Hvordan smitter HIV? Kan det smitte gjennom munn og hud, eller bare gjennom underlivet?

Sist endret: 13.02.2011
Kvinner smittes lettere enn menn. Analsex smitter lettere enn vaginal sex. Spytt, urin, tårer og avføring smitter ikke. Her har vi samlet svarene på de absolutt mest stilte spørsmålene om HIV og AIDS.

Istock 000009044181small

 

HIV angriper forsvarscellene og forårsaker immunsvikt (AIDS)

HIV er forkortelse for Humant Immunsvikt Virus. Som det ligger i navnet dreier det seg om et virus som rammer mennesker og som fører til immunsvikt. Immunsvikt betyr at forsvaret mot infeksjoner er brutt ned. Årsaken til immunsvikten er at HIV-viruset angriper forsvarscellene og ødelegger disse. Når mange nok forsvarsceller er ødelagt er vi ikke lenger immun mot sykdom. Andre virus angriper ikke forsvarscellene, men heller slimhinner i f eks luftveiene, halsen eller tarmene, og gir forkjølelse, halsbetennelse eller diaré. Det er nettopp dette som er så synd med HIV-viruset, at det  angriper og ødelegger de cellene som forsvarer oss mot infeksjoner.

Typisk gjemmer HIV-viruset seg inne i forsvarscellene i mange år før det plutselig begynner å dele seg et mangfold av ganger inne i forsvarscellen det har gjemt seg i. Virusformeringen fører til at forsvarscellen sprekker og at virusene strømmer ut og infiserer nye forsvarsceller. En dag er så mange forsvarsceller ødelagt at forsvarsverket er nedbrutt. De er ikke mange nok igjen til å bekjempe infeksjoner. Det er da vi kaller det immunsvikt og at vedkommende har fått AIDS; Aquired ImmuneDeficiency Syndrome, ervervet immunsviktssyndrom. Og det er fra da man får de uvanlige infeksjonene og kreftsykdommene.

Istock 000014338507xsmall

Hvordan smitter HIV

 • Ved ubeskyttet samleie: Viruset trenger gjennom hele slimhinner i skjeden, penis og endetarm. Det spiller ingen rolle hvem av partene som har smitten. Den kan smitte begge veier, altså fra skjede til penis, fra penis til skjede, fra endetarm til penis og fra penis til endetarm. Risikoen øker dersom det er sår eller blir sår under samleiet. Risikoen for sår er større ved analsex enn "vanlig" sex, spesielt for den som mottar inntrengningen. Er kvinnen jomfru øker sannsynligheten for at hun får sår og dermed også for at hun blir smittet. Dersom skjeden er relativt trang eller penis relativt stor øker også faren for sår og smitte. Dersom hun er tørr kan også faren for sårdannelse øke. Generelt er det lettere for en kvinne å bli smittet av en HIV-positiv mann enn det er for en mann å bli smittet av en HIV-positiv kvinne, siden kvinnen får lettere sår enn mannen. Det er også lettere for en mann som mottar inntrengningen å smittes enn det er for mannen som foretar inntrengningen å bli smittet. Har kvinnen soppsykdom, trichomonasinfeksjon, kjønnssykdom (klamydia, syfislis, gonoré etc) eller annen infeksjon i skjeden som svekker slimhinnen er risikoen for smitte mye større. 
 • Gjennom de tynne barrierene i munnen og i øynene: Får man sæd eller væske fra skjeden i øyne eller munn løper man en risiko for å bli smittet. Risikoen øker dersom det er sår, men teoretisk også i tilfelle der den som blir utsatt for smitte har lite spytt eller tårer, siden spytt og tårer både hemmer virus og holder øyne og munn fuktige (spyttet og tårene styrker hinnene).
 • Svangerskap, fødsel og amming: Et barn kan smittes i løpet av selve svangerskapet, i fødselskanalen under fødselen eller gjennom ammingen om mor er smittet.
 • Blodoverføring: Kvalitetssikringen ved blodgiving idag sørger for at risikoen for å smittes gjennom denne måten i Norge er liten. Skulle en blodpose mot alle odds ha HIV-virus i seg får du viruset rett i blodet og er å betrakte som smittet. Blod inneholder store mengder virus.
 • Sprøytestikk: Blod inneholder mer virus enn slim og sæd. Et sprøytestikk fra en sprøyte som nylig er benyttet av en HIV-smittet gir deg ikke bare større dose virus, men viruset kommer dessuten rett inn i blodbanen uten å måtte passere noen slimhinne først.

Slik smitter ikke HIV

 • Blod/sæd/slim med HIV-virus på hel hud. Viruset klarer ikke å trenge gjennom hel hud.
 • Spytt, svette, tårer, avføring, urin: Selv om du skulle få dette i åpent sår, skjede, på penis eller i munn etc hersker det enighet idag om at disse elementene inneholder for lite virus til å innebære smittefare.

HIV smitter mer om man mottar enn om man gir

Det er lettere å få smitten om du mottar analsex enn om du gir analsex, og det er noe lettere for en kvinne å få smitten fra mannen (vaginalt eller analt) enn det er for mannen å bli smittet fra kvinnen. Istock 000011745259xsmall

Når bør jeg teste meg for HIV?

Dette gjøres hos fastlegen ved hjelp av en blodprøve. Blodprøven gir ikke utslag før 8 uker er gått siden du ble smittet, men vær klar over at du allikevel selv er smittsom i disse ukene.

Blodprøven skal gjentas etter noen uker.

Du bør testes når du har hatt ubeskyttet samleie med en person du frykter kan være smittet. Husk det er større sannsynlighet for å få HIV sammen med andre kjønnsykdommer. Det er derfor både vanlig, og fornuftig å teste seg for flere typer kjønnssykdommer når man først tester seg, inkludert HIV.

Symptomer på at du kan være smittet

Tidligst 8 uker etter samleiet, munnsexen, sprøytestikket eller blodoverføringen (smitten) kan det oppstå hevelser i lymfeknutene som ikke går tilbake. I tillegg får man svake influensaliknende symptomer, dvs hodepine, sår hals, muskel- og leddsmerter. Man kan også få utslett. Ved usikkerhet om du er smittet av noen og du samtidig har en helt vanlig infeksjon, men som ikke vil gå over, må du diskutere dette nærmere med legen din. Mange får ingen symptomer i det hele tatt.
Senere kan man få eksemliknende utslett, samtidig som hevelsene i lymfeknutene består. Denne fasen kan vedvare i 10-20 år avhengig av om man får behandling eller ikke. Man er da HIV-smittet, men har ikke utviklet AIDS. Med behandling kan det altså ta opptil 20 år før man får AIDS av HIV. Den som får påvist smitte henvises umiddelbart til sykehus.

Den eneste prevensjonsmetoden som beskytter mot kjønnssykdommer for begge kjønn, inkludert HIV, er bruk av kondom under hele samleiet (inkludert ved munnsex). Det viser seg å være vanskelig for mannen å stoppe i tide, og ofte kan det komme sæd fra penis før mannen får utløsningsfølelse og trekker seg ut.


Lurer du på noe mer?

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Send inn spørsmål til legen

Ved å bruke nettstedet aksepterer du bruk av cookies.
Les mer her.

Spør legen nå fra kr 250.-
Det er helt anonymt

Fotolia 28258128 xs

Send inn spørsmål til legen

Hvorfor spørre legen?

 • Slipper å møte
 • Slipper å ta fri fra jobb
 • Kan spørre om alt
 • Billig
 • Skriftlig svar
 • Et godt supplement
 • Grundigere svar

  SPØRRE LEGEN NÅ?

Relaterte artikler

Vår legetjeneste er ikke en erstatning for faktisk legebesøk, og tjenesten fraskriver seg alt ansvar vedrørende råd om helse og sykdommer. For en sikker vurdering av din tilstand må du ta kontakt med din kontaktperson i den offentlige helsetjenesten.

Org.nr.: 989411500

Webdesign og publiseringsløsning av prod Luminus Webkommunikasjon