Temaer om helse
Vannkopper

Vannkopper er en allmennkjent barnesykdom som de aller fleste går igjennom i løpet av barneårene. Infeksjonen er meget smittsom og forårsaker symptomer som feber og et kløende utslett.

Les mer


Akalasi (innsnevring av spiserøret)

Akalasi er en unaturlig innsnevring i nederste del av spiserøret som fører til at mat og drikke ikke passerer til magesekken som normalt. Tilstanden kommer av en forstyrrelse i nervesystemet, og kan innebære en del plager. Hva kjennetegner akalasi, og kan det behandles?

Les mer


Analfissur (sårsprekk i endetarmsåpningen)

Analfissur er en rift i slimhinnen i endetarmen eller i huden rundt endetarmsåpningen. Ved selvbehandling vil de fleste kunne merke bedring, men hva skal man gjøre om de smertefulle riftene vedvarer?

Les mer


Kikhoste (Bordetella pertussis)

Kikhoste er en bakteriell infeksjon som angriper luftrøret og luftveiene. Barnevaksinasjonsprogrammet har ført til en nedgang i antallet som blir syke, men selv om man blir vaksinert vil man ikke nødvendigvis oppnå fullstendig beskyttelse mot bakterien da vaksinens effekt gradvis avtar over tid.

Les mer


Sengevæting (enurese)

Sengevæting kan skyldes at kroppen ikke produserer nok av hormonet vasopressin. Det kan også foreligge andre årsaksforhold som arvelig disposisjon eller redusert blærekapasitet. Det er vanlig at barn opp til 5-års alder ikke klarer å holde på urin, men etter fylte 5 år vil dette bli sett på som enurese, dvs ufrivillig sengevæting. Det finnes gode behandlingsmetoder uten kjente bivirkninger. Det er viktig at foreldre og foresatte ikke erter barnet eller blir sinte når uhellene oppstår. Barn kan føle på skam og skyld eller bli lei seg etter uhell.

Les mer


Myokarditt (betennelse på hjertet)

Betennelse på hjertet er én av de vanligste årsakene til plutselig død hos unge, tilsynelatende friske mennesker. Den kan oppstå noen dager eller uker etter en vanlig influensaliknende sykdom. Hvis man i det hele tatt får symptomer er det gjerne i form av uforklarlige brystsmerter, hjertebank, tungpust eller plutselige hevelser i kroppen. Hvis man får hjertebank eller brystsmerter etter en forkjølelsesepisode, hvordan kan man da finne ut om det skyldes betennelse på hjertet?

Les mer


Cystisk fibrose

Hos noen få oppdages ikke cystisk fibrose før i voksen alder siden det finnes mildere former av sykdommen. Det typiske for denne alvorlige sykdommen er at man danner et svært seigt slim i blant annet luftveier og i tarmsystemet. Bukspyttkjertelen kan svikte med næringsmangel og fettete, illeluktende avføring til følge. Mange har tilbakevendende, antibiotikakrevende lungebetennelser og/eller kronisk bihulebetennelse.

Les mer


Øyekatarr (konjunktivitt)

Øyekatarr kjennetegnes av røde og gjenklistrede øyne og starter ofte ensidig før det sprer seg videre til det andre øyet i løpet av 1-2 dager. Infeksjonen kan være plagsom med symptomer som røde, rennende øyne og kløe. Enkelte årsaker til røde øyne er falrige og skal behandles eller henvises til øyelege umiddelbart.

Les mer


Hva er forskjellen på det gode og det dårlige kolesterolet, og hvordan oppstår åreforkalkning?

Fastlegen snakker om totalkolesterol, triglyserider, HDL og LDL, men hva er det? Hva er godt og dårlig kolesterol? Hvor høyt må kolesterolet være før vi må ta medisiner? Og enkelt forklart – hvordan oppstår åreforkalkning? Her er det ny viten på gang, og kolesterolet viser seg å kanskje ikke være så farlig som lenge antatt.

Les mer


Bronkiolitt

Bronkiolitt er en virusinfeksjon som de aller fleste gjennomgår som barn. Oftest rammer infeksjonen barn mellom 3 måneder og 2 år, men større barn og voksne kan også bli smittet. Gjennomgått sykdom gir ikke immunitet.

Les mer


Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon