Temaer om helse
Stamming

Det er ca.1% av befolkningen som stammer. Problematikken debuterer i 2 – 5-års alderen og de fleste vokser det av seg. Mange av de som stammer kan oppleve at samfunnslivet blir vanskeligere og at det er vanskelig å få uttrykt seg.

Les mer


Bulløs myringitt (infeksjon i trommehinnen)

Bulløs myringitt er mest sannsynlig en form for mellomørebetennelse. Tilstanden kjennetegnes ved blemmer på trommehinnen, disse går over av seg selv etter noen dager, uten videre behandling.

Les mer


Bendelorm

Bendelorm er en lang og flat innvollsorm som kan infisere menneskets fordøyelsessystem. Det er sjeldent tilfeller av bendelorm i Norge, men ved opphold i andre deler av verden kan man være utsatt for smitterisiko.

Les mer


Vesikoureteral refluks

Vesikoureteral refluks er en tilstand der stengeventilen mellom urinlederen og urinblæren har nedsatt funksjon, slik at urin strømmer tilbake i systemet ved vannlating. Tilstanden har flere alvorlighetsgrader og prognosen varierer ut fra dette. Det finnes behandling som kan tilpasses hvert enkelt tilfelle, men dette er en tilstand som ofte går over av seg selv.

Les mer


Barnemark

Barnemark er en infeksjon der en mengde små, hvite mark slår seg ned i tykktarmen til den smittede og forårsaker en bærertilstand. Dette forekommer ofte hos skolebarn fra 5-10 år, men for sikkerhets skyld bør hele familien behandles for å unngå gjentatte infeksjoner.

Les mer


Betablokker

Tidligere brukte man mye betablokkere for å behandle høyt blodtrykk. Idag benyttes de først og fremst om man har andre sykdommer i tillegg til det høye blodtrykket. Dette er både fordi de ikke senker blodtrykket effektivt nok og fordi de kan ha kjedelige bivirkninger.

Les mer


Atrieflimmer: Med de nye blodfortynnerne slipper man kontrollene og kan spise og drikke det en vil

Inntil nå har pasienter med atrieflimmer ikke hatt alternativer til Marevan. Marevan krever regelmessige kontroller, mens dette er unødvendig med de nye blodfortynnerne (Eliquis, Pradaxa eller Xarelto). De nye preparatene viser seg dessuten å ha bedre effekt og færre bivirkninger enn Marevan. Hvem kan og bør skifte?

Les mer


Bihulebetennelse (kronisk)

Kronisk bihulebetennelse er en langvarig betennelse i hulrommene på innsiden av hodeskallen. Årsakene kan være mange og sammensatt, og ofte er det ikke mulig å helbrede tilstanden.

Les mer


Hjertearytmier (oversiktsartikkel)

Ordet hjertearytmi betyr at hjertet ikke slår i den farten det skal og/eller med den regelmessigheten det skal. Det er mange varianter og legen er veldig opptatt av å høre hvilke eventuekke samtidige symptomer som har opptrådt sammen med arytmien og hvordan arytmien har vært, dvs har den vært veldig rask? Uregelmessig? Har det vært noe system i uregelmessigheten, f eks at bare hvert 3. eller 5. slag har vært uregelmessig? De fleste uregelmessigheter skyldes ufarlige ekstraslag, men det er flere andre varianter også, hvorav noen av disse krever behandling.

Les mer


Atrieflimmer: Årsaker, diagnostisering og behandling

Atrieflimmer ("harehjerte") betyr at hjertets forkamre slår raskere enn resten av hjertet. Tilstanden kan behandles uten medisiner om vedkommende møter til behandling veldig snarlig. I motsatt fall må de fleste ha både hjertemedisin og blodfortynnende for ikke å bli sliten og kraftløs og for å unngå at det dannes blodpropper. Hvilken type hjertemedisin og hvilken type blodfortynnende avhenger av noen få faktorer.

Les mer


Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon