartet hodepine pleier å gi seg etter litt søvn. Gjør den ikke det, eller du våkner av hodepine kan det bety at trykket inne i hodet har økt, hvilket skjer i tilfelle svulst. Ikke alle svulster er ondartede, men selv en godartet svulst kan gjøre skade inne i skallen siden skallen ikke kan gi etter. Det økende trykket som oppstår som følge av en voksende svulst har ikke noe annet valg enn å forplante seg innover. Hjernevev kan derfor bli sammentrykket og ett av de første tegnene til dette er hodepine, kvalme og/eller oppkast.



  • Dersom synstap. Kan da dreie seg om betennelse i tinningspulsårer (temporalisarteritt); en tilstand som skal ha umiddelbar behandling med kortison (steroider) for å berge personens syn.



  • Ved endret personlighet. Et sent tegn ved hjernesvulst.



  • Dersom det oppstår nevrologiske symptomer som lammelser, kramper, følelsesforstyrrelser eller bevissthetstap etc. Enkelte migreneformer kan også forårsake slike symptomer, men man skal utredes allikevel. Symptomene kan være signaler på hjernesvulst.

Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Finn ditt spørsmål

Har du sendt inn spørsmål og vil lese svaret legen har gitt deg?

Gå til "Du kan lese svaret ditt her" og tast inn referansenummeret du fikk ved innsending.

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon