Temaer om helse
Hjertearytmier: AV-blokk

Når hjertet ikke fungerer som det skal, enten det dreier seg om forstyrrelser i ledningsnettet eller blodårene, kan det hos enkelte oppstå symptomer som brystsmerter, besvimelse eller tungpust. AV-blokk er en tilstand som hindrer nerveledningen mellom forkamrene og hovedkamrene og har forskjellige alvorlighetsgrader og symptomer avhengig av hvilken type blokkering man har. Noen av AV-blokktypene skal alltid utredes og behandles. Andre typer skal bare utredes og bare behandles dersom vedkommende har symptomer i tillegg.

Les mer


Raynauds syndrom

Raynauds syndrom blir ofte kalt "likfingre", men tilstanden kan også ses i andre kroppsdeler. Tær, nese, øreflipper eller brystvorter kan også bli affektert. Den plutselige nedsatte blodtilførselen fører til en karakteristisk fargeforandring i de berørte kroppsdelene. Først blek, deretter rød.

Les mer


Mastoiditt (verk i kulen bak øret)

Mastoiditt er en sjelden komplikasjon til mellomørebetennelse. Betennelsen sprer seg videre fra mellomøret til ørebensknuten, kulen vi har rett bak øret, og man vil få tydelige betennelsessymptomer. Mastoiditt krever sykehusinnleggelse for antibiotikabehandling, drenering av pusset og overvåkning.

Les mer


Barnets utvikling

Hvert enkelt barn utvikler seg i sitt eget tempo, om man går og venter på det første smilet kan man trøste seg med at det kommer når barnet er klart for det. Når vi skal si noe om barnets utvikling er det viktig å huske på dette, og store variasjoner er helt normalt, men det finnes noen klare linjer i utviklingen hos de små.

Les mer


Kyssesyke (mononukleose)

"Kan jeg ha fått kyssesyken? Er det derfor jeg aldri blir helt bra?" Kyssesyken starter med influensaliknende symptomer. Etter en ukes tid oppstår kraftig halsbetennelse. Den generelle sykdomsfølelsen kan vedvare i flere uker etter halsbetennelsen er overstått. Tilstanden må skilles fra streptokokkhalsbetennelse som er en bakterieinfeksjon som skal behandles med antibiotika. Kyssesyken kan gi forstørret lever og milt og gir en leverbetennelse. Det finnes ingen behandling mot kyssesyke. Den smitter ikke lett, men siden den smitter lenge får den mange forsøk og sprer seg allikevel.

Les mer


Forandret menstruasjon

Har menstruasjonen blitt uregelmessig, eller har du begynt å blø større eller mindre mengder enn før? Hvordan kan man vite om det er kjønnssykdom, graviditet, kreft eller bare stress, trening eller p-piller? Kan det behandles? Skal det behandles?

Les mer


Otosklerose

Otosklerose er en tilstand som medfører hørselsvekkelse grunnet nydannelse av knokkelvev i mellomøret. Dette opptrer ofte ved 15-30 års alder, men det kan gå ytterligere 10-15 år før hørselstapet blir så betydelig at man legger merke til det.

Les mer


Nesepolypper

Nesepolypper er en godartet tilstand som innebærer utvekster eller utposninger på slimhinnen i nesen. Disse er ofte meget vanskelige å bli kvitt. Polyppene kan til og med vende tilbake etter en kirurgisk fjerning, så hvordan kan man da bedre tilstanden?

Les mer


Akutt bihulebetennelse (akutt sinusitt)

Bihulebetennelse kan være ubehagelig og langvarig. Tilstanden kjennetegnes ved trykk eller smerte i bihulene (kjeve/panne) som forverres ved fremoverbøying. Har man ikke samtidig tett eller rennende nese som tegn på øvre luftveisinfeksjon bør man tenke på andre, kanskje mer alvorlige årsaker til hodepinen. Det er få tilstander som behandles oftere unødvendig med antibiotika enn bihulebetennelse. Hvordan vite om det er bihulebetennelse? Og om så er, hvilken behandling virker?

Les mer


Kan øresus (tinnitus) behandles?

Øresus kan skyldes tilstander som enkelt kan behandles slik som lav blodprosent, lavt stoffskifte, høyt blodtrykk eller noe så enkelt som ørevoks. En tur til legen kan avklare årsaken og muligheten for om lindring eller kurering er til stede. Hos noen har man ennå ikke klart å finne årsak eller behandling, men forskningen vinner stadig frem med nye oppdagelser.

Les mer


Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon