Calprotectin (Fecaltest)

Sist endret: 13.11.2016
Ved siden av tester for blod i avføringen er FeCaltesten en av de testene av avføringen som kan gi verdifull og avgjørende informasjon om symptomer skyldes Crohns sykdom, Ulcerøs colitt eller irritabel tarm, noen ganger også kreft eller andre betennelsestilstander i tarmen. Testen er spesielt viktig for å plukke ut de pasientene som mest sannsynlig bare har irritabel tarm og derfor ikke bør henvises til koloskopi.

 

FeCaltest måler betennelse i tarmen

Når en pasient kommer på legekontoret plaget av kronisk diaré, blod eller slim i avføringen, langvarige magesmerter, kanskje vekttap, så vil det være vanskelig for fastlegen å si om dette skyldes kreft, betennelse, matintoleranse eller irritabel tarm.

Kreft kan forårsake betennelse i tarmen om den spiser seg vei gjennom tarmveggen. Betennelsen tiltrekker seg betennelsesceller som har til formål å reparare skadene kreften forvolder. En av disse betennelsescellene kalles granulocytter og det er inne i cellevannet til disse vi finner Calprotectinet, stoffet som FeCaltesten måler. Granulocyttene bruker Calprotectinet i kampen mot bakterier og sopp. Det får disse til å slutte å formere seg.

Det går med mange granulocyttliv på betennelsesslagmarken. Når granulocytten dør renner Calprotectinet ut og føres med avføringen ut av kroppen. Derfor kan vi måle mengden av det. En verdi over 150 mg/kg tyder på en betennelse, og først og fremst er det da snakk om en av de kroniske inflammatoriske tarmsykdommene Ulcerøs Kolitt eller Crohns sykdom (morbus Crohn). Dersom pasienten har lidd av et ufrivillig vekttap på flere kilo i løpet av få måneder, har sett blod i avføringen, vært langvarig slapp og trett uten forklaring og opplevd at avføringsmønsteret har endret seg må man også ha tarmkreft i bakhodet. Spesielt dersom man er over 50 år og/eller har tarmkreft i familien.

LES OGSÅ: Symptomene på tykktarmkreft avhenger av hvor i tarmen den sitter

Koloskopi ser innsiden av tykktarmsslimhinnen, og ser man noe kan man ta vevsprøver. Noen ganger kan man knipe av hele polypper og da er man i mange tilfeller helbredet dersom det var kreft i den. KOLOSKOPI: Aller første gangen man har sett eller testet positivt for blod i avføringen, eller fått målt forhøyet FeCaltest, eller har symptomer hvor man ikke med sikkerhet kan utelukke kreft eller inflammatorisk tarmsykdom så er det sterkt anbefalt å ta en koloskopi. Ved koloskopi kan legen se direkte på slimhinnen, han kan ta prøver av den og kan til og med behandle (fjerne polypper). Har man sterke motforestillinger mot koloskopi kan man be om henvisning til CT kolografi i stedet, som er et CT-bilde som tas etter at man har pumpet litt gass (karbondioksid) inn i tarmen.Dersom man ikke finner noe som helst på disse undersøkelsene, det ikke har blitt påvist blod i avføringen eller forhøyet FeCalprøve så kan det være man får diagnosen irritabel tarm. Irritabel tarm er altså en utelukkelsesdiagnose. 


Det finnes også andre betennelsestilstander enn kreft og inflammatorisk tarmsykdom. For eksempel divertikulitt. En divertikkel er en liten utposning på tarmveggen. Ikke utposning inn i tarmhulen. Det kalles polypper. Men en utposning fra tarmhulen mot bukhulen (se figuren over). Dette skyldes høyt trykk inne i tarmen, som regel på grunn av langvarig forstoppelse fordi vi da må trykke hardt på toalettet. Kiler det seg fast avføring i disse divertiklene kan de bli betente. Dette kalles divertikulitt, og siden divertikulitt er en form for betennelse så får man vondt i magen og kan få feber. Det kan ses blod i avføringen. Selv om man ikke ser ufrivillig vekttap eller pasienten har vært trett og slapp i lang tid er det allikevel vanskelig å si med ett hundre prosent sikkerhet at pasienten ikke har kreft. Eller inflammatorisk tarmsykdom. Siden begge disse tilstandene kan føre til økt Calprotectin i avføringen, dvs forhøyet FeCaltest.

LES OGSÅ: Magesmerter, oppblåsthet og betennelse i magen – Divertikulitt?

Når er det nyttig å ta FeCaltesten?

FeCaltesten benyttes mest for å skille mellom irritabel tarm og de kroniske inflammatoriske tarmsykdommene Ulcerøs kolitt og morbus Crohn. Det er bare de sistnevnte av disse to som har en verdi på over 150. Derimot kan man ikke bruke en verdi over 150 mg/kg til å skille mellom divertikulitt, kreft (tykktarmkreft eller magekreft) og inflammatorisk tarmsykdom. Siden symptomene ved disse tilstandene kan minne om hverandre må man ta koloskopi, gastroskopi eller CT kolografi (CT av tarmene), i det minste én gang, for å sette riktig diagnose. Deretter, om det viste seg å være divertikulitt eller inflammatorisk tarmsykdom så kan man klare seg med FeCaltest og ikke gjøre skopi hver gang man lurer på hvordan behandlingen virker eller om sykdommen er i ferd med å blusse opp.

Hva regnes som forhøyet FeCaltest (calprotectin)?

 • Normal: Under 50 mg/kg (gjennomsnitt friske personer er 25 mg/kg). Barn under 5 år kan ha verdier over 100 mg/kg.
 • Usikkert svar: 50-150 mg/kg. Prøven kan gjentas om noen uker
 • Unormalt: Over 150mg/kg.Dette betyr at det kan foreligge inflammatorisk tarmsykdom, dvs Ulcerøs kolitt eller Morbus Crohn. Dersom vedkommende har opplevd ufrivillig vekttap på flere kilo i løpet av et halvt år, i tillegg til blod i avføring, langvarig uforklarlig tretthet og slapphet, endret avføringsmønster og/eller magesmerter er det viktig å få gjort en CT kolografi eller en tradisjonell koloskopi for å utelukke kreft. Dersom en pasient har kjent divertikkelsykdom så er det nok mange leger som velger å behandle dette med antibiotika, og dersom kuren hadde effekt så tenker man at dette var divertikulitt og tenker ikke mer i retning av de andre tilstandene (kreft og inflammatorisk tarmsykdom) siden antibiotikaen ikke ville hatt effekt dersom det var noe av dette.

NB: Enkelte laboratorier opererer med µg/g i stedet for mg/kg, men det utgjør ingen forskjell siden µg og g begge er 1/1000 av mg og kg. Eksempel: Det er altså normalt om verdien er under 50 µg/g, usikkert dersom 50-150 µg/g etc. 

Når er FeCaltesten ikke forhøyet?

Mengden med Calprotectin i avføringen øker ikke ved Cøliaki (glutenintoleranse) eller irritabel tarm. FeCaltesten er derfor negativ (normal), dvs under 50 i slike tilfeller. Derfor er denne testen spesielt nyttig for å utelukke disse lidelsene som ellers kan likne veldig på inflammatorisk tarmsykdom.

Testen er ikke forhøyet ved blod i avføringen.

Kan FeCaltesten være falskt forhøyet?

Bihulebetennelse, lungebetennelse og bronkitt samtidig som avføringsprøven tas kan føre til at FeCaltesten får en høy verdi uten at det foreligger verken kreft, divertikulitt eller inflammatorisk tarmsykdom. Man kan altså ikke stole på at verdien virkelig er forhøyet dersom man har en av disse øvre luftveisinfeksjonene samtidig som prøven tas.

Kan man bruke FeCaltesten for å lete etter kreft?

FeCaltesten brukes ikke for å lete etter kreft. Den brukes i det store og det hele for å skille mellom inflammatorisk tarmsykdom (>150) og irritabel tarm (< 150). Dersom prøven er under 150 og man ikke har feber, redusert allmenntilstand, ufrivillig vekttap, sett blod i avføringen eller har tarmkreft i familien så går man kanskje ikke videre i utredningen. Sannsynligvis har vedkommende irritabel tarm (om problemet, dvs vekslende avføringsmønster i form av forstoppelse og diaréer om hverandre er vedvarende). Terskelen for å ta koloskopi eller CT kolografi bør være lav dersom man har mistanke om kreft.

Man kan ha kreft i tarmen selv om ikke FeCaltesten er forhøyet (kreften må ikke skape betennelse). Det er derfor symptomene og en lav terskel for tarmundersøkelse som er det avgjørende for å knipe diagnosen på et tidlig tidspunkt.

Video om hva Calprotectin (FeCaltest) er

Her gjennomgås, på dansk, hvordan prøven tas. Man trenger ikke noen spesielle anordninger for å samle avføringen som vist i videoen. Det er tilstrekkelig om man legger nok med toalettpapir i skålen slik at avføringen ikke forsvinner ned i vannet. Man får med seg prøveutstyr og konvolutter for forsendelse fra fastlegens kontor.

Spørsmål til lege? SPØR LEGEN


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon